Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hospoda U Andyho je roky nekuřácká

  10:05aktualizováno  10:05
Byť už většina hospod v době oběda odklízí popelníky a alespoň na chvíli se holedbá přijatelným ovzduším, nekuřácká hospoda U Andyho na Moravském Předměstí v Hradci Králové zaručuje slušné dýchání po celou otevírací dobu. Když ji majitelé právě před deseti lety otvírali, nebyli si zcela jisti, jak na tuto novinku zareagují hradečtí pivaři. Ale ukázalo se, že vsadili na dobrou kartu.

"Předtím jsme byli s manželkou na cestách v zahraničí a hodně jsme přemýšleli o nějaké zvláštnosti. A rozhodli jsme se, že hospoda bude nekuřácká. Vedlo nás k tomu i to, že restaurace bude v rodinném domku, kde se tehdy ještě bydlelo, a v místnostech jsou nízké stropy," říká majitel restaurace Pavel Doležal.

Protože byli v Hradci první, brzy se to rozkřiklo. Snad každý se chtěl přesvědčit, jak to v takové hospodě, kde byl hostům zapovězen jeden ze zlozvyků, může vypadat. Od té doby měli většinou plno.

"Prvních sedm let byla taková návštěvnost, že jsme uvažovali i o rozšíření, v posledních letech se okruh zájemců stabilizoval," vysvětluje majitel.

K "Andymu", což je majitelova přezdívka z dob středoškolských studií, nechodí jen nekuřáci. Milovníci cigaret to mají v létě pohodlné, sedí v zahrádce, kde se kouřit smí, ale ani v zimě se restauraci nevyhýbají.

Hospoda U Andyho
Brožíkova 1 Hradec Králové
Otevřeno: po - pá 14-23, so 17-23, ne 15-23
Počet míst: uvnitř 28, venkovní zahrádka 30
Gambrinus 12 (0,5 l) 17,20 Kč
Rychtář 12 13,20 Kč
Rychtář 10 10,80 Kč
Celkový dojem: ****
(maximální počet hvězdiček je pět)
Návštěva 6. května, autor si občerstvení hradil sám
SERIÁL HOSPODY
NA KRÁLOVÉHRADECKU

"Občas si jdou zakouřit ven. Někteří si to pochvalují, že tak mohou snížit svoji denní dávku," říká Doležal. Hospoda se v průběhu desetiletí stala mezi paneláky útulnou oázou pohostinnosti, v létě je navíc obklopena zelení a květinami. Inspirací jsou majitelům malebné hospůdky v zahraničí.

"Hlavně chceme, aby u nás bylo čisto a pořádek," říká Pavel Doležal. Skutečně, před otevírací hodinou není ve venkovní zahrádce ani smítko, také interiér spíše připomíná naklizený byt. Málokdo by hádal, že objekt sloužil původně jako truhlářská dílna.

Až komunisté po převratu v roce 1948 si vynutili změnu, živnost padla a v domku se začalo bydlet. Protože je ve všední den otevřeno až od 14 hodin, majitelé nepočítají s tím, že by hosté chodili pravidelně na oběd.

K tomu je přizpůsobena i nabídka, většinou jde o jídla, která se hodí k pití - tlačenka, zavináč, ďábelská topinka, gothaj s cibulí, anglická slanin či utopenec. Na jídelním lístku jsou i teplá jídla, například smažený sýr, smažený kuřecí řízek nebo klobásy.

Vyhlášenou specialitou je grilovaná slatinská klobása s hořčicí, kečupem a kari. "Za deset let je neprodávanějším jídlem," potvrzuje Pavel Doležal.

Nekuřácká hospoda U Andyho

Autoři:


Hlavní zprávy

Nejčtenější



Další z rubriky

ZPRÁVY: Klíčníci vyzvedli korunovační klenoty. Češi je uvidí od úterý

České korunovační klenoty: svatováclavská koruna z doby Karla IV., které...

Sledujte Zprávy iDNES.tv. Vydáme se na Pražský Hrad, kde klíčníci odemkli v katedrále sv. Víta Korunovační komnatu,...

Sníh komplikuje dopravu, je uzavřená D1 a pro kamiony přechod v Harrachově

Ilustrační snímek

V noci na úterý dorazilo do Čech sněžení. Nejvíce sněžilo na kraji Karlovarském a na jihozápadě kraje Ústeckého, kde...

Po Novém roce přibylo obětí domácího násilí. Spouštěčem je stres i alkohol

(Ilustrační snímek)

Do poraden pro týrané ženy po Novém roce telefonuje a přichází víc klientek než kdy jindy. Už během Vánoc zaznamenaly...

Najdete na iDNES.cz