Masokombinát podle Kijonkové nadále dodržuje nejpřísnější hygienická pravidla a preventivní opatření v podobě zpracování hovězího dobytka mladšího než 24 měsíců. To je hranice, která je celosvětově považována za zdroj nezávadného masa. "V testování na BSE však už martinovský masokombinát pokračovat nebude," tvrdí mluvčí.
Testování vzorků masokombinátu financovala obchodní firma Sena Corporation, která od začátku listopadu loňského roku financuje nákup surovin a prodej hotových výrobků martinovského podniku. "Výdaje na zajištění testů přesáhly sto padesát tisíc korun," uvedla Kijonková. Doplnila, že dále musela Sena uhradit náklady na snadno kontrolovatelný pohyb testovaného masa a jeho vyčlenění od ostatní produkce a dopravu vzorků.
Masokombinát Martinov také kvůli BSE v polovině února výrazně omezil při výrobě uzenářských výrobků používání hovězího masa. Místo něj v některých uzenářských výrobcích používá drůbeží nebo sójové příměsi. Ztráty, které českým chovatelům hovězího dobytka vznikají snižováním výkupních cen hovězího masa v souvislosti s šířením nemoci šílených krav, se podle Agrární komory odhadují na dvě miliardy korun.