Nejčastěji nyní lidé najdou suchohřiby hnědé. "Těch rostou ohromná množství," řekl Smotlacha. Houbaři také z lesů nosí mnoho klouzků. Jedlé jsou podle něj všechny jejich druhy kromě tmavšího klouzku peprného. Stále také rostou ceněné pravé hřiby. Objevily se už podzimní houby čirůvky, je však zatím málo václavek.
Dveře mykologických poraden se podle Smotlachy v těchto dnech netrhnou. Neustále také vyzvánějí telefony lidí, kteří se chtějí ujistit, jaké houby vlastně našli. Někteří se také přicházejí pochlubit s početnými úlovky nebo přinášejí různé kuriozity.
V minulých dnech lidé přinesli dokonce i pýchavky obrovské, jejichž průměr dosahoval 85 centimetrů. I takové pýchavky jsou podle Smotlachy jedlé. "Pokud je pevný vnitřek, tak je houba jedlá. Jakmile začne měnit barvu, hnědne, žloutne, tak už se to nemá jíst," vysvětlil.
Mykolog zdůraznil, že všichni houbaři by se v lese měli chovat slušně. Někteří z nich totiž rámusem ruší zvěř, jiní dokonce na houby do lesa zajíždějí auty. I když do lesů teď chodí i sváteční houbaři a lidé jedí víc hub než obvykle, nemá mykologická společnost hlášeny vážné otravy.
"Sem tam někdo sní pečárku zápašnou, ale to není smrtelné," řekl Smotlacha. Houba ale může způsobit těžké žaludeční potíže. Mykolog dodal, že v této době už také roste o něco méně jedovatých muchomůrek. I přesto by podle něj lidé měli dál dávat dobrý pozor, aby je nezaměnili s jedlými houbami.