Když se s potěšením rozkoukáte, příjemná a rychlá obsluha v černých tričkách s logem podniku vám přinese příbor a přísady k dochucení jídla ve žlutém kyblíku. Všechno je útulné a čistě stylové, nikde ani stopa po snobském nevkusu, kterým trpí řada českých nóbl restaurací. Trochu semaforský Vetešník, trochu antikvariát v pařížské Latinské čtvrti.
Podnik U Knihomola s portálem z tmavého dřeva už dva roky patří k nejosobitějším restauracím v Hradci Králové, jeho patinovaná tvář věrná názvu by se neztratila ani v centru Prahy.
Předtím byly v domě obchody, dokonce i se svatebními šaty. Hospodu si oblíbili studenti, intelektuálové, básníci, zamilované páry i herecká smečka z Klicperova divadla.
Otvírá už v 7 hodin, host si do 10. hodiny může dát vydatnou snídani - smažená vajíčka, cornflakes, kakako či buchty, má-li žaludek na vodě po flámu, srovná ho česnečka se šunkou a opečeným chlebem.
Knihomol začínal jako kavárna, jeho majitelé ho rozšířili i do tajemstvím opředených sklepů na Velkém náměstí. Dřevěné schody sestupují z restaurace do prostorné síně, v níž je galerie děl amaterských výtvarníků a fotografů a v níž restaurační provoz začíná od 18. hodiny. Hosté tam pomohou popíjet u vysokých stolů, u stěny či jen tak ve stoje.
Kavárna U Knihomola Velké náměstí 26 Hradec Králové Otvírací doba: pondělí - čtvrtek 7.00 - 23.00, pátek 7.00 - 2.00, sobota 10.00 - 2.00, neděle 12.00 - 23.00. Celkem 120 míst. Gambrinus 10 0,5l - 18, - Pilsner Urquell 12 0,5l - 22,- Corona Extra 0,33l - 60,- Heineken 0,33l - 55,- Clausthaler (nealko) 0,33l - 20,- Celkový dojem: ***** (max. počet hvězdiček je pět) Návštěva 5. března, autor si občerstvení zaplatil sám. |
VŠECHNY RECENZE HRADECKÝCH HOSPOD |
Z této prostorné místnosti lze sejít ještě do sklepního salonku s cihlovými stěnami a klenutými stropy, ten je vhodný pro trachtace větší společnosti. Proutěná křesla a těžké stoly lákají k okamžitému usednutí a debatě, třeba o francouzském filmu.
"Pokud nám někdo přinese židli, která se hodí do zdejšího interiéru, dostane jídlo zdarma," říká vedoucí.
V době oběda strávníky nedusí cigaretový dým, byť hosté potahují o sto šest, a jídlo je za pár minut na stole. U výborného kuřecího řízku za 65,- korun nechybí zelenina, hranolky byly v oleji tak dlouho, jak měly. Milovník masa si může dát flaxy z grilu: kuřecí, vepřový, hovězí i uzený steak po 85,- korun. Kulakův steak obsahuje ještě klobásu, uzené a slaninu, kuřecí je na jablkách.
"Jídla měníme každý rok, zůstavají jen stálice - špagety, šunka a brokolice. Od všeho děláme i poloviční porce," říká vedoucí Karolína Čepková. Mezi přílohami nechybí ani bramoráčky a teplá zelenina.
Vegetarián si může vybrat z bohaté nabídky upravených italských těstovin, sýrů či brokolice nebo si namíchat salát podle vlastní chuti, labužník může podráždit jazyk pepřovou, ďábelskou či houbovou omáčkou. Ty mu v hrdle uhasí výtečně nahořklá desítka Gambrinus. Fajnšmekr si může dopřát mexické pivo Corona Extra s citronem, šofér třetinku nealkoholického Clausthaleru.
Nad barem se točí desítky lihovin, třináct druhů whisky od 40 do 45 korun, pět letitých značek do stovky i bourbony, vodky, tequily a giny.
Studenti se mohou po ránu probrat, a také se prý probírají, mnoha druhy ovocných džusů a káv, večer si mohou jitřit smysly dvaceti druhy vín. Škoda jen, že místo komorního jazzu například Chetta Bakera a Milese Davise, který by podniku slušel, se na hosty line popové rádio.
Také čisté toalety návštěvníkovi připomínají, v jakém podniku je. Dobové reklamy a tmavé kachlíky mají kouzlo i tam. Knihomol je podmanivý, což zjistilo už mnoho lidí ve městě, neboť večer, zejména v pátek a sobotu, je prý dobré si zajistit rezervaci.
Útulné hnízdo přímo svádí k tomu, aby host po jídle nespěchal, nechal povinnosti plavat a aby si jako Hemingway pro inspiraci dal portské a originál vlhký doutník rolovaný na stehnech kubánských krasavic. Může se jen tak rozhlížet, neboť Knihomol se jen tak neokouká.
Královéhradecká hospoda U Knihomola |