„Předtím jsme byli s manželkou na cestách v zahraničí a hodně jsme přemýšleli o nějaké zvláštnosti. A rozhodli jsme se, že hospoda bude nekuřácká. Vedlo nás k tomu i to, že restaurace bude v rodinném domku, kde se tehdy ještě bydlelo, a v místnostech jsou nízké stropy,“ říká majitel restaurace Pavel Doležal.
Protože byli v Hradci první, brzy se to rozkřiklo. Snad každý se chtěl přesvědčit, jak to v takové hospodě, kde byl hostům zapovězen jeden ze zlozvyků, může vypadat. Od té doby měli většinou plno.
„Prvních sedm let byla taková návštěvnost, že jsme uvažovali i o rozšíření, v posledních letech se okruh zájemců stabilizoval,“ vysvětluje majitel.
K „Andymu“, což je majitelova přezdívka z dob středoškolských studií, nechodí jen nekuřáci. Milovníci cigaret to mají v létě pohodlné, sedí v zahrádce, kde se kouřit smí, ale ani v zimě se restauraci nevyhýbají.
SERIÁL HOSPODYNA KRÁLOVÉHRADECKUHospoda U Andyho Brožíkova 1 Hradec Králové Otevřeno: po - pá 14-23, so 17-23, ne 15-23 Počet míst: uvnitř 28, venkovní zahrádka 30 Gambrinus 12 (0,5 l) 17,20 Kč Rychtář 12 13,20 Kč Rychtář 10 10,80 Kč Celkový dojem: **** (maximální počet hvězdiček je pět) Návštěva 6. května, autor si občerstvení hradil sám |
„Občas si jdou zakouřit ven. Někteří si to pochvalují, že tak mohou snížit svoji denní dávku,“ říká Doležal. Hospoda se v průběhu desetiletí stala mezi paneláky útulnou oázou pohostinnosti, v létě je navíc obklopena zelení a květinami. Inspirací jsou majitelům malebné hospůdky v zahraničí.
„Hlavně chceme, aby u nás bylo čisto a pořádek,“ říká Pavel Doležal. Skutečně, před otevírací hodinou není ve venkovní zahrádce ani smítko, také interiér spíše připomíná naklizený byt. Málokdo by hádal, že objekt sloužil původně jako truhlářská dílna.
Až komunisté po převratu v roce 1948 si vynutili změnu, živnost padla a v domku se začalo bydlet. Protože je ve všední den otevřeno až od 14 hodin, majitelé nepočítají s tím, že by hosté chodili pravidelně na oběd.
K tomu je přizpůsobena i nabídka, většinou jde o jídla, která se hodí k pití - tlačenka, zavináč, ďábelská topinka, gothaj s cibulí, anglická slanin či utopenec. Na jídelním lístku jsou i teplá jídla, například smažený sýr, smažený kuřecí řízek nebo klobásy.
Vyhlášenou specialitou je grilovaná slatinská klobása s hořčicí, kečupem a kari. „Za deset let je neprodávanějším jídlem,“ potvrzuje Pavel Doležal.