Spotřebitelka bochník s myší přinesla ukázat brněnské pobočce Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ta poslala do Břestu kontrolory.
Majitel pekárny Evžen Křiva je nejprve nechtěl vůbec vpustit, rozmyslel si to až po příchodu policie. "Zjistili jsme, že pekárna nesplňuje celou řadu hygienických předpisů. Strop byl plesnivý, v dížích jsme našli staré těsto, pekárna ani neměla prosévačku mouky," uvedla tisková mluvčí inspekce Martina Šmídtová.
Nadto pekař nebyl schopen zajistit ochranu prostoru pekárny před hladovými myšími vetřelci. Jeden z nich se nakonec nedobrovolně stal "předmětem doličným". Křiva nyní musí veškeré nedostatky neprodleně odstranit, správnímu řízení se ovšem ani tak nevyhne.
Provoz v pekárně ale zastaven nebyl. "Ještě během naší přítomnosti pracovníci pekárny provedli úklid. Uložili jsme jim také dlouhodobá opatření, jejichž dodržování budeme kontrolovat. Pokud nebudou plněna, budeme to řešit dál," vysvětlila mluvčí inspektorů.
"Úroveň hygieny ve výrobní sféře je obecně dobrá. S podobným stavem ve výrobních podnicích a přístupem kontrolovaných osob se setkáváme zcela výjimečně," konstatovala Šmídtová.
Majitel pekármy: Ten chleba budu chtít vidět
Majiteli pekárny Evženu Křivovi se ale postup inspekce nelíbí. "Do této chvíle namám potvrzeno, že šlo skutečně o můj chleba. Jestli ano, budu ho chtít vidět. Jinak se mnou budou mít na právním oddělení inspektorátu co dělat. Takové domněnky jinak zavání poplašnou zprávou nebo pomluvou," řekl Křiva.
Břestský chleba má totiž pověst jednoho z nejlepších v regionu a tu podle Křivy zpráva inspektorátu poškodila. Křiva proto nevyloučil ani možnost, že jde o druh konkurenčního boje. Odmítl být ale konkrétnější. "Někomu náš úspěch může vadit," řekl pouze.