Původní Hrázka je klasickou, nic nepředstírající pivnicí s kuchyní - výčep, dřevěné stoly, pohodlné boxy, v koutě dva automaty, televize. Při důležitých fotbalových či hokejových utkáních se v hospodě objeví velké plátno.
Tak i Malšovičtí, kteří bydlí opodál, aniž by si zapli televizi, vědí, jak si naši hoši vedou. Ryk fanoušků bývá výmluvný a provází jej po zavírací hodině zvonění na nedalekou zvonici.
Hrázka s dobrou plzní patří starousedlíkům, je jakýmsi místním parlamentem, kde se všechno přetřese. Kuchyně funguje denně od 10 do 15 hodin a nabízí klasickou českou kuchyni do 45 korun i minutky, ty nepřekročí cenu 55 korun. Dětské porce připraví kuchař na požádání.
Loni k hospodě přibyl grillbar Splávek. Pokud by se Na Hrázce líbilo detektivům z prvorepublikové mordparty Boušemu a Brůžkovi, pak u Splávku by se dobře cítili i komisař Schimanski či jeho britský kolega superintendant Dalziel.
Restaurace Na Hrázce a grillbar Splávek Na Hrázce 121 Hradec Králové Otevřeno: Na Hrázce - pondělí až čtvrtek 9.00 - 22.00, pátek 9.00 - 23.00, sobota 10.00 - 23.00, neděle 10.00 - 22.00, počet míst: asi 80 Gambrinus 12 0,5l - 16,80Kč Plzeň 12 0,5l - 18,60Kč Splávek - pondělí až sobota 16.00 - 2.00, neděle 16.00 - 24.00, počet míst: asi 50 Gambrinus 10 0,5l - 13,60Kč Plzeň 12 0,5l - 19,60Kč Celkové hodnocení: **** (maximální počet hvězdiček je pět) Návštěva 20. března, autor si občerstvení zaplatil sám |
VŠECHNY RECENZE HRADECKÝCH HOSPOD |
Vpravdě evropsky vkusně zařízený a čistý podnik obložený dřevem by se dobře vyjímal i v centru města. Také proto je u Splávku stále plno a rezervují si ho i větší společnosti.
V létě se v kuchyni grilují steaky a makrely, v zimě se jídelní lístek honosí velkou nabídkou minutek ze svíčkové či kuřecího masa, specialitou jsou kuřecí prsa a la Seňor Pedro se zeleninovou oblohou či Slimova kapsa v bylinkové omáčce. Výtečné vepřové steaky, čítající velké chlapské porce, stojí okolo 80 korun, milionářský 280 korun.
Děti si mohou dát v šejkru namíchanou Splávkovu limonádu za 30 korun, palačinky se zmrzlinou či horké maliny, vegetariáni mají na výběr spoustu salátů. Kuchyň končí po 23. hodině, podle přání společnosti i déle.
Vedle dobře ošetřeného piva a klasických lihovin od whisky po vodku nabízí Splávek velký výběr kvalitních vín, radost by měl i Oldřich Nový, neboť by si mohl za 400 korun dát své oblíbené Beaujolais, ovšem ročník 2001.
Možná by však noblesního komika vyhnalo občas halasící rádio. Nepřeberné množství džusů a nealkoholických nápojů má svůj důvod: před hospodou je zahrádka se slunečníky, dřevěné klády i zastřešené lavice a hlavně eldorádo pro děti - prolézačky, houpačky, skluzavka. Nad nimi bdí masivní indiánský totem, mile kýčovitý.
Rodina se v malém pivním "supermarketu" může rozdělit: děda zajde Na Hrázku, táta do Splávku, máma si dá drink a venku hlídá hrající si ratolest. Dětský pláč po pádu z houpačky patří k letnímu folkloru.Jakmile se oteplí, park před oběma podniky je hustě obsypán rodiči, dětmi, turisty i cyklisty, kteří Na Hrázce u orosené dvanáctky rádi "přepřahají".
Manželé Hejcmanovi vědí, že podnik stojí na strategickém místě houbařských, turistických i cyklistických stezek do hradeckých lesů, a umějí toho využít. Nyní by chtěli přidat ještě sázkovou kancelář a saunu.
Hospoda Na Hrázce je srdcem čtvrti Malšovice v Hradci Králové už snad sto let. Dříve nesla proslulé jméno původních majitelů U Hejcmanů, Hrázku, podle ulice, jí přiřkl komunál. Do roku 1992 šlo o běžnou komunální putyku, jakých na perifériích stály tucty. Pak se jí po restituci chopil syn původních majitelů a s manželkou proměnili zašlou "čtyřku" v "park piva a oddechu" pro celou rodinu. |