Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jablečný závin

ANKETA: Co byste dělali poslední den před koncem světa?

20.12.2012  0:38
Podle výpočtů Mayů má už zítra nastat apokalypsa. Jedenadvacátého prosince nás prý čeká konec světa. My v redakci každopádně děláme jakoby nic a chystáme pro vás články i na dny příští. Pro... 

Harapes dělal čerta a vybíral nejlepší štrúdl. Sám však sladké nemusí

1.10.2012  17:21
Ukládáním hastrmanů k zimnímu spánku a soutěží o nejlepší štrúdl zakončila sezonu Pohádková kovárna v Selibově na Písecku. Toto netradiční místo navštívilo letos od jara do podzimu přes 14 tisíc... 

Ostře sledované jídelňáky

2.2.2012  0:00
Vylouhovaný lógr a polévka jak voda na nádobí. Tak si pamatujeme jídelní vozy. Přední kuchaři ukázali, že vlak a jídlo jdou i v Česku dohromady. A nemusíte jet ani Mňam Vlakem. 

Vánoce pro vojáky v zahraničí: místo kapra filé, na dobrou noc pohádku

24.12.2011  11:06
Přes 620 českých vojáků stráví Vánoce i Nový rok v zahraničí. Nejvíce z nich, téměř šest stovek, svátky oslaví v Afghánistánu. O kapra a tradiční pohádky však nepřijdou ani tisíce kilometrů od... 

Východočeši jedli na Vánoce i dumlíkačku, měla chránit před svrabem

23.12.2011  9:14
Vánoční svátky byly a jsou spojeny s jídlem. Slavnostní vánoční večeře Východočechů a při ní pojídané pokrmy však dříve vypadaly úplně jinak než dnes. Výrazně také ubylo tradic spojených s... 

Dýňová polévka, pečínka se zelím a štrúdl aneb správná podzimní bašta

21.10.2011  1:14
Podzim nabízí hodně radostí a jídlo je asi největší z nich. Pojďte si s námi pochutnat na pečeních, dýňové polévce, jablečném štrúdlu a silném punči. Vše pod vedením zkušeného šéfkuchaře z... 

Jarmark navštívila Tereza Brodská, nadaci jste věnovali 13 257 korun

29.9.2011  15:43, aktualizováno  11.10 11:12
Třetí pražský Jarmark OnaDnes.cz máme úspěšně za sebou. I přes nepřízeň počasí pár kousků ze svého šatníku přinesla také herečka Tereza Brodská. Výtěžek z prodeje, stejně jako někteří z vás,... 

Restaurace a music club Mju:z není útulný, ale vaří tam výborně

12.1.2011  11:00
Bývalá Muzejka na Moravském náměstí v Brně se po rekonstrukci změnila na Mju:z. A změnila se i úroveň a vyváženost kuchyně. Za velmi slušnou cenu tam člověk může ochutnat výborné hovězí nebo... 

Veselý Kopec nabídne pohled na klidné skromné Vánoce předků

4.12.2010  7:50
Dnes začíná ve skanzenu na Veselém Kopci výstava, která ukazuje Vánoce tak, jak je slavili naši předkové: klidnější a skromnější. Motivem výstavy, která potrvá do dvanáctého prosince, je... 

Na svatého Martina si dejte sklenku vína

11.11.2010  8:56
Dnešní den, tedy 11. listopad, je spjat nejen se svátkem svatého Martina, který by k nám podle lidových pranostik měl přijet na bílém koni, ale stále více také s obnovenou svatomartinskou... 

Štrúdl přivezli němečtí přistěhovalci, říká chilský kuchař

30.10.2010  0:00
Pablo Andrés Galvez Ramírez je v jihoamerickém Chile uznávaný kuchař. V dětství pomáhal v kuchyni babičce, pak se rozhodl stát profesionálním kuchařem. Sní o tom, že si otevře vlastní restauraci. 

Wintonův vlak: saze u kotle lokomotivy i komfort v Masarykově voze

2.9.2009  4:52
Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz Vedro, hromada uhlí a od šmíru zašpiněné obličeje posádky parní lokomotivy. I tak pro někoho vypadá cesta Wintonovým vlakem, který v úterý vyjel na trať Praha - Londýn. 

Tak velkou kavárnu mohou Tišnovu závidět

1.3.2009  13:00
RECENZE KAVÁREN Třípatrová kavárna? A v Tišnově? Zní to neuvěřitelně, ale je to přesně tak. Každý z nás někdy čekal na odjezd vlaku či autobusu a dlouhé minuty probloumal v okolí některého nádraží. V tomto... 

Tradiční vánoční moučníky

2.11.2008  10:03
Jednou ze součástí štědrovečerního menu je i vánoční moučník. Zvyky jsou různé, ale většinu domácností u nás na Štědrý den provoní vůně jablečného závinu nebo vánočky.  

Zemanova kavárna: neslavný návrat legendy

12.10.2008  13:11
RECENZE KAVÁREN Historie repliky známé Fuchsovy kavárny v Brně za Mahenovým divadlem je tato: původní funkcionalistický skvost z roku 1926 musel ustoupit stavbě divadla. Budova byla zbourána. Podle stejných... 

Caffe Quattro v centru betonu a skla má potěšit businessmany

5.10.2008  14:10
RECENZE KAVÁREN Jak se daří kavárně v moderním prostředí Brno Business Parku v blízkosti ústředního hřbitova a kdo ji navštěvuje? První zádrhel nastává už při snaze dopravit se do podniku na Londýnském náměstí.... 

Dráhy nahrazují nádražní bufety novými restauracemi

17.12.2007  15:45, aktualizováno  17:27
České dráhy v Pardubicích a Praze – Libni slavnostně otevřely dvě drážní restaurace. Jedná se o první restaurace nové sítě La Rocket. Ty by v budoucnu měly nahradit nevábně vyhlížející bufety. 

Jak vaří majitelka kosmetické firmy? Neodbývá se

24.6.2007  0:00
Věřili byste, že tahle vitální dáma promovala na Vysoké škole chemicko-technologické už v roce 1967? Až do roku 1988 pak vedla výrobu kosmetických výrobků v Ústavu lékařské kosmetiky, ale po... 

Muži vaří jen rodinné speciality

24.5.2006  17:08
Když už muž výjimečně popadne vařečku, rodina se může vsadit, že na talíři zavoní nějaká specialita. A na rozdíl od ženy ji muž uvaří bez receptu. Alespoň to vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum... 

Když přijedete do Vídně na výlet s dětmi

3.5.2005  0:00
O Vídeňanech se již hodně dlouho říká, že mají radši psy než děti. Kdysi to podle všeho plynulo z měšťáckého a snobského způsobu života, kterým byla metropole monarchistického Rakouska-Uherska... 

Pět kouzelných amuletů - návod

2.4.2005  12:00, aktualizováno  6.4 6:26
Vžili jste se do role Lindy? Zajímá Vás jak tato pohádka dopadne, ovšem někde jste zakysli a nevíte co dál? Pak přesně pro Vás je určen tento podrobný návod! A pokud hru nemáte, můžete si ji od... 

Květnové číslo herního magazínu LEVEL

8.5.2004  8:47, aktualizováno  12:47
Květnové číslo herního magazínu LEVEL 

K Vánocům patří sváteční tabule

23.12.2003  0:00
K opravdové vánoční atmosféře patří nejen dobré jídlo a pití. Důležitá je také výzdoba domu, a zejména krásně upravený stůl. A nemusí to být jenom klasika. I u prostírání štědrovečerní tabule... 

Pěkně jsem si zabulil, přiznal zlatý Koukal

3.3.2003  1:00
Hlasatel na stadionu křičel do mikrofonu anglicky: „Vidíte nového mistra světa! Jede Martin Kukal, Česká republika.“ Jméno nevyslovil přesně, ale komu to vadilo? Martin Koukal se řítil za zlatem... 

Koukala doma vítal nadšený dav

2.3.2003  18:29
Žďár nad Sázavou Ve Žďáru nad Sázavou teď není slavnějšího člověka, než je novopečený světový šampion v běhu na lyžích Martin Koukal. A když se v neděli vrátil z italského Val di Fiemme domů, do města, kde s... 

Japonský císař ochutnával českou kuchyni

8.7.2002  16:37
Japonský císař Akihito a císařovna Mičiko ochutnávali na své první návštěvě České republiky výhradně česká jídla. "Ani k pondělní snídani císař nechtěl žádné vybrané francouzské sýry, ale dal si... 

I Evropa je ohrožena, varoval Bush

25.5.2002  0:28
Návštěva prezidenta USA George Bushe v Berlíně skončila. Zároveň vyvrcholily bouřlivé protiamerické protesty. Demonstranti zablokovali některé hlavní tepny. Po společné tiskové konferenci s... 

České jablko: levnější a méně stříkané

26.2.2002  8:59
Každé jablko dříve mívalo svůj čas. Jablka se jedla a prodávala tak, jak se česala, jak podle odrůdy vydržela, jaký byl sklep. Dnes jsou obchody po celý rok přeplněné rozličnými odrůdami, v... 

Úspěch mají přivát satelit i štrúdl

20.12.2000  22:40
H a v l í č k ů v B r o d Na několika metrech najdou všechno, co potřebují. Jenom v pantoflích se potulují mezi pokojem, šatnou, restaurací i bazénem, do protivného mrazu se jim nechce. Takové pohodlí se hokejovým... 

Müsli tyčinky bývají kaloričtější než štrúdl

4.10.2000  15:51
Po müsli tyčince sáhnou lidé zpravidla ve chvíli, kdy dostanou chuť na sladké nebo potřebují dodat tělu energii, ale zároveň netouží plnit svůj žaludek nějakou tučnou a kalorickou bombou. Často... 

Kuchař trpí, když nevyužije fantazii

8.6.2000  1:10
K n o k k e - H e i s t Miluje kuchařské experimenty, tu přidat koření do omáčky, tady víc opepřit, tady něco neobvyklého vymyslet s knedlíky. Jenže při mistrovství Evropy si to kuchař Josef Golis nemůže dovolit.... 

Závin od maminky

18.12.1998  0:00
30 dkg hladké mouky, asi 1/8 l vlažné vody, špetka soli, 1 vejce, lžíce octa, 1 1/2 dkg másla. Náplň: 1 kg jablek, 10 dkg strouhanky, 8-10 dkg cukru, 10 dkg másla, skořice  

Když se řekne heurigen...

9.6.1998  0:00
...tak každý Rakušan ví, že jsou to příjemné, většinou malé podniky, v nichž se podává víno. "Letošní" víno. Víno se nazývá heurige vždy až do svatého Martina, tedy do 11. listopadu a je to... 

Najdete na iDNES.cz