ODPOVĚDI ODBORNÍKŮ Z VŠCHT ČTĚTE ZDE
Potraviny ze supermarketu nejsou vždycky bezpečné. Někteří obchodníci se navíc neostýchají používat pro vyšší zisk různé finty.
"Nejprimitivnější je asi pozměňování údajů na obale (přelepování), míchání starších a čerstvějších potravin (pečivo, saláty), neoznačení či neoddělení potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti (neplést s prošlou dobou spotřeby!)," vyjmenovali odborníci několik příkladů.
Na otázky čtenářů iDNES.cz odpovídala skupina expertů z fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. O výživě hovořila Jana Dostálová, informace o metodách pro identifikaci mikroorganismů poskytla Jarmila Pazlarová a o mikrobiologii se rozpovídal Václav Kocourek.
Čtenáři se ptali třeba na kazivost potravin v horku, karcinogennost plesnivých arašíd nebo nebezpečnost přídavných látek známých jako "éčka".
"Všechny přídatné látky, které mají tzv. E-kód, jsou považovány za neškodné. Samozřejmě při použití do potravin, do kterých jsou povoleny, a v povoleném množství," odpověděli odborníci, podle nichž se Češi stále více zajímají o kvalitu konzumovaných potravin.
Experti také upozornili na rozdíl mezi označením data spotřeby a minimální trvanlivostí.
"Prodávat potraviny po době použitelnosti (označeno jako Spotřebujte do...) je zákonem zakázáno a v případě odhalení sankcionováno. Ale pozor: potraviny s označením Minimální trvanlivost do:... se mohou prodávat i po uplynutí tohoto data, jen musí být označeny, že mají prošlou trvanlivost, a musí být nabízeny odděleně od ostatních. Za jejich zdravotní nezávadnost plně odpovídá prodávající," vysvětlili.
Loňské rozsáhlé kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odstartovala pochybení obchodního řetězce Julius Meinl. Ten dostal statisícové pokuty za to, že prodával prošlé potraviny. Vedoucí nutili prodavačky omývat zkažené sýry a uzeniny a balit je jako čerstvé. - více zde
Kontrol v obchodech postupně přibývalo. Téměř každý řetězec něčím pochybil, ať už to bylo špatně balené maso, nebo potraviny s prošlou dobou trvanlivosti.
Podle čtenářů iDNES.cz stotisícová pokuta nic nezmění. S tím souhlasili i odborníci z VŠCHT. "S vyššími pokutami bychom souhlasili, nicméně je to otázka legislativní, a tedy politická. Pomůže jedině tlak veřejnosti na politiky-poslance," dodali.