Příčinu šíření nákazy, k níž dochází obvykle po požití nedostatečně tepelně upravených potravin, zatím klinika není schopná vysvětlit.
"Rozsah a způsob šíření nákazy je naprosto neobvyklý a v této podobě v Německu také ojedinělý," připustil bezradnost okresní hygienik Stefan Kortüm.
Spekuluje se o možnosti úmyslného šíření infekce. "I o této variantě přemýšlíme. Žádný důkaz ale pro to neexistuje," řekl starosta města Gerhard Möller.
Možnost sabotáže nadhodil také mluvčí Německé společnosti pro hygienu nemocnic Klaus-Dieter Zastrow a navrhl prošetřit všechny zaměstnance, kteří přicházejí do styku s jídlem.
Klinika spekulace o sabotáži odmítá
Společnost pro hygienu nemocnic hledání příčin nákazy kritizuje. Podobné epidemii lze podle Zastrowa rychle zamezit. Infekce jednoznačně souvisejí s kvalitou potravin, zdůrazňuje. Klinika i městské úřady však podle médií reagují na rady zvenčí podrážděně.
Ve Fuldě se nakazilo 143 pacientů a 85 pracovníků zdravotnického zařízení a 23 lidí ze sousedního domova důchodců. Klinika tvrdí, že jen ve třech z osmi smrtelných případů byla příčinou úmrtí salmonela.
U zbývajících pěti zemřelých sice byly salmonely také prokázány, ale neměly prý smrtelný účinek.
Ve středu klinika uzavřela provoz kuchyně a kavárny v objektu. Jídlo se do nemocnice dodává odjinud. První testy ale nepřinesly poznatky, že by kuchyně byla zdrojem nákazy.