A některá jejich zjištění jsou otřesná: na stěnách potravinářských skladů bují plíseň; na pracovních stolech či poličkách výrobny potravin jsou soukromé předměty, které tam nemají co dělat; není zajištěno účinné chlazení; syrové maso kontaminuje již vyrobené potraviny.
To je výsledek čtvrteční "šťáry" ve firmě Jana Hejného v Litovli.
Problém nemusel nastat
Podobně je na tom i nepomucká společnost Prom–Prodej, která nesmí od minulého pátku dodávat na trh sýr Baladur. Ve sklepích v Bezděkově u Klatov, kde sýr dozrával, našli veterináři velké množství nedostatků.
"Firma špatně prováděla dezinfekci i pravidelné čištění provozu," říká ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.
Při prověrce sklepů i dokumentů se například ukázalo, že pokud by Prom–Prodej dodržoval hygienické předpisy, nemusel mít vůbec problém.
Špína ohrožuje zdraví
"Pokud by totiž pravidelně testovali své výrobky – což musí, ale nedělali to –, tak to nemuselo přerůst do takových rozměrů a nemuseli jsme jejich bezděkovickou výrobnu zavírat.
Rozbory by bakterii odhalily," tvrdí Bílý. I pro Bezděkov platí to, co v Litovli. Ignorování hygieny a správné technologie výroby.
Doslova s každým dalším dnem přitom vychází najevo, jak moc lidi ohrožuje špína v potravinářských firmách či ve skladech prodejen.
Nebezpečný sýr
A mnohdy se to týká – tak jako například malého řeznictví Heleny Davidové v Ostravě – i malých obchůdků.I tam totiž inspektoři odhalili v pečené sekané bakterii Listeria monocytogenes.
Nově zjištěné případy ohrožení lidí jsou přitom varující: například když mladá žena z Teplic v osmém měsíci těhotenství přišla na infekční oddělení nemocnice v Ústí nad Labem se sklenicí, v níž byl uložen sýr Baladur, který nedojedla.
"Stěžovala si na horečku, strach měla ale hlavně z toho, aby případná nákaza neohrozila její dítě. Pro jistotu jsme jí nasadili antibiotika," uvedl primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý.
Rozbor sýru pak lékaře ohromil: obsahoval extrémně vysoké koncentrace bakterie Listeria monocytogenes.
Nebezpečí je tu stáleŽena i plod jsou podle ujištění lékařů nicméně zdravé. Největšími možnými zdroji nákazy jsou podle zdravotníků nepomucká společnost Prom–Prodej, loštická tvarůžkárna, ostravská firma Sixta a pražská společnost Lahůdky Palma.
Tento seznam ale mohou v následujících dnech rozšířit i další potravinářské firmy. Jejich zástupci přitom jedním hlasem odmítají jakékoliv pochybení.
Jaroslav Šobr z firmy Prom–Prodej říká: "Dodržovali jsme vše, co jsme měli." A totéž říká Jiří Sixta z Ostravy.
Brání se i Karel Hlaváček z loštické tvarůžkárny: "Pochybuji, že má někdo tak přísnou kontrolu a vysoký standard hygieny jako my."