iDNES.cz

Odborníci odpovídali na otázky o bezpečnosti potravin

Obchod, regál, potraviny, supermarket
velikost textu:
vydáno 25.5.2007 11:30
Hnijící maso a zkažené jídlo odhalily loňské kontroly v řadě českých obchodech. Jak to vypadá s bezpečností potravin dnes? Odpovídali oborníci z VŠCHT na nezávadnost potravin a výživu.
OTÁZKA: Dobry den,rad jim denne arasidy,ale mam strach z karcinogennich aflatoxinu v nich.Pokud si budu kupovat neloupane,tedy neprazene,vyhnu se jim,pripadne jak jinak tomu zabranit prosim?Dekuji Petr Rezny
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Dobry den, prazenim se aflatoxiny z arasidu neodstrani. Ani tim, ze si je budete loupat sam, riziko nijak podstatne neomezite. 25.5.2007 11:42
OTÁZKA: Dobrý den, kde se domníváte že vázne zavedení výrazně vyšších pokut za zkažené potraviny ? Sankce musí být citelná, 100 nebo 200 tis. pro supermarket nic není (když sleduju udělené pokuty, tak nevím jestli se mám smát nad hloupostí/naivitou inspektorů nebo beznadějně brečet). Souhlasíte s pokutami, které by začínaly např. na 10 ti násobku denního obratu prodejny? Myslíte si, že je to reálné nebo mají supermarkety tak silný lobbing, že to nikdy neprojde ? anonym
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: S vyssimi pokutami bychom souhlasili, nicmene je to otazka legislativni a tedy politicka. Pomuze jedine tlak verejnosti na politiky - poslance. Na druhou stranu vetsi ekonomicke ztraty nez z pokut muze mit provinily obchodnik ze zverejneni skandalnich pripadu, kdy nasleduje odliv jeho zakazniku a vyrazny pokles trzeb. Takze i medializace je ucinnou zbrani, nejen pokuty. 25.5.2007 11:46
OTÁZKA: Dobrý den, proč podle vás obchodníci ohrožují konzumenty tím, že prodávají zboží po datu spotřeby či se snaží prodat i zkažené věci? m.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Prodávat potraviny po době použitelnosti (označeno jako "spotřebujte do...") je zákonem zakázáno a v případě odhalení sankcionováno. Ale pozor: potraviny s označením "Minimální trvanlivost do:..." se mohou prodávat i po uplynutí tohoto data, jen musí být označeny, že mají prošlou trvanlivost a musí být nabízeny odděleně od ostatních. Za jejich zdravotní nezávadnost plně odpovídá prodávající. 25.5.2007 11:50
OTÁZKA: Dobrý den, proč nejde EU o zdraví občanů ? Mám na mysli stav, kdy je možno nazývat např. masným výrobkem směs mouky, soji, separátu, soli a emulgátorů. To mají potravináři tak silný lobbing? Rád bych znal váš názor. WIFI
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Evropská legislativa se soustředí na zdravotní nezávadnost potravin, nicméně samotné složení masných výrobků určitým způsobem upravují národní předpisy (komoditní vyhlášky k zákonu o potravinách). Spotřebitel má možnost vybírat si výrobky podle složení označeném na obalu a i cena mnoho napoví. V poslední době narůstá poptávka po kvalitnějších masných výrobcích a producenti na to reagují. 25.5.2007 11:55
OTÁZKA: Zdravím Vás, zajímalo by mě, které z potravin obsahující barviva a tzv E-čka, jsou lidskému organismu nejvíc škodlivé.Zaslechla jsem , že špatně je na tom prý hořčice:) Adéla
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Všechny přídatné látky, které mají tzv. E-kód jsou považovány za neškodné. Samozřejmě při použití do potravin, do kterých jsou povoleny a v povoleném množství. Jedná se nejen o látky syntetické ale i přírodní a dokonce i některé minerální látky a vitaminy. Obsah "Éček" je na obalu uveden a pokud máte obavy, lze potraviny s nimi omezit. 25.5.2007 12:14
OTÁZKA: Jak je to s kuřecím masem a hormony,které se používají k vykrmení kuřat.Děkuji za odpověď Jitka
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Hormony se k vykrmování kuřat používat nesmějí a maso je z tohoto pohledu velmi přísně kontrolováno veterinárními ústavy. 25.5.2007 12:16
OTÁZKA: Dobrý den, je bezpečné kupovat si v supermarketech vážené sýry? například v Delvitě? Díky Petra
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Já osobně si je kupuji také. Záleží ale na prodávajícím, zda dodržuje všechny předpisy a označování. 25.5.2007 12:17
OTÁZKA: Dobrý den! Podle čeho mám vybírat, abych svým dětem kupoval nezávadné potraviny? Vždyť "éčka" jsou téměř všude a když nenakupuji ve zdravé výživě, tak nemám jistotu ničeho. Karel Pletich
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: E-kód je označení pro bezpečnou (nezávadnou) přídatnou látku. Nicméně pro některé výrobky platí preventivně určitá omezení, největší právě pro potraviny určené malým dětem. Prodejny tzv. zdravé výživy nejsou ze zákona zárukou nějaké větší zdravotní nezávadnosti oproti jiným. Pouze u biopotravin je používání chemických látek vyloučena již v zemědělské výrobě (např. nepoužívají se pesticidy aj.). 25.5.2007 12:23
OTÁZKA: Dobrý den. Mám jednu otázku o trvanlivosti ovoce a zeleniny v horkém počasí. Koupila jsem si dopoledne cherry rajčata a celý den je měla v místnosti mimo ledničku. Večer jsem část snědla a zbytek dala do lednice. do rána byly některé plesnivé. jak moc je závadné jíst zeleniny několik hodin mimo lednici, i přestože na ní nejsou známky kažení? děkuji Tina
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Při vyšší teplotě se projeví plesnivění plodů dříve než v lednici. Zárodky plísní jsou všudypřítomné a z Vašeho případu je alespoň zřejmé, že rajčata nebyla ošetřena proti růstu plísní fungicidy. Plesnivé plody samozřejmě nekonzumujte. 25.5.2007 12:26
OTÁZKA: Dobry den, jak je na to m Česko ve srovnání s Evropou? Neřekla bych, že hnijici maso je v CR normou, spis vyjimkou, nebo se pletu? diky zuzana
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Normou neni hnijici maso asi nikde ale i například v Německu už pár afér s prodejem zkaženého masa také proběhlo. Obchodníci jsou asi všude stejní... 25.5.2007 12:27
OTÁZKA: Chodím občas na Blešák u Kolbenky. Kupuji si tam čokoládu, která je měsíc prošlá, ale stojí jen 9kč (RiterSport) mám se bát? A co další potraviny. Jak je to s prošlostí? Jimrava
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Pokud se nechcete bát, nekupujte potraviny na blešáku vůbec. Ohledně trvanlivosti obecně už jsem odpovídal. 25.5.2007 12:29
OTÁZKA: Myslíte si, že potravinářská inspekce, veterinární služba a hygiena pracují dobře? Nejsou případy řetězců selháním kontrolních mechanismů? Vždyť další případy po Meinlovi se objevily až po jejich medializaci, kdy začali kontroloři častěji do provozoven chodit. Jenda Benda
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Nejsme kompetentní hodnotit práci kontrolních orgánů ale nedomníváme se, že by pracovaly špatně. Jde o státní dozor, který nemůže přebírat odpovědnost výrobců a prodejců za kvalitu a nezávadnost potravin. Chodí-li někam častěji, může se pak stát že jinde chybí úplně. Je to jako dopravní policie... 25.5.2007 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, mému muži je, stejně jako většině lidí v jeho věku, 52 let. Máme menší zahrádku v Hrádku nad Nisou, kde pěstujeme pór a huspek. Chtěla jsem se vá, pane odborníku, zeptat, zda není nebezpečné nakupovat v tak zvaných diskontech. Děkuji Milada Nachtmanová-Rachmaninov
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Dobrý den, tzv. diskonty prodávají často méně hodnotné a levné potraviny, z hlediska zdravotní nezávadnosti ale musí dodržovat stejné standardy. Není nám známo, že by úroveň hygieny v diskontech byla nižší než jinde. 25.5.2007 12:35
OTÁZKA: Jsem postarší důchodce z Vysočiny. Mám dva teriéry a jednu perskou kočku. Se ženou, která sbírá obrázky zašlých krajin a vesnických tancovašek, jsme se chtěli zeptat: Má obchodník právo prodávat prošlé potraviny ve slěvě? Byť jde o jeden den, dva... Ctibor Vypršálek
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Už jsme odpovídali. 25.5.2007 12:36
OTÁZKA: Jak se díváte na nápisy na potravinách - např. na oleji: "vyrobeno bez použití geneticky modifikovaných plodin". Není to jen podbízivý trik na zákazníka? Olej je přece tuk a těžko bude obsahovat nějaké geneticky pozměněné bílkoviny. lubas
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Výrobce má povinnost uvést použití GMO. Naopak, tvrzení o nepoužití není správné - je to marketingový trik. S tím tukem máte pravdu, je to trochu nesmyslné. 25.5.2007 12:38
OTÁZKA: Dobry den, jak dlouho vydrzi hotove usmazene rizky (a maso obecne) v lednicce, aniz bych se musel bat ze mi bude spatne. Koko
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Usmažené řízky bych doporučoval zkonzumovat ihned a do lednice nedávat (nebudou pak ani tak chutné). Syrové maso je doporučeno zpracovat co nejdříve, protože nemůžete vědět, jak dlouho bylo skladováno u prodejce, případně ještě předtím. 25.5.2007 12:40
OTÁZKA: Dobrý den. V supermarketech se prodává chlazené drůbeží maso s trvanlivostí přes deset dnů. Jak je možné, že se maso za tak dlouhou dobu nezkazí? Pavel
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Je to možné, záleží na kvalitě suroviny a podmínkách opracování. 25.5.2007 12:42
OTÁZKA: Plísně, chemie, náhražky, docela Váš obdivuji, že máte chuť se zabývat tímto nebezpečným odpadem. Ale otázka. Co se stane s plesnivými ořechy, které se nesmějí prodávat jako ořechy, ale klidně poslouží v dalším procesu výroby? Jak se odstraní ty plísně, třeba v nugetách, oplatkách atd? Děkuji Mr-Hu
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Plísňové toxiny z ořechů nelze nijak odstranit a mají se likvidovat - např. spalováním. V procesu výroby by se objevit neměly... 25.5.2007 12:44
OTÁZKA: Dobrý den přeji chtěl bych se optat jaký vliv má na zdraví člověka konzumace potvravin po termínu použit. V provozovně Globus Zličín je běžnou praxi že potvraviny končící nebo po lhůtě spotřeby končí v kuchyni a je znich vařena menu pro zákazníky. Především se jedná o sýry. Předem děkuji JP
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Po době spotřeby nelze potravinu použít pro lidskou výživu. Pokud máte nějaké konkrétní podezření, obraťte se na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (www.szpi.gov.cz). 25.5.2007 12:46
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte si, že se úroveň českých obchodů zlepšuje? Vždy jsem překvapen, jak v zahraničí je stále širší nabídka produktů i v jakostech (například jogurtů) a zde jsou regály stále plné co nejlevnějších salámů, konzerv a podobně? Myslíte si, že se o to Češi moc nezajímají, co jedí a chtějí hlavně co nejlevnější zboží? Ondřej T.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Dobrý den, ano - cena je bohužel pro většinu zákazníků zatím ještě nejdůležitější. V poslední době ale o levné potraviny klesá zájem a prodávají se více kvalitnější (ale i dražší) druhy. Nebudete tomu věřit ale mají z toho radost i výrobci. 25.5.2007 12:48
OTÁZKA: Podle čeho vybíráte potraviny při nákupu? Čím se řídíte (cenou, značkou, apod.) a co vše sledujete (složení, datum spotřeby,...) Co byste poradili, jak se vyhnout závadným potravinám? Ondřej T.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: S kolegyní se řídíme většinou značkou a zkušenostmi s ní. Datum spotřeby doporučujeme sledovat vždy, složení je pro Vaše zdraví rovněž důležité. Pokud má někdo určité onemocnění či alergie, měl by dávat pozor i na údaje o přítomnosti alergenů a jiných složek. 25.5.2007 12:55
OTÁZKA: Jaké nejčastější finty nyní obchodníci podle Vás nejčastěji zkouší, aby zamaskovali závadné potraviny? m.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Nejsme odborníci na finty obchodníků. Nejprimitivnější je asi pozměňování údajů na obale (přelepování), míchání starších a čerstvějších potravin (pečivo, saláty), neoznačení či neoodělení potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti (neplést s prošlou dobou spotřeby !) apod. 25.5.2007 12:57
OTÁZKA: Zaujal mne prispevek nize k temate arasidy. Muj manzel je take dost ji, je mozne ze by z toho mohl mit rakovinu? Dkeuji za odpoved. Jana Zivna
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Při dlouhodobé konzumaci plesnivých ořechů je možné, že to ke vzniku rakoviny přispěje. Je to ale velice individuální a záleží to na mnoha dalších faktorech. 25.5.2007 13:00
OTÁZKA: Dobrý den, poraďte mi, prosím, jak a čím nejlépe "čistit" v domácím prostředí běžné prodávaný aquamat na vodu? Děkuji. Eva z Prahy
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Bude nejlépe se obrátit na výrobce zařízení či prodejce (pokud to není v návodu). 25.5.2007 13:01
OTÁZKA: Jaké potraviny jsou nejčastěji závadné? Co řešíte nejvíce? o.t.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Otázka je velmi široká a nelze stručně odpovědět. Podrobné informace najdete na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (www.szpi.gov.cz). nebo Státní veterinární správy (www.svscr.cz). 25.5.2007 13:04
OTÁZKA: Proč už nejsou potraviny, tak jako dříve označeny také datem výroby. Jde mi o to, že sice kupuji výrobek před datem spotřeby nebo min.trvanlivosti, ale vlastně vůbec nevím, jak je výrobek starý. Např. u pečiva a zboží s krátkou dobou trvanlivosti. Martina
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: V některých případech to v označení je, někde ale nikoli, není to ze zákona povinné. Dá se někdy odvodit z čísla výrobní šarže, kde to ale je trochu nepřehledné (číslo začínající L...). 25.5.2007 13:06
OTÁZKA: Jaký případ vás nejvíce překvapil v souvislosti se závadností potravin? Je něco, co jste nečekali, že se v ČR může stát (například zelené salámy v supermarketu a pod.)? p. Tavín
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Těžko nás něco překvapí, vynalézavost výrobců, dovozců a obchodníků je velká. 25.5.2007 13:08
OTÁZKA: Překvapilo mě, že například ve Francii uvádějí na jogurtech i přesnou odrůdu ovoce, ze které je vyroben? Proč toto ještě u nás není? Je to dáno malými požadavky konzumentů? Ondřej T.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Je to marketingová záležitost přitahující zákazníky. U nás tomu nic nebrání, zkuste to některému výrobci navrhnout, třeba to pro něj bude zajímavé. Pokud by po takovém označování byla poptávka, šlo by to. Dát to ale jako povinnost do zákona nelze. 25.5.2007 13:11
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě srovnání másla a rostlinných tuků typu Flóra a spol. - různé modely zdravé výživy propagují jedno nebo druhé podle toho, kterou jejich složku považují za nejdůležitější (cholesterol, mastné kyseliny atd.). Přitom o celkovém složení rostlinných tuků se mluví málo, a prý je to samá "chemie". Jak je to doopravdy a co by doporučil jíst odborník? Děkuji :o) Kateřina Chabi
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Neznám žádný model zdravé výživy, který by pro zdravé jedince výhradně doporučoval jenom máslo nebo rostlinné tuky. Máslo má oproti většině rostlinných tuků nevýhodu v tom, že obsahuje cholesterol, velké množství nasycených matných kyselin a málo nenasycených mastných kyselin. Rostlinné tuky naopak choleterol neobsahují a obsahují nesrovnatelně více zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Rostlinné tuky se vyrábějí z čistě přírodních surovin a obohacují se vitaminy. Emulgátory jsou v podstatě také přírodní látky. O složení tuků na našem trhu bylo v poslední době publikována řada sdělení např. v časopisu Výživa a potraviny. 25.5.2007 13:22
OTÁZKA: Jednou jsem slyšel, že konzervy se žrádlem pro psy mají téměř stejné složení, jak některé párky či salámy (soja, masokostní moučka a pod.) Je to vůbec možné, nebo je to fáma? Ani nevím, jestli to v dnešní době znamená ostudu pro výrobce salámů, nebo spíš reklamu pro výrobce žrádla... m.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Asi je to pravda. Máte ale možnost si vybrat i kvalitnější výrobky. 25.5.2007 13:23
OTÁZKA: Zajímají mne tzv. potravinové doplňky. Při schvalování se zkoumá jenom jejich nezávadnost, ale měla by být zkoumána i účinnost. Přípravky na zhubnutí 10kg/měsíc nebo růst poprsí o 2 čísla jsou donebevolající hloupost, ale pokud jsou schváleny, pro řadu lidí je to záruka a zbytečně naletí. Přitom tyto prostředky prodávají i líkárny, kterým lidé věří. Hanka
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Máte pravdu, výrobky tohoto typu musí být testovány na zdravotní nezávadnost, účinnost se sleduje pouze u léků, nikoli u přípravků spadajících pod zákon o potravinách (i prodávaných v lékárnách). 25.5.2007 13:29
OTÁZKA: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,když kupuji výrobek a na něm nevyčtu nic co by nesměl celiak a na jeho konci je "Může obsahovat stopy lepku" jak je tento výrobek pro celiaky spolehlivý... Děkuji Mich.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Nejsme lékaři, nicméně raději bych se tomuto výrobku vyhnul, varování tam není zbytečně. Výrobce zřejmě vyrábí na zařízení, kde běžně zpracovává i suroviny obsahující lepek. Zda skutečně výrobek uškodí záleží zřejmě i na individuálním případu. 25.5.2007 13:33
OTÁZKA: Dobrý den, často se mi stává, že po kousnutí do celozrenného rohlíku, který je posypán semínkami cítím chuť plísně. Lze toto nějak zjistit, event. eliminovat? Dá se vůbec nějak zjistit, zda pečivo obsahuje nějaké plísně, které by tam neměly být? Dana
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Přítomnost plísní - pokud není vizuálně zjistitelná - lze odhalit jen mikrobiologickým rozborem. Pokud ale cítíte plíseň, nekonzumujte takový rohlík. 25.5.2007 13:34
OTÁZKA: V letňaském Tescu se běžně prodává shnilá zelenina a plesnivé ovoce (např. jahody na kterých je úplná vata), scrvrklé papriky a označením I. jakost apod. Když dám zkontrolované citrony do lednice do týdně je jich polovina plesnivých. Většina ovoce je kontaminována sporami plísní v prodejně. Tyto plísně jsou velmi nebezpečné. Lidé si myslí, že když nahnilou část odkojí, že je to v pořádku, ale to se mýlí. Proč na ně inspekce v tomto více netlačí. Kyklop
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Státní zemědělská a potravinářská inspekce jistě uvítá vaši informaci o prodeji plesnivé zeleniny. Zkuste na webové stránce www.szpi.gov.cz, podnět stačí i mailem. Jinak spory plísní jsou jistě všude a záleží na podmínkách vhodných pro růst plísně. Citrony a další ovoce ze subtropického a tropického pásma není vhodné skladovat při teplotách pod 10 C (málokdo ví, že se poškozují chladem). 25.5.2007 13:38
zpět na osobnost