V roce 2001 vědci na Novém Zélandu našli krávu, jejíž mléko obsahovalo mnohem méně tuku, než je obvyklé. Teď zjistili, že za produkci "odstředěného mléka" může gen, který u krav tuto zvláštní schopnost probudí.
Vzhledem k tomu, že schopnost je dědičná, podařilo se jim vyšlechtit celé stádo takových krav. O objevu novozélandských vědců informoval magazín Chemistry and Industry.
"Když jsme tuto schopnost objevili u dcer první krávy, u které byla pozorována, byl to úžasný objev. Skutečné terno by však bylo, kdybychom dokázali vyšlechtit býka s tímto genem," řekl Russell Snell, vedoucí vědeckého týmu společnosti ViaLactia.
Takový býk by totiž gen předával svým potomkům bez ohledu na to, jestli jejich matka gen má, nebo ne. To by znamenalo, že krav s touto schopností by se dalo vyšlechtit velké množství.
Nový objev novozélandských vědců vítají mlékárenské firmy. Přirozeně odstředěné mléko by jim totiž ušetřilo spoustu práce.
Nízkotučné mléko, po kterém je poptávka mnohem větší než po plnotučném, se vyrábí odstředěním. Mlékárenské firmy často odstředěný tuk dále nezpracovávají a mají problémy s jeho likvidací.