"Novinka týdeníku Euro je zaměřená na pivo a vše, co s ním souvisí. Jedná se o nejúplnějšího průvodce po českých, moravských a slezských pivovarech od největších nadnárodních výrobců přes regionální až po nejmenší minipivovary. Více než stostránkový speciál přináší mimo jiné recenze a doporučení, kam zajít na nejlepší pivo v regionech, nahlíží do historie českého pivovarnictví a představuje nejnovější trendy v technologiích, ale i například v designu pivního skla. Neopomíjí ani čím dál oblíbenější párování piva s jídlem," uvádí v dnešní tiskové zprávě za vydavatelství Mladá fronta a.s. Pavlína Míčová.
Magazín Top české pivo 2018 je shrnutím stavu našeho pivovarnictví a jeho proměn od roku 1989, kdy se rozpadlo centrálně plánované hospodářství. Čtenář se v něm mimo jiné dozví, že Češi loni vypili nejméně piva za poslední desítky let. Statistika prozrazuje, že zatímco ještě v roce 1990 spotřeboval každý obyvatel republiky v průměru 162 litrů, v roce 2017 už to bylo jen 138 litrů. Lidé se více zajímají, kde a jak se pivo vaří, objevují nové styly a stávají se náročnějšími.
Každý z více než šesti desítek pivovarů, které v přehledu čtenář nalezne, autoři ročenky osobně navštívili, a doporučují tak jen to, co sami vyzkoušeli. Výběr tedy dobře poslouží i těm, kdo si chtějí naplánovat výlet za něčím zajímavým. Ať už do Chříče nad Berounkou, kde se pivo vaří na ohni, do rozsáhlého kláštera v Oseku pod Krušnými horami, nebo Malenovic na Zlínsku, kde redakce objevila jeden z nejlepších spodně kvašených ležáků kořeněný chmely pro svrchní kvašení. Inspiraci k večernímu posezení může čtenář získat v textu o tradičních pochoutkách k pivu, jeden z nejvěhlasnějších sládků a porotce pivního mistrovství světa Ivan Chramosil zase v rozsáhlém rozhovoru popisuje, jak je na tom české pivo a proč nepřestal vařit ani poté, co strávil téměř 45 let ve vyhlášeném pražském podniku U Fleků a mohl by si konečně užívat důchodu.