Inspektoři zjistili nebezpečné bakterie v salátu sečské firmy. Měl datum spotřeby do 1. ledna. Je tedy možné, že nakažené saláty se dostaly do distribuční sítě.
Naopak firma Maso West, kterou inspekce zavřela 2. ledna, může už v pondělí zase začít s výrobou.
"Společnost výrobnu vydesinfikovala a hygienici po úklidu už žádné listérie nenašli," sdělil iDNES.cz mluvčí potravinářské inspekce Ivo Klemeš.
Minulý rok zamřelo na listeriózu osm lidí z dvaašedesáti nakažených, což je čtyřikrát víc než v roce 2005.
První bakterie způsobující listeriózu objevili hygienici v polovině prosince v sýru Baladur od společnosti Prom-Prodej a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta. - více zde
Bakterie způsobující listeriózu se množí tam, kde jsou špatné hygienické podmínky.
Například v provozech, kde se nedodržuje přísná hygiena, kde mohou jednotlivé potraviny přicházet do vzájemného kontaktu. Nebo tam, kde v celém průběhu zpracování potravin není zajištěno nařízené chlazení.
Řada firem podnikající v potravinářství přísné hygienické předpisy nedodržuje. Hygienici za minulý rok zkontrolovali zhruba 400 výroben lahůdek.
Z osmadevadesáti odebraných vzorků bylo v jedenácti nadlimitní množství bakterií Listeria monocytogenes. Hygienici za porušení norem potrestali viníky pokutami: hříšníci zaplatili přes 33 tisíc korun.
Úřad nemůže kvůli současným zákonům uložit vyšší pokutu, stávající maximální sazby jsou však velmi nízké a v podstatě neúčinné.
Listerióza je nebezpečná hlavně pro starší lidi, nebo pro ty, kteří mají oslabenou imunitu.
Velké nebezpečí hrozí také gravidním ženám, neboť listérie mohou způsobit předčasný porod nebo potrat. Těhotné ženy jsou také až třikrát náchylnější k nakažení než zbytek populace.