"V Česku platí to, čemu se někdy říká americký paradox," říká obezitolog Petr Sucharda. "Jíme stále zdravěji, ale jsme stále víc tlustí. Je to jednoznačně dáno úbytkem pohybu. Není čas, nejsou správné podmínky, fyzická aktivita je utlačena do pozadí, ale nepřizpůsobuje se tomu jídelníček," vysvětluje.
Chcete vědět více?
Jak se proměnil obsah našich talířů za deset let? Jdete s trendy?Čtěte v pondělní MF DNES.
Jídla, byť zdravějšího, si podle Suchardy nakládáme na talíř mnohem víc, než je zapotřebí. "A i ten nejzdravější tuk je stále stejně energetický jako každý druhý," podotýká.
O to, jaké živiny tělu dodávají, dbají podle odborníků více vzdělanější lidé. A také bohatší. Často ale nejde jen o peníze.
"Vzdělanější lidé mají lepší přehled o rizikových a ochranných faktorech v potravinách," říká profesor Stanislav Hrubý, který se výživou zabývá celý život.
Větší zájem o kvalitní a zdravější potraviny zaznamenaly i obchodní řetězce. "Je znát, že lidé dávají bedlivý pozor na to, co nakupují. Ale stále je mnoho lidí, kteří se rozhodují především podle ceny,“ upozorňuje mluvčí potravinářské inspekce Ivo Klemeš.