Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šéfkuchař nejlepší restaurace světa se zastřelil

  8:10aktualizováno  8:10
Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoit Violier, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě, byl v neděli nalezen doma mrtvý. Jak s odvoláním na policii informovala agentura AFP, patrně spáchal sebevraždu.

Benoit Violier. | foto: Profimedia.cz

Čtyřiačtyřicetiletý Violier vedl Restaurant de l’Hotel de Ville. Jeho mrtvé tělo našla policie v neděli pozdě odpoledne v jeho bytě v Crissieru. Policie v prohlášení upřesnila, že se Violier zřejmě zastřelil. Vyšetřování okolností jeho smrti nadále probíhá.

Podle švýcarského zpravodajského serveru 24 Heures se měl Violier v pondělí v Paříži zúčastnit slavnostního zveřejnění nového vydání michelinského gastronomického průvodce.

Restaurant de l’Hotel de Ville, který má tři michelinské hvězdičky, byla v prosinci loňského roku korunována nejlepší restaurací na světě ve francouzském žebříčku La Liste, který sestavil pořadí 1000 podniků ve 48 zemích. Seznam připravuje francouzské ministerstvo zahraničí a je jeho reakcí na britský žebříček 50 nejlepších restaurací světa.

Violier převzal restauraci s manželkou Brigitte v roce 2012 poté, co odešel na odpočinek jeho mentor Philippe Rochat - další z velikánů francouzské kuchyně. Rochat, jinak vášnivý cyklista, zemřel loni poté, co zkolaboval při jízdě na kole.

Po zveřejnění prvního místa jeho restaurace, Violier prohlásil: „Je to úžasné, je to pro nás výjimečné. Tohle umístění bude náš tým ještě více motivovat.“

Violier není prvním slavným šéfkuchařem, který ukončil život vlastní rukou. Jakkoli se o příčině jeho sebevraždy dá zatím pouze spekulovat, analytici v této souvislosti připomínají tlak, jakému prestižní šéfkuchaři čelí.

Tento faktor byl zmiňován především v roce 2003, kdy spáchal sebevraždu brilantní francouzský kuchař Bertrand Loiseau, který se zastřelil ranou z lovecké zbraně do úst. Tehdy se ve Francii rozproudila debata o roli gastronomických průvodců a kulinárních kritiků. Dvaapadesátiletý Loiseau, který špičkovému vaření zasvětil život, se údajně děsil možnosti pohoršit si v hodnocení prestižních gastronomických publikací.

A rozhodně nebyl sám, kdo podlehl Damoklovu meči v podobě nesmlouvavého hodnocení své práce; například největší pařížský expert na zvěřinu Gérard Besson odnesl ztrátu michelinovské hvězdičky infarktem.

Autor:


Hlavní zprávy

Nejčtenější



Další z rubriky

Migranty u Dunkerku ničí zima a zmar, Afghánec přišel na cestě o nohy

Žadatelé o azyl v oblasti okolo Calais a Dunkerku žijí v lesích v...

Na severozápadě Francie se začínají hromadit uprchlíci a migranti, kteří se stále zoufalejšími pokusy pokoušejí dostat...

Finanční pat ve Washingtonu končí, republikáni slíbili dohodu o imigraci

Kvůli finanční krizi federální vlády byla krátce uzavřena i Socha Svobody (21....

Američtí demokraté po třech dnech vyjednávání s republikány podpoří návrh na další financování vlády. V Kongresu to...

Naše ambasáda bude v Jeruzalémě do konce roku 2019, řekl Pence v Izraeli

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tleská projevu amerického viceprezidenta...

Spojené státy hodlají přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma do konce roku 2019. Před izraelským parlamentem to...

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.

Najdete na iDNES.cz