V nemocnici Na Pleši připraví každý den zhruba 300 obědů, dvě stě pro pacienty a sto pro personál.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Snažíme se minimalizovat instanty. Z devadesáti procent se snažíme dělat cibulový nebo zeleninový základ,“ říká vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Práce je špatně finančně ohodnocená. Člověk to musí dělat s láskou,“ říká vedoucí směny Vlasta Pomahačová.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
V době naší návštěvy nemocnice měli pacienti k obědu holandský řízek s bramborovou kaší.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Vedoucí směny, na snímku vpředu, dohlíží na přípravu všech jídel. Pomocné síly uvaří například polévku, přílohu nebo zadělají těsto na knedlíky.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Na Pleši připravují pro pacienty čtyři jídla - snídani, oběd, odpolední svačinu a večeři. Ve středu a o víkendu je večeře studená, zbylé dny je teplé jídlo.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Myslím, že z devadesáti procent jsou u nás lidé spokojení. Šťoura se ale najde všude,“ říká vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Chodící pacienti na obědy dochází do pacientské jídelny. Ležícím jídlo zavezou ve vyhřívaných boxech servírky.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Převládá u nás česká klasika. Pacienti mají rádi omáčky s knedlíky a sladká jídla jako ovocné knedlíky nebo buchtičky se šodó,“ popisuje nutriční terapeutka Vendula Strejčková (na snímku).
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Pacienti mají podle vedoucí směny Vlasty Pomahačové nejraději omáčky s knedlíky. „Mají tu rádi i tvarohový nákyp. Rozdáváme i recepty,“ vypráví Pomahačová.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Vaříme podomácku. Kuchařky se snaží vařit tak, jako kdyby vařily doma,“ říká vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Celkem v nemocniční kuchyni pracuje osm lidí. Na jedné dvanáctihodinové směně jsou vždy čtyři lidé, vedoucí směny a pomocné síly, a během dne připraví všechna jídla.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Chodící pacienti dostávají obědy v pacientské jídelně. Pravidlem je, že se před odchodem na oběd musí převléci z pyžama do civilního oblečení.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Pacienti bez berlí si mohou polévku nandat sami, ostatní obslouží servírka.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
V nemocnici Na Pleši roznáší jídlo pacientům na oddělení tři servírky. Než se první z nich vrátí, roznáší jídlo v pacientské jídelně i vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Pokud máte věkové složení šedesát sedmdesát let, tak ti lidé mají nějaké návyky. Když mají knedlík s omáčkou, jsou šťastní. V dnešní dvacetileté generaci je to o něčem jiném. Stravování je o generačním návyku,“ vypráví vedoucí stravování Josef Kolář (na snímku).
Autor: Yan Renelt, MAFRA
V soukromé nemocnici Na Pleši vaří podle průzkumu Kvalita očima pacientů nejlépe. 66,8 procent pacientů hodnotilo zdejší stravu jako velmi dobrou a dalších 29,2 % jako spíše dobrou.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Psychiatrická nemocnice Bohnice. Kostel sv. Václava od Václava Roštlapila z roku 1914 je skvostem secesní architektury. Stinný areál je ráj pro inlinisty, běžce a maminky s kočárky.
Autor: Michal Sváček, MAFRA
Psychiatrická nemocnice Marianny Oranžské v Bílé Vodě disponuje 150 lůžky. Místní kuchyni hodnotí pacienti velmi dobře.
Autor: PNMO
Jak byste ohodnotil/a kvalitu jídla (vybraná zařízení)
Autor: iDNES.cz
Jaké by mělo být jídlo v nemocnicích podle odbornic na výživu?
Autor: iDNES.cz
Štěpánka Čápová pravidelně přispívá na svůj blog a pracuje s klienty, kterým pomáhá změnit zažité omyly, jichž se při sestavování vlastních jídelníčku dopouštějí.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Ovesné vločky s banánem, medem a lněným semínkem
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Domácí zeleninová pomazánka
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Domácí zeleninová pomazánka s celozrnným rohlíkem
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Nemocnice by se měly podle Čápové zaměřit na to, aby v každém jídle bylo alespoň malé množství zeleniny a dostatečné množství bílkovin.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Nemocnice by se měly podle Čápové zaměřit na to, aby v každém jídle bylo alespoň malé množství zeleniny a dostatečné množství bílkovin.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Ječné kroupy s cizrnou a se zeleninou (na talíři není naservírovaná celá porce)
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Kompletní hlavní chod i s bramborovým krémem se zeleninou.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Zeleninové karbanátky z hovězího masa osmahla na rozpáleném oleji.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Zeleninové karbanátky z hovězího masa s bramborem a zeleninovou oblohou.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Menu pro pacienty podle Štěpánky Čápové, které uvařila pro seriál Jídlo v nemocnicích.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Renata Lukášová, ředitelka projektu Fresh and Tasty, který se zabývá školním stravováním.
Autor: iDNES.cz
Stačí trocha kreativity a k snídani nemusí být nutně koblihy nebo pečivo s máslem. Kuchaři Timeout Restaurant zvolili fermentované ječné kroupy s rozmačkaným banánem, bílým jogurtem, kokosovými hoblinami, ovocem a dýňovými semínky. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David a Aleš Pelka (na fotce) připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Jako oběd pro pacienty šéfkuchaři zvolili indické kuřecí kari s jasmínovou rýží. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Salát k obědu - pečená červená řepa s ředkvičkami, červenou čočkou, quinoa a malinovým dresinkem
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Také odpolední svačina podávaná pacientům může být zdravá a přesto chutná. Kuchaři připravili do vzorového jídelníčku zeleninové crudité s jogurtovým bylinkovým dipem. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Šéfkuchař studené kuchyně Tomáš David ukazuje svačinu, kterou připravil do vzorového jídelníčku. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Svačina - zeleninové crudité s jogurtovým bylinkovým dipem (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Máslový croissant plněný šunkou a sýrem může být v nemocnici podáván jako zdravá a rychlá večeře. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David (na fotce) a Aleš Pelka připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David a Aleš Pelka připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Máslový croissant plněný šunkou a sýrem může být v nemocnici podáván jako zdravá a rychlá večeře. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David a Aleš Pelka připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Jídlo v nemocnicích - seriál iDNES.cz
Autor: iDNES.cz
Mexický guláš s fazolemi a chlebem. Dieta pro prvozáchyt diabetu. Městská nemocnice Ostrava Fifejdy.
Autor: Darek Štalmach, MF DNES
Chleba se sekanou a hořčicí. Dieta pro prvozáchyt diabetu. Městská nemocnice Ostrava Fifejdy.
Autor: Darek Štalmach, MF DNES
Pečená kachna se zelím a knedlíkem. V Nemocnici Blansko mají pacienti v případě oběda a večeře obvykle výběr ze dvou variant jídel. Ta jsou stejná pro pacienty, sestry i lékaře. Jídlo podávané na oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Chléb s jemnou drůbeží paštikou (složení: drůbeží maso strojně oddělené 26 % hmoty, vepřová játra, vepřové sádlo, vepřové kůže...) a jablko. Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem, jahodový mléčný dezert. Strava pro kojící matky. Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Smažený vepřový řízek s bramborem, polévka a zelný salát s mrkví. Jednotka intenzivní péče, Fakultní nemocnice Brno.
Autor: iDNES.cz
Plněná paprika s bramborovou kaší. Oběd pro pacienta s popáleninami (bez speciální diety). Fakultní nemocnice Ostrava.
Autor: iDNES.cz
Polévka, zřejmě s rozšlehaným vejcem. Jídlo pro pacienta s popáleninami (bez speciální diety). Fakultní nemocnice Ostrava.
Autor: iDNES.cz
Kroupové rizoto pro dospělé vozíčkáře v Rehabilitačním ústavu Hrabyně.
Autor: iDNES.cz
Pečený králík s bramborem, polévka. Oběd pro kojící matky. Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí v Praze.
Autor: Jakub Vrána, iDNES.cz
Uzená krkovice se zelím a bramborovým knedlíkem. Jídlo pro běžné pacienty a diabetiky. Psychiatrická nemocnice Opava.
Autor: Kateřina Havlická, iDNES.cz
Lečo s chlebem podávané dospělým vozíčkářům v Rehabilitačním ústavu v Hrabyni.
Autor: Jakub Vrána, iDNES.cz
Boloňské špagety v Oblastní nemocnici Kladno
Autor: Jakub Vrána, iDNES.cz
Plněné ovocné knedlíky s tvarohem a cukrem. Gulášová polévka a kefírové mléko. Oběd pro pacienty Spinální jednotky (zajišťuje komplexní péči o pacienty s poraněním míchy) ve Fakultní nemocnici Ostrava.
Autor: iDNES.cz
Tvarohové knedlíky s ovocným přelivem, rajská polévka. Oběd v Rehabilitačním ústavu Hrabyně pro dospělé vozíčkáře.
Autor: iDNES.cz
Hovězí plátek s fazolkami nakyselo a bramborem. Oběd v Rehabilitačním ústavu Hrabyně pro dospělé vozíčkáře.
Autor: iDNES.cz
Šunka s bramborovou kaší, polévka. Nemocnici na Bulovce.
Autor: iDNES.cz
Kuřecí plátek s těstovinami a omáčkou k obědu. K tomu svačina sýr s chlebem. Strava pro kojící matky v Nemocnici na Bulovce.
Autor: iDNES.cz
Pečivo s máslem, smetanový dezert Budulínkova Pařížanka, kefírové mléko a jablko. Strava pro kojící matky v Nemocnici na Bulovce.
Autor: iDNES.cz
Kuřecí plátek s rýží a omáčkou, rohlík, tvarohová pomazánka. Nemocnici na Bulovce.
Autor: iDNES.cz
Snídaně se svačinou: rohlík, chléb a loupák, k tomu máslo a med, bílý jogurt, banán. Nemocnice Na Bulovce.
Autor: iDNES.cz
Smažené pletýnky. Snídaně ve Fakultní nemocnici v Motole, pacient s autoimunitním onemocněním, akutní stav. Autorka snímku k němu připsala: Cukr, cukr, cukr a nekvalitní tuky, celé složení raději nevidět. A ať mi nikdo neříká, že to je kvůli ceně. Toto sladké pečivo nebude jistě levnější než dva plátky žitného chleba. Bílý jogurt by nebyl dražší než ochucený s přidaným cukrem.
Autor: Andrea Dedeciusová
Játrová polévka, smažený obalovaný hermelín s bramborem a tatarkou, salát z čínského zelí. Jídlo pro ženu po operaci kyčelního kloubu. Soukromá nemocnice Vrchlabí.
Autor: iDNES.cz
Chléb s margarínem a eidamem. Jídlo pro ženu po operaci kyčelního kloubu. Soukromá nemocnice Vrchlabí.
Autor: iDNES.cz
Chléb s margarínem a játrovkou. Jídlo pro ženu po operaci kyčelního kloubu. Soukromá nemocnice Vrchlabí.
Autor: iDNES.cz
Snídaně pro kojící matky: dva rohlíky, máslo, termix a jablko. Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Snídaně a svačina pro kojící matky: dva sladké šátečky, rohlík, máslo, pomazánka, jablko. Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Odpolední svačina: pečivo s margarínem. Rehabilitační ústav Hrabyně.
Autor: iDNES.cz
Chléb s paprikovou pomazánkou a broskví k snídani. Rehabilitační ústav Hrabyně.
Autor: iDNES.cz
Chléb s blíže neupřesněnou pomazánkou. Rehabilitační ústav Hrabyně.
Autor: iDNES.cz
Pacientem blíže nespecifikované jídlo s bramborem, salát. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Masová roláda s bramborem, polévka. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Snídaně: dva koláče s kakaem či bílou kávou. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Dva loupáky s máslem a marmeládou, kakao. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Dva dalamánky s pomazánkou (název nelze přečíst), jablko. Nealkoholická piva si přidali sami pacienti. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Gulášová polévka. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Vepřové maso s rajskou omáčkou a těstovinami. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Ojedinělý snímek mezi fotografiemi jídel v nemocnicích: maso s bramborem doplněné o bohatou zeleninovou oblohu, polévka. Jak pacientka ke snímku doplnila, jídlo v Nemocnici Blansko bylo na jedničku s hvězdičkou.
Autor: iDNES.cz
Najemno nakrájená uzenina zřejmě s pomixovanou zeleninou s bramborovou kaší. Po některých zákrocích musejí pacienti dostávat kašovitou stravu. Lůžkové oddělení ORL, Ústřední vojenská nemocnice v Praze.
Autor: Jana Pyskatá
Oblíbené nemocniční jídlo: plněné ovocné knedlíky sypané tvarohem a cukrem. Lůžkové oddělení ORL, Ústřední vojenská nemocnice v Praze.
Autor: Jana Pyskatá
Polévka. Pacienti po výkonu na zažívacím traktu téměř vždy nejdřív dostanou tekutou a pak kašovitou stravu. Takové jídlo pak nevypadá zrovna vzhledně. Lůžkové oddělení ORL, Ústřední vojenská nemocnice v Praze.
Autor: Jana Pyskatá
Veka s pomazánkou a džemem, bílá káva. Lůžkové oddělení ORL, Ústřední vojenská nemocnice v Praze.
Autor: Jana Pyskatá
Snídaně: Med, margarín a dva rohlíky. Jídlo podávané na lůžkovém oddělení dermatovenerologické kliniky (léčba kožních a pohlavních chorob). Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Snídaně: Eidam 30%, margarín a tři housky. Jídlo podávané na lůžkovém oddělení dermatovenerologické kliniky (léčba kožních a pohlavních chorob). Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Snídaně: Termizovaný sýr a máslo s vícezrnnými rohlíky, mléko (neochucené). Jídlo podávané na lůžkovém oddělení dermatovenerologické kliniky (léčba kožních a pohlavních chorob). Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Večeře: Termizovaný smetanový sýr a margarín s chlebem, rajče. Jídlo podávané na lůžkovém oddělení dermatovenerologické kliniky (léčba kožních a pohlavních chorob). Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Tabletový systém rozvozu jídel. Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Oběd: Polévka (nespecifikováno). Kuřecí maso s dušenou zeleninou a bramborami. Svačina: kaiserka s tvarohem s obsahem tuku 20 %.Jídlo podávané na lůžkovém oddělení dermatovenerologické kliniky (léčba kožních a pohlavních chorob). Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Dušené vepřové maso s mrkví a bramborem. Jídlo podávané na lůžkovém oddělení dermatovenerologické kliniky (léčba kožních a pohlavních chorob). Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.
Autor: iDNES.cz
Rajská omáčka s masem a těstovinami. Dieta pro prvozáchyt diabetu. Městská nemocnice Ostrava Fifejdy.
Autor: Darek Štalmach, MF DNES
Pečené kuřecí stehno s rýží. Dieta pro prvozáchyt diabetu. Městská nemocnice Ostrava Fifejdy.
Autor: Darek Štalmach, MF DNES
Vepřové maso s bramborovou kaší, polévka, okurkový salát. Nemocnice Blansko, oddělení nukleární medicíny (pacienti po operaci štítné žlázy či zhoubného nálezu).
Autor: iDNES.cz
Pacienti Psychiatrické léčebny Bohnice. Ilustrační foto
Autor: Robert Rambousek, MF DNES