Luxusní restaurace vítá i běžné strávníky

Ještě v polovině 90. let patřila tato část Malého náměstí v Hradci Králové k nejhorším zákoutím. Ruiny tří bývalých měšťanských domů ve dne referovaly o péči někdejšího bytového podniku, v noci strašily kolemjdoucí. Hotel U Královny Elišky, který na jejich místě před dvěma lety vznikl, zachoval jen jejich štíty, sklepy a klenbové stropy. Dnes je tato část ozdobou historického centra.

Hotel by se pravděpodobně líbil i královně Elišce Rejčce, po níž nese jméno. Okouzlující žena, která byla v jedenadvaceti letech dvojnásobnou vdovou, do svého věnného města po smrti Rudolfa Habsburského často jezdila.

Hradec Králové byl věnným městem českých královen od roku 1306. Návštěvníci hotelu však nemusí být nutně z královské krve, patřičné péče se dostane všem.

Restaurace v přízemí pojme asi padesát hostů, vkusný interiér využívající dřevo a látky v tlumených barvách pomáhá navodit slavnostní náladu. Ani návštěvník bez společnosti si však nemusí připadat ztracený. Obsluha je všímavá a nabídka pokrmů pestrá.

"Nedržíme se příliš domácí tradice, naší specialitou jsou zdravá a zdravě připravená jídla. K přípravě nepoužíváme tuk, máme na to speciální zařízení, v nabídce je hodně ryb a zeleniny," říká ředitelka hotelu Miloslava Marečková.

Hotel U Královny Elišky
Malé náměstí č. 117 Hrade Králové
Otevírací doba: 7.00 - 23.00
Celkem 52 míst
Pilsner Urquell 0,5l - 20 Kč
Radegast birell - lahvové, nealkoholické 0,5l - 20 Kč
Celkový dojem: *****
(maximální počet hvězdiček je 5)
Návštěva 12. března, autor si občerstvení zaplatil sám.
VŠECHNY RECENZE
HRADECKÝCH HOSPOD

I přesto restaurace vychází vstříc zájemcům o národní jídla. Host si může pochutnat například na plněných bramborových knedlících s uzeným masem, kysaným zelím a vídeňskou cibulkou za 65 korun. Na jídelním lístku nechybí ani svíčková na smetaně s brusinkovou šajbou a houskovými knedlíky za 95 korun. V nabídce jsou samozřejmě ryby i drůbež, další druhy mas, zvěřina i zeleninové mísy.

Děti si mohou vybrat ze čtyř speciálních pokrmů. "Na přání rodičů jsme schopni připravit jakékoli jídlo," dodává ředitelka. Zřejmě nejdražší specialitou je langusta - humr s vinnou omáčkou a zeleninou za 889 korun.

Restaurace má i polední menu pro pracující z okolí. V něm je například rajčatová polévka s rýží za 15 korun a španělský závitek s rýží za 72 korun. "Nechceme být restaurací jen pro zahraniční návštěvy nebo slavnostní příležitosti. Lidé z města si už zvykli chodit k nám na obědy či večeře," říká Miloslava Marečková.

Pivaři mají v restauraci malý výběr: jen Plzeňský Prazdroj a nealkoholický Radegast. Zato milovníci vín si přijdou na své. V nabídce jsou vína z Modrého sklepu v Novém Šaldorfu, ale i od dalších tuzemských výrobců. Znalci produktů zahraniční provenience si mohou vybrat z francouzských vín.

Ve čtyřhvězdičkovém hotelu je kromě restaurace ještě kongresový sál, vinárna se zachovalou původní klenbou a prostory pro ubytování. Hotel se pyšní fitnes centrem s bazénem, saunou a vířivkou.

V takovém hotelu nelze uniknout historii. V proskleném atriu se zimní zahradou si může host snadno připadat jako na středověkém náměstí, z letní terasy zase vidí zbytky hradeb.

Restaurace hotelu U Královny Elišky v Hradci Králové


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video