Studii vedl profesor Yp Zverev z University of Malawi a její závěry publikoval v magazínu BMC Neuroscience.
K experimentu použil šestnáct mužů, kteří se podle serveru BBC po dobu výzkumu zřekli snídaní.
Výsledek dopoledního hladovění prý byl jednoznačný: všichni, když pociťovali hlad, intenzivněji vnímali slané a sladké.
Jakmile se dobrovolníci najedli, citlivost jejich chuťových buněk se podle doktora Zvereva výrazně snížila.
Hlad dělá velká těla
Zverev současně nevyloučil spojitost mezi závěry výzkumu a rostoucí obezitou, protože právě tučná jídla jsou většinou velmi slaná nebo sladká.
V moderní uspěchané společnosti se stává normálním, že lidé jedí nepravidelně a až tehdy, když pociťují skutečný hlad. Prvním místem, kam zaběhnou, bývají stále častěji fastfoody. A tučné hamburgery, které sice nasytí, udělají své.
Zverevovy výsledky nahrály zastáncům všemožných diet. Například mluvčí Britské dietní asociace Amanda Wynneová pro BBC uvedla: "Závěry potvrzují, že lidé mají přirozenou dispozici pro konzumaci tučných jídel."
Míra obezity se ve Velké Británii za posledních dvacet let ztrojnásobila, nemalé problémy s ní mají také Spojené státy americké.
"Žijeme ve státě s extrémně vysokou mírou obezity. Proto je zajímavé se dovědět, že naše chuťové buňky nás samy vedou k tučným jídlům," doplnila pro BBC Wynneová.
Hořké bývá zkažené
Zatímco hladoví účastníci experimentu pociťovali zvýšenou chuť na slané a sladké, citlivost na hořkost zůstala beze změny.
To vysvětluje profesor Zverev přirozenou ochranou lidského těla proti zkaženým jídlům.
Zatímco zvýšená potřeba soli či cukru říká, že člověk by měl jíst, stabilní vnímavost hořkých chutí lidi varuje před tím, co by mohlo být jedovaté.