Inspekce varuje: Pozor na falešný burčák

Praha - Letos poprvé mohou úřednici České zemědělské a potravinářské inspekce účinně kontrolovat, zda obchodníci neprodávají falešný burčák. Zkušenosti z minulých let totiž hovoří jasně: většina prodávaných nápojů má s révovým moštem jen málo společného. "Výsledky kontrolních akcí, jež probíhají i v hlavním městě, zatím sdělit nemůžeme, protože stále pokračují. V těchto dnech totiž výroba burčáku vrcholí," uvedla Daniela Kolejková, tisková mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce.

Potvrdila, že mají zkušenosti s podnikavci, kteří burčák nastavují vodou a cukrem a navíc jeho kvašení často urychlují ohříváním. Mnohdy jej rovněž ochucují kyselinou citrónovou či vinnou.

Hygienici ovšem zdůrazňují, že vypití nepravého moku není zdraví nebezpečné. "Může způsobit maximálně bolesti hlavy nebo průjem," upozornila pracovnice městské hygienické stanice, jež nechtěla zveřejnit své jméno.

Až novelizovaný zákon, který začal platit v srpnu toho roku, poprvé definoval pojem burčák. Prodejci tak musí vlastnit nejen doklad o původu zboží, které má navíc nést etiketu "Burčák z révového moštu", ale i vlastní potravinářský průkaz.

"Ze zákona vyplývá, že burčák musí být pouze z hroznů. Nepřípustné je jakékoliv míchání s ovocnými mošty," dodala Kolejková s tím, že prodávat burčák je možné pouze od poloviny srpna do konce listopadu.

Pro konzumenta by mohla být vodítkem barva nápoje, která by měla být nažloutlá, s mléčným zákalem. Odradit by měla barva našedlá nebo nahnědlá. "Cena za jeden litr burčáku se pohybuje kolem třiceti korun. Podstatně nižší cena je tak vždy podezřelá," podotkla Kolejková.

Jaroslav Stárek, jemuž patří vinný sklípek na Smíchově, však říká, že ani barva či cena burčáku nemusí nic garantovat. "Odhalit falzifikát je možné jenom rozborem. Osobně mám velkou nedůvěru k různým pouličním prodejců. Doporučoval bych nakupovat pouze u prověřených vinařů," míní. 

Obecně platí, že zájemci by před koupí měli nápoj ochutnat až poté koupit větší množství. Pokud mají podezření, že se nejedná o pravý burčák, měli by se obrátit na pracovníky České zemědělské a potravinářské inspekce.

Co je burčák?

Burčák je rozkvašená šťáva z vinné révy ve stadiu bouřlivého kvašení. Obsahuje většinu vitamínů důležitých pro udržení zdraví, hlavně vitamíny skupiny B. Nejhodnotnější je burčák jen mezi prvním a třetím dnem vrcholového kvasu. Jedinou nevýhodu představuje velmi krátká trvanlivost, výhodu pak nízký energetický obsah.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video