Jak se večeří s americkým prezidentem

  • 38
František Michal, povoláním informatik smíchovského pivovaru, bude jedním z mála "obyčejných smrtelníků", kteří za měsíc na Pražském hradě povečeří s prezidentem Spojených států Georgem Bushem. Čeká ho svíčková s brusinkami, ale také Vladislavský sál se sedmi stovkami světových státníků, generálů a vrcholových úředníků.

"Mám trochu trému. Protože jsem se podobné akce ještě nikdy nezúčastnil, moc nevím, co se bude ode mě očekávat a jak se mám chovat," přiznává čtyřicetiletý Michal, jenž večeři při příležitosti schůze NATO vyhrál v soutěži MF DNES.

Halka Kaiserová z kanceláře pro přípravu summitu slibuje, že Michala ještě před slavnostní večeří poučí co a jak. "Prostě o věcech, které se týkají protokolu, vhodného oděvu," přibližuje Kaiserová.

Zatímco Michal a jeho manželka se bezpečnostnímu prověřování vyhnou, při vstupu na Pražský hrad budou pouze prošacováni bodyguardy, o personál, který bude třebas rozlévat moravská vína ve Vladislavském sále, se už týdny zajímají experti z Národního bezpečnostního úřadu.

Najati jsou kuchaři, číšníci, údržbáři, hostesky či řidiči. Ti všichni museli vyplnit rozsáhlý dotazník. Byli jste někdy trestáni? Jaký je stav vašeho konta? Stýkáte se s lidmi, kteří jsou napojeni na organizovaný zločin? Máte problém s alkoholem. Otázky, které musel každý zodpovědět. Pravdivost informací pak kontroloval Národní bezpečnostní úřad ve všemožných evidencích a databázích.

DÁLE ČTĚTE

Podrobnosti o soutěži najdete ZDE

"V případě, že se nám nepodaří ověřit údaje touto standardní cestou, požádáme o šetření zpravodajské služby," upřesňuje mluvčí úřadu Alena Čechová. Doklad o potřebném prověření dosud nedostalo dvanáct lidí ze stovek, kteří chtěli pracovat v zákulisí summitu. Důvod? Buď byli příliš mladí, anebo v minulosti spáchali trestný čin.

Neprověřují se však jen lidé. Policisté z ochranné služby si posvítí i na jídlo, které se bude vařit v obřím stanu. Co kdyby někdo chtěl manžele Bushovy, Havlovy, Blairovy či Chirakovy otrávit? "Na to máme v našem útvaru hygieniky," říká ředitel Ochranné služby Policejního prezidia Lubomír Kvíčala. "Ale není to tak, že by do kuchyně přišel člověk, který vše okousá, ochutná a pak počká, co to s tím provede. To je dneska nesmysl. Naši odborníci hlavně dohlížejí na dodržování pořádku v kuchyni.

Dbají na to, aby se při vaření použily suroviny s neprošlou lhůtou spotřeby, aby se do jídla nedostaly žádné bakterie. Zkrátka aby hostům z jídla nebylo špatně." Zda dění v sále budou sledovat jen bodyguardi nebo na bezpečnost VIP hostů budou dohlížet i tajní agenti, se Kvíčala zdráhá říci. "Policisté prostě budou jak v budovách, tak ve městě dělat svoji práci."


Video