"Všechny ty příšerky jsem vyráběla doma asi čtrnáct dnů. Do Lucemburku jsem je jen převezla a vystavila," popsala pětadvacetiletá cukrářka a kuchařka, která na soutěži reprezentovala svého zaměstnavatele - olomoucký hotel NH.
Carving, jak se vyřezávání do ovoce a zeleniny nazývá, je její koníček. Věnuje se mu už sedm let. "Jednoduché motivy zvládne vyřezat každý, ale tohle chce pravidelný trénink," říká mladá žena.
Olomoucká cukrářka Anna Strnadlová ohromila svými výtvory na světové soutěži Expogast v Lucemburku a získala za ně zlatou medaili.
Speciálně upravenými nožíky nebo dlátky nejraději vyřezává z exotického kořene taro. Její výtvory pak končí na slavnostních tabulích, například těch svatebních.
"Tam zákazníci chtějí hlavně holubičky, srdíčka, ale vyrobit se dají také fontánky," objasnila cukrářka. To, co při troše cviku zvládne vyřezat každý, jsou podle Strnadlové například jednoduchý květ nebo list.
"Opravdu dobří gastronomičtí řezbáři jsou ale schopni vytvořit i složitou kompozici či náročný trojrozměrný objekt," upřesnila Strnadlová, která tvrdí, že setkat se dnes můžeme i s vyřezávanými nektarinkami, avokádem nebo papájou. Efektně však mohou působit i jablka.
Příště by chtěla chtěla olomoucká cukrářka zabodovat na kulinářské olympiádě v Německu, která bude za dva roky. "Naposledy jsem tam získala bronz. Teď už mám vyšší cíle," nastínila.