Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lidstvo jí rychleji, ale sotva lépe, tvrdí studie

  0:01aktualizováno  0:01
Snídaně, oběd a večeře ještě vedou. Ale kdo ví, na jak dlouho. Pravidelné jídlo totiž pomalu ustupuje. Spolu s tím se dere do čela rychlé stravování, které si člověk může dopřát kdykoli a kdekoli. Nejen Amerika i Evropa se stává kontinentem "rychlého jídla".

"Časový tlak v dnešní společnosti vytlačuje tradiční jídelní návyky. Pružné stravování se stalo běžnějším s tím, jak lidé přizpůsobují jedení ostatním závazkům," komentuje tuto změnu Dominik Nosalik, autor studie o změně jídelních návyků, vydané firmou Datamonitor.

Podle něj dnes jedí Evropané 4,5krát denně. Dvě pětiny těchto jídel se odehrávají mimo tradiční čas snídaní, obědů či večeří. Rozdíly však ještě přetrvávají.

Například Němci či Nizozemci se více drží tří jídel denně, zatímco Francouzi a Italové, u nichž snídaně nebývá příliš vydatná, jedí méně často.

Lidé však stále častěji jedí tehdy, když mají čas. Nebo když mají pocit hladu. Bez ohledu na to, zda je to pro ně zdravé či nikoli.

Stále častěji se spokojí jen tak s něčím na "zakousnutí". Ale to si dopřejí i několikrát během dne. Dá se říci, že k mobilnímu telefonu více přibírají i "mobilní jedení".

Evropa navíc stále více jí mimo domov. "Vedou" v tom Britové, kteří v různých jídelnách, bistrech, kantýnách či restauracích konzumují celou třetinu svých jídel.

U jiných Evropanů kolísá podíl jídel doma mezi třemi čtvrtinami a čtyřmi pětinami všech pokrmů. Ale toto procento klesá - dnešní evropský průměr (76 procent jídel doma) spadne podle Datamonitoru do čtyř let na 73 procent.

Každé procento je několik miliard eur, ponejvíce pro sítě rychlého občerstvení či pro různé automaty.

Liduprázdné kuchyně
S tím se zkracuje i čas strávený v kuchyni. Ještě před dvaceti třiceti lety tu lidé pracovali dvě až tři hodiny denně. Dnes se čas strávený kuchyňskou prací počítá na minuty.

Vzdáleným Američanům stačí čtvrthodinka denně, sousední průměrný Rakušan vydrží při práci v kuchyni o pouhých sedmnáct minut déle.

To vše má dost těžké dopady: při nahodilém jedení lidé snáze zapomínají, kolik toho už za den zkonzumovali. Mají menší kontrolu nad tím, co vlastně jedí. A protože stále více holdují cukro-tukové kuchyni od různých macdonaldů, je "brána" zdravotních potíží otevřená.

Nejde o žádnou maličkost. Podle Světové zdravotnické organizace stojí nevhodné stravovací návyky za třemi čtvrtinami všech úmrtí u průmyslově vyspělých zemí.

Takovými úvahami však Datamonitor nemarní čas. Je to firma, která se zaměřuje na poradenství pro potravinové koncerny, a tak i v nynější změně vidí příhodnou tržní příležitost. Své čtenáře (čili ty, kteří mají volných pět tisíc eur na jednu kopii jeho zprávy) varuje, že jídlo zítřka bude muset být jiné než dnes a přece stejné.

Musí být snadno a rychle konzumovatelné a zároveň musí budit dojem skutečně plnohodnotného pokrmu. Což je definice, jíž nyní asi tak nejlépe odpovídají kornouty hranolků či hamburgery ze sítí rychlého občerstvení.

Autoři:


Témata: kuchyně, práce, Euro

Hlavní zprávy

Nejčtenější

V Troji se zřítila lávka přes Vltavu, zranili se čtyři lidé

Pěší lávka u Trojského zámku v Praze se zřítila do Vltavy (2. prosince 2017).

Pěší lávka u Trojského zámku v Praze se zřítila do Vltavy. Čtyři lidé byli zraněni. Na místě zasahují záchranáři a...

Dvanáctiletý chlapec se nebál říct pravdu. Zachránil tím kamarádovi život

Dvanáctiletý Jaroslav Šísl (vpravo) zachránil život o rok mladšího kamaráda...

Dvanáctiletý Jaroslav Šísl pomohl zachránit život svého o rok mladšího kamaráda Jiřího Kadlece, který si při pádu těžce...



USA nad Koreu poslaly raptory. Evakuujte Američany, zní z Washingtonu

Jižní Korea a USA zahájily masivní společné letecké cvičení.  Na snímku stroj...

Jižní Korea a USA zahájily masivní společné letecké cvičení. Manévry odsoudila jako provokaci Severní Korea, která...

Severokorejské lodě duchů připlouvají k Japonsku, jsou symbolem bídy KLDR

Jeden ze člunů, které v uplynulých týdnech připluly k pobřeží Japonska.

Kritický nedostatek potravin a zahraniční měny přispívá k tomu, že je na pobřeží Japonska vyplavováno stále více silně...

Za zřícení Trojské lávky může správce, postupoval špatně, říká soudní znalkyně

Pěší lávka u Trojského zámku v Praze se zřítila do Vltavy (2. prosince 2017).

Správce Trojské lávky mohl podle soudní znalkyně v oboru stavebnictví Miloslavy Pošvářové předejít neštěstí, kdyby...



Další z rubriky

TÝDEN OBRAZEM: Cvičená opice, Chaplin na ulici či stoupající dým

STOUPAJÍCÍ KOUŘ. Fotka pořízena Mezinárodní vesmírnou stanicí zobrazuje...

Zatímco v Německu a ve Švýcarsku si lidé užívají zimní radovánky, v Číně lidé obdivují cvičené opice. A ve Španělské...

Chci pokřesťanštit Evropu. To je můj sen, říká nový polský premiér

Nový polský premiér Mateusz Morawiecki

Nový polský premiér Mateusz Morawiecki zaujal svým prvním interview po pověření novou funkcí i bruselský server...

Putin je unavený. Už by skončil, ale musí najít nástupce, míní Galeotti

Ruský prezident Vladimir Putin u hrobu neznámého vojáka u Kremlu (23. února...

Rusové se tentokrát snaží udělat prezidentské volby trochu více sexy, ale výsledek je předem jasný. Vladimir Putin by...



Najdete na iDNES.cz