"Při prvním výskytu spadla spotřeba hovězího masa v průměru asi o třetinu. Ovšem lišilo se to podle oblastí a druhů zboží," říká nákupčí obchodní sítě Julius Meinl. "Například samotné maso se přestalo prodávat okamžitě, zatímco salámy a konzervy se prodávaly dále," dodává s tím, že pomalu se prodeje začínají dostávat na úroveň před prvním výskytem.
Hovězí se bude jíst dál, míní řezníci
V současné době už řezníci ani obchodníci zásadní pokles spotřeby hovězího jako v prvním případě neočekávají. "Ti lidé, kteří kvůli hrozbě BSE přestali maso jíst, ho většinou nejedí dodnes. Ti, kterým první nález BSE nevadil tenkrát, od jeho nákupu asi neupustí ani teď," míní zemědělský inženýr a majitel Řeznictví a uzenářství v Železné Rudě na Klatovsku Michal Šnebergr.
Ztráty obchodníkům kompenzují prodeje ostatních druhů mas - především kuřecího a vepřového. Oba druhy masa navíc právě kvůli vyšší poptávce na trhu významně podražily.