Test MF DNES, který zjišťoval, co pacienti v nemocnicích jedí, odkryl něco, o čem se příliš nemluví: že nemocnice nehospodaří dobře.
Zajímavé údaje vyplývají z analýzy Asociace českých a moravských nemocnic, kterou má MF DNES k dispozici. Náklady jen na suroviny k celodennímu jídlu pro pacienty jsou v krajských a okresních nemocnicích v průměru 150 korun na den a pacienta a ve fakultních nemocnicích je to o pětadvacet korun méně.
"Mezi jednotlivými co do velikosti srovnatelnými ústavy byly až desetinásobné rozdíly v tom, kolik dají za jídlo," říká autor analýzy a člen rady asociace nemocnic Petr Fiala. A dodává, že si nedělá iluze o tom, že by dražší jídla byla taky desetkrát lepší. Spíš naopak.
"Já vám řeknu, proč to tak je," říká Miloslav Ludvík, šéf největší nemocnice v zemi, pražského Motola. "Když jsem do této nemocnice nastoupil, zdědil jsem po své předchůdkyni jakousi firmu GTH. Což byl podivný podnik, v němž sice nemocnice spoluvlastnila půlku, ale neměla právo nahlížet do účetnictví. A oni zajišťovali jídlo pro pacienty. Když jsem nevýhodnou smlouvu zrušil a začali jsme si vařit sami, ušetřili jsme do roka pětadvacet procent. To jsou desítky milionů korun," poukazuje Ludvík.
Teď mají náklady na jídlo na pacienta 62 korun na den. Totéž, co jedí pacienti, jí i personál. "A vaří se tu tak dobře, že jsem přibral osm kilo za dobu, co tady jsem," tvrdí Ludvík.
Miliony vyhozené z okna
Nevýhodné smlouvy s firmami, které stravu zajišťují, nebo neekonomická vlastní kuchyně, to jsou hlavní důvody, proč vedení nemocnic utratí za jídlo pro pacienty desítky milionů, ale pacient to na talíři a na kvalitě rozhodně nepozná.
"Pokud by nemocnice uvažovaly ekonomicky jako normální podniky, tak by to vypadalo jinak," míní šéf asociace nemocnic Eduard Sohlich. "Předně by si každý ředitel udělal analýzu, zda se mu vyplatí investovat do vlastní kuchyně a personálu, nebo zda je levnější si najmout cizí firmu. Ale takovou, která nebude předražená," říká Sohlich.
Sám šéfuje malé nemocnici s 240 obědy pro pacienty denně a za jídlo zaplatí 8,5 milionu korun ročně. "Máme vlastní kuchyni, protože jsme si spočítali, že nabídky zvenčí jsou o půl milionu dražší. Proč bychom to měli platit?" říká.
"My máme náklady na denní dávku potravin pro pacienty o pár korun nižší, než je ten průměr," přiznává ředitel nemocnice u svaté Anny Roman Kraus. A to přesto, že nemocnice si vaří sama.
Když se pak spočítají veškeré náklady na takzvané hotelové služby v nemocnicích, tedy včetně úklidu, energií, vody, praní prádla, odpadů a dalších věcí, vychází, že pacient na jeden den stojí v nemocnici až 2120 korun. Bez jakékoliv léčby, medikamentů a práce zdravotníků.
"To jsou astronomické náklady," kroutí hlavou Petr Fiala.