"Ztráta je to pro nás obrovská, obzvláště teď v předvánoční době," uvedl Jaroslav Přibáň, jednatel drůbežárny, která tak přišla asi o jednu pětinu svých nosnic. Přesnou výši ztráty vyčíslit nedokázal.
"Jen když počítám zvířata, je škoda okolo jednoho milionu korun. K tomu ale musíme připočítat ušlou produkci vajec a taky náklady na likvidaci a dezinfekci," vyjmenoval Přibáň.
Zvířata nemusela být zlikvidována v kafileriích, ale maso lze využít v potravinářském průmyslu. Stejně tak vejce. Podle Václava Poláčka, zástupce ředitele Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj, není kvůli tomu důvod k panice.
"Salmonelu spolehlivě zničí vysoká teplota při výrobě potravin. Nákaza se může přenést pouze při konzumaci syrových vajec a masa," vysvětlil Poláček. A Jaroslav Přibáň z Druky Střížov vyloučil, že by se mohla syrová vajíčka od nakažených slepic dostat na pulty obchodů.
"Vývoz vajíček do obchodů jsme okamžitě zastavili," řekl. Jak se slepice v jeho drůbežárně nakazily, nechápe. "Nic jsme nezanedbali, provádíme všechna povinná očkování," dušoval se.
Podle hygienika Poláčka musí chovatelé od roku 2007 posílat slepičí trus na kontrolní rozbory. Právě ty nákazu ve Střížově odhalily.