Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je krize. Šéfkuchař z Alcronu chystá jídlo za 55 korun

  8:30
V Pražském kulinářském institutu se zrodil nápad uspořádat kuchařský kurz vysoké gastronomie v době krize. Cíle jsou opravdu vysoké – cena jedné porce nesmí přesáhnout 55 korun. Kurzu se zúčastnila i redaktorka MF DNES.
Redaktorka MF DNES se na kurzu s bývalým šéfkuchařem z Alcronu učila, jak uvařit v době krize za pár korun

Redaktorka MF DNES se na kurzu s bývalým šéfkuchařem z Alcronu učila, jak uvařit v době krize za pár korun | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Finanční krize, která měla svoji samostatnou kapitolu i na madridském sympoziu špičkové gastronomie v lednu, kuchaře nadchla. Třeba švýcarský šéfkuchař Denis Martin umně svinul cukrovou vatu do kosmetických tamponů ve vyšperkované krabičce. Podávala se – jak jinak – s "pudřenkou" plnou cukru. Nápad za pár drobných slavil úspěch.

A tak se zrodil v Pražském kulinářském institutu nápad uspořádat kuchařský kurz vysoké gastronomie v době krize. Vysoké jsou i cíle – cena jedné porce nesmí přesáhnout 55 korun.

Kuchařský kurz vysoké gastronomie v době krize

Dá se s takovou částkou vyčarovat na talíři skutečně něco exkluzivního? Redaktorka MF DNES se o tom byla přesvědčit na vlastní oči. Za pět hodin připravil a naporcoval bývalý šéfkuchař hotelu Alcron Jiří Štift sedm chodů, jejichž výrobní cena se pohybovala od jednadvaceti do pětapadesáti korun. Dva předkrmy, dvě ryby a tři hlavní jídla.

Tentokrát se však nevařilo ze surovin typických pro vysokou gastronomii – drahé jehněčí maso nahradilo levnější králičí, mořského vlka vystřídal candát a ke kachnímu stehnu se servíroval houbový kuba.

Všechny suroviny nakoupili pořadatelé v běžné obchodní síti. I když ceny porcí znějí lákavě, rozlučte se s tím, že byste je za takovou cenu dostali v restauraci. "Nákupní cena porce je asi čtyřicet procent, další navýšení je za personál, energie..." kalkuluje jeden z účastníků.

"Když se Češi přestanou bát jednoduchosti, tak zase začnou slušně jíst," vítá šéfkuchař všechny frekventanty.

Je nás čtrnáct – deset mužů a čtyři ženy. Většina už vaří, provozuje nebo si hodlá otevřít vlastní hospodu. Každý jsme zabalen do bílé zástěry po vzoru velkých šéfkuchařů. 

Každý máme své prkýnko, či spíše prkno, a obrovský nůž. Nepůjde jen o podívanou. Jdeme na to.

Lososový tartar za 21 korun

Zní to jednoduše a je to jednoduché. Syrový losos, šalotka, pažitka, mořská sůl, pepř. Nic víc.

Lososový tartar se sushi rýží

(výrobní cena porce 21 korun)

Lososový tartar se sushi rýžíPříprava trvá půlhodinu. Hnízdo pro "lososový dortík" vytvořil šéfkuchař z řasy nori, zasypán je sezamem a na vajíčko ještě položíme snítku pažitky. I tento chod se podává při pokojové teplotě. "Je to ideální jednoduchý pokrm, kterým uvítáme hosty na party," představuje kuchař Jiří Štift.

Plátek lososa se podélně rozřízne, pak se krájí na pásky a nakonec na kostičky, přidají se ostatní ingredience a vše se pořádně rozmíchá.
"Líbí se mi, že na dochucení užívá jen sůl, pepř, čerstvé bylinky. Žádná vegeta a přitom je chuť jasná a vyvážená," libuje se David Šimík, který za pár dní otevírá vlastní restauraci na Uherskohradišťsku.

Nejvíce se protáhne porcování na talíř. Tartar se musí umístit přesně doprostřed kupičky rýže. A nakonec ještě jeden ekvilibristický kousek – na "lososový dortík" přijde ještě syrové křepelčí vajíčko. "Proč křepelčí? Kvůli velikosti," usmívá se šéfkuchař Jiří Štift.

Šafránové rizoto s hráškem za 25 korun

Hráškové pyré k rizotu je stejně jednoduché. V rendlíku se zavaří trochu vývaru, přidáme zelený hrášek a necháme krátce osmažit. Ještě sůl, pepř, čerstvé máslo a mátu a vše rozmixujeme na jemné pyré.

 "Vše zpracovat, to je cesta," pokyvuje Jiří Sovíček, kuchař z pitkovické restaurace.

Milánské šafránové rizoto se zeleným hráškem

(výrobní cena porce 25 korun)

Milánské šafránové rizoto se zeleným hráškemKromě skutečného šafránu jej dochucuje hráškové pyré, ve kterém je lžička smetanovo-morkového krému. Navrch se posype vyloupanými kuličkami hrachu a ochutí olivovým olejem s čerstvou mátou.

"Teď tam musíme dát hostům něco navíc," usmívá se tajuplně šéfkuchař.  Začíná něco překvapivého, zbylé kuličky hrášku, které jsme nedali do mixéru, zbavujeme slupek, aby hostu ve vychutnávání opravdu nic nepřekáželo. "Ocení to," je si jistý šéfkuchař, zatímco všichni loupou a loupou a loupou... Zelenonarůžovělé porce si ani nevychutnáme. Je po předkrmech, přicházejí rybí chody.

Na jídelních lístcích špičkových podniků se tato sladkovodní ryba příliš nevyskytuje. Místo si tam udržuje spíše mořský vlk nebo svatojakubské mušle. Jenomže když hostům předestřete candáta v olivovém oleji se šťovíkovou omáčkou, v ničem je neošidíte. Když se ovšem držíte následujících rad.

"Saláty a bylinky se ochucují na poslední chvíli. Jídlo se podává ihned, nesmí vystydnout a omáčka musí být pěkně našlehaná. V tom vám musí vyjít vstříc i číšník," radí Jiří Štift.

Losos uzený před hostem, 55 korun za porci

Do měkka uvařené topinambury, našim předkům známé jako židovské brambory, se opět vracejí na výsluní a tvoří i oblohu uzeného lososa. Nejzajímavější je však trik, jak se losos udí před hostem.

Ta chvíle přijde, až je porce na talíři. Potřebujete speciální kouřítko, které koupíte v jednom ze supermarketů za několik desítek korun. Do něj vložíte směs koření, zapálíte a za chvíli se z něj valí vonný kouř. "Tím naplníte skleněnou nádobu a přiklopíte na talíř," ukazuje Štift. Velký efekt za pár korun.

Candát pošírovaný v olivovém oleji se šťovíkovou omáčkou

(výrobní cena porce 50 korun)

Candát pošírovaný v olivovém oleji se šťovíkovou omáčkouCandát je ochucen jen mořskou solí, pepřem a čerstvou snítkou tymiánu. Do omáčky ze šťovíku se přidává kuřecí vývar, citron, listy špenátu, olivový olej a máslo. Těsně před podáním se mixérem našlehá. Na každou porci přijde jedno křepelčí vajíčko, tentokrát uvařené natvrdo. Těsně před podáním se ještě každá porce zasypává hrstí čerstvých bylin a přidává se chips z bagety.

Jsou dvě hodiny do konce a na pořadu ještě tři masová jídla. Místo velikonočního jehněte, kde kilo přijde na 250 korun, zkoušíme levnějšího králíka (kilo králíka bez hlavy – 95 korun).

Porce raviol z králíka s ledvinkami a karotkovým pyré přijde na 37 korun. Jen o tři koruny dráž vyjde houbový kuba s konfitovaným kachním stehnem.

"Kachna se konfituje (dlouho peče v sádle – pozn. red.) 4 hodiny v troubě rozehřáté na 90 stupňů doměkka. Výhodou je, že se olej nepřepálí, a tak se může ještě dál použít," přidává další radu kuchař.

Závěr je velkolepý – ale málokdo jej sní. Vepřový bůček na čočkovém ragú přijde na dvaačtyřicet korun, zdobí jej zelená a červená čočka, promíchaná křenovou smetanou. Téměř dietní chyba. "Nikdo neříká, že je to dietní. Ale je to dobré české jídlo za pár korun," říká Jiří Štift.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...