Bakterie Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) není v Německu žádnou neznámou. Ročně se jí nakazí zhruba tisíc lidí, hlavně dětí do pěti let.
Tentokrát ale trápí především dospělé a převážně ženy. Zatím se infekce vyskytovala hlavně na severu Německa, první případy se už ale objevily i na západě země a v Berlíně.
Většinu postižených tvoří ženy, z čehož zdravotníci usuzují, že se onemocnění šíří prostřednictvím potravin, s nimiž ženy často pracují. Spekuluje se o znečištěné zelenině.
Velké množství obětí v krátkém čase
V Dolním Sasku si bakterie vyžádala první oběť: třiaosmdesátiletou paní z Diepholzu. Informoval o tom v úterý server německého deníku Bild. O něco později úřady v Brémách ohlásily, že v jedné z místních nemocnic zemřela mladá žena, která vykazovala symptomy nakažení bakterií EHEC.
Přítomnost bakterie se musí ještě potvrdit u osmdesátileté ženy ve Šlesvicku-Holštýnsku, která zemřela v neděli.
Odborníky překvapilo velké množství vážných případů ve velmi krátkém časovém období. Nákaza se Německem šíří jen dva týdny. Podle předního experta na EHEC Helge Karcheho se možná jedná o novou, agresivnější variantu této bakterie, která může způsobovat dosud nezaznamenaná poškození střev.
"Mohlo by se jednat o kmen se zvláštními vlastnostmi původce," řekl ředitel Ústavu pro hygienu univerzitní kliniky v Münsteru deníku Die Welt. Karcheho úvahy potvrzují i testy odebraných vzorků. Některé bakteriální kmeny byly podle agentury DPA odolné vůči antibiotikům.
Látka se dostává do oběhu v mase, mléku nebo výkalech zvířat
Úřady teď pátrají po zdroji nákazy a jejím šiřiteli. Tato jedovatá varianta prospěšné střevní bakterie Escherichia coli se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu.
Právě zeleninu němečtí odborníci podezřívají, že by mohla nebezpečnou nákazu šířit, a vyzývají veřejnost, aby pečlivě omývala veškeré potraviny. V syrovém mase ani mléce testy bakterii zatím neodhalily, přesto odborníci doporučují maso řádně tepelně upravovat.