ODPOVĚDI ODBORNÍKŮ Z VŠCHT ČTĚTE ZDE
Na otázky čtenářů iDNES odpovídala skupina odborníků z fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. O výživě hovořila Jana Dostálová, otázky na mikrobiologii zodpovídala Dana Savická a Kamila Zdeňková a ohledně cizorodých látek a aditiv se vyjadřovala Jana Hajšlová.
"Při výrobě řady potravin se neobejdeme bez použití tzv. aditivních sloučenin - potravinových přísad. Jde o látky, jejichž bezpečnost před povolením užívání byla důkladně testována a v dávkách odpovídajících doporučeným nemohou poškodit zdraví běžných konzumentů," uvedla na iDNES Hajšlová.
"Potravinových přísad je velmi mnoho a tak pro usnadnění komunikace se označují "éčky". Pod tímto označením se mohou skrývat i látky vysloveně zdraví prospěšné jako vitamíny, nebo látky "přírodního" původu - např. z rostlin izolovaná barviva. Je pravda, že některá aditiva jsou synteticky vyrobená - jako např. kyselina benzoová. Ale bez použití konzervačních prostředků bychom nemohli zajistit bezpečnost výrobků, které se používají opakovaně po otevření," uvedla.
"Jen výjimečně mohou některá "éčka" vyvolat u konzumentů potíže. Zdůrazňuji ale, že jde o lidi, kteří trpí alergiemi či různými formami intolerancí. Příkladem je oxid siřičitý. Lidé, kteří o tomto svém problému vědí, mají možnost při kontrole deklarace se takovému výrobku vyhnout," dodala profesorka VŠCHT.
Odborníci z VŠCHT se také zúčastní přednášek v rámci programu "Dny bezpečnosti potravin", které probíhají od 15. do 24. května.
Loňské rozsáhlé kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odstartovala pochybení obchodního řetězce Julius Meinl. Ten dostal koncem září statisícové pokuty za to, že prodával prošlé potraviny. Vedoucí nutili prodavačky omývat zkažené sýry a uzeniny a balit je jako čerstvé. - více zde
Kontrol v obchodech postupně přibývalo. Téměř každý řetězec něčím pochybil, ať už to bylo špatně balené maso, nebo potraviny s prošlou dobou trvanlivosti.
SPECIÁL: Hnus v obchodech