Letos se výzkumu, který proběhl v dubnu v rámci Nutričního dne v onkologii, zúčastnilo 42 českých onkologických pracovišť, jimž odpovídalo 2 400 pacientů. Oproti minulému výzkumu z let 2010 až 2012 se počet těch, u nichž je střední nebo vysoké riziko podvýživy, snížil o zhruba pět procent. Důvodem může být fakt, že od roku 2013 mohou onkologové pacientům předepisovat speciální přípravky klinické výživy.
Onkologičtí pacienti v ČR |
Onkologická centra také boří řadu mýtů. Asi nejčastějším z nich je snaha nechat nádor vyhladovět. Přitom především dostatečný příjem bílkovin je důležitý, upozorňuje předseda České onkologické společnosti ČLS JEP Jiří Vorlíček. Vegetariáni podle něj mohou doplnit absenci masa konzumací mléka a mléčných výrobků.
Pacienti velmi často trpí nechutenstvím. V důsledku léčby mají problém si i jen loknout vody. „Díky nutričním terapeutům se nám daří učit pacienty i jejich rodiny, jak správně podporovat onkologickou léčbu náležitou stravou, dobrou psychikou a pohybem,“ uvedla Petra Holečková z Ústavu radiační onkologie Nemocnice na Bulovce.
„Mnoho se toho zlepšilo, ale stále nejsme tam, kde bychom chtěli být. Snažíme se například rozšiřovat působnost speciálních konzultačních center,“ dodal Jiří Vorlíček.