Velký den buchtiček se šodó je ryze demokratickou soutěží - o kvalitě dané kuchyně totiž hlasují sami strávníci. A mají se na co těšit.
KAM NA BUCHTIČKYPraha 1 U Provaznice |
Jinde vsadili na klasiku oslazenou strouhanou vanilkou, v dalších restauracích třeba servírovali šodó ve stříbrných miskách s plátky jahod a lístečky máty.
Spektrum zúčastněných kaváren a restaurací je však natolik široké, že se samozřejmě i staromilci školních kuchyní mohou za lidovou cenu dočkat očekávané "lidové nabídky".
Šodó milovala i francouzská královna
Prapůvod šodó nalezneme koncem 15. století v Itálii. Válečník Paolo Baglioni obléhal pevnost Scandiano a vojsku došly zásoby. Nasbírali tedy po chudém okolí jenom vajíčka, víno, med a bylinky. To uvařili do jakési sladké polévky. Druhého dne překypovala armáda energií a pevnost padla.
A šodó dostalo název zabaglione. Pokrm již doplněný o buchtičky si oblíbila i francouzská královna Kateřina Medicejská. V Čechách jsou o nich první zmínky z dob Rakouska-Uherska. Jídlo má také bavorskou variantu, oblíbené je rovněž v Anglii či labužnické Francii.
Bílá místa na "buchtičkové" mapě
Loňský zájem zavinil, že mnohde museli buchtičky operativně dopékat. Pokud budete mít to štěstí a stanete se (v zatím dobře utajených) vybraných restauracích prvními dvaceti konzumenty buchtiček, vyhrajete i speciální balení vanilkového šodó.
Prozatím můžete na buchtičky se šodó vyrazit především do centra města. Možná se na třetí ročník připraví i restaurace a kavárny v Praze 7, 8, 9 a 10, kde jsou letos na "buchtičkové mapě" bílá místa.