Konferenci na téma Dvojí kvalita potravin z pohledu spotřebitele, zemědělce, zpracovatele, obchodníka a politika zahájila svým příspěvkem právě Olga Sehnalová, která je spoluautorkou usnesení, jež minulý týden přijal Evropský parlament. Europoslanci v něm uznali existenci dvojí kvality potravin, ale i drogistického zboží nebo kosmetiky na vnitřním trhu Evropské unie (o usnesení čtěte více v tomto článku). Europarlament zároveň vybídl Evropskou komisi k vypracování přísnější legislativy.
Podle Sehnalové by měla být dvojí kvalita výrobků považována za nekalou obchodní praktiku a postavena mimo zákon. „Věřím v poctivost většiny výrobců. Tam, kde chybí, musí být vymáhána,“ uvedla europoslankyně.
„Jsem připravena na velice tvrdý lobbing,“ prohlásila k prosazování evropské legislativy eurokomisařka Věra Jourová, která se problematikou dlouhodobě zabývá. „Zejména Německo, Nizozemsko nebo Dánsko se bojí o své národní produkty. Musím je přesvědčit, že jde o značky, u nichž mají spotřebitelé po celé Evropě legitimní očekávání stejné kvality,“ doplnila eurokomisařka. Nejde však podle ní o diktování chutí a cen.
Dvojí kvalitu potravin v Německu, Česku, Slovensku, Maďarsku a Rakousku loni testovalo i ministerstvo zemědělství. Z jednadvaceti testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců se jich nelišilo sedm. Tři byly mírně odlišné, zbylých jedenáct bylo jiných. „Dvojí kvalita byla prokázána. Spotřebitelé v EU mohou zakoupit vizuálně stejné produkty, které se liší kvalitou,“ okomentovala výsledky náměstkyně ministra zemědělství Viera Šedivá.
Pro Čechy separát, pro Němce vepřové maso
Ministerstvo upozornilo na rozdílnou kvalitu potravin prodávaných pod stejnou značkou a podobným obalem v Česku a Německu dvakrát. Šlo o masovou konzervu dánského výrobce Tulip, který v Česku obsahoval drůbeží separát, zatímco v Německu vepřové maso (podrobnosti v článku Tajemství dánského lančmítu: pro Čechy separát, pro Němce vepřové maso), a rybí prsty, které v Německu měly více masa a o třicet procent větší balení. „Podle německé strany k porušení práva spotřebitele nedošlo,“ uvedla Šedivá. Obsah masa byl totiž na obalu uveden správně.
Dvojí kvalita potravin je problém jen cizích výrobců, tvrdí šéf komory |
„Chuťové preference hrají svou roli. Dovedu si představit výrobky, které nejsou identické a mají například rozdílné koření. Nemyslím si ale, že český spotřebitel preferuje strojově oddělené drůbeží maso v porovnání s vepřovým,“ prohlásil Miroslav Koberna, ředitel Potravinářské komory.
Podle náměstka ministryně průmyslu Eduarda Muřického je nutné mluvit i o dvojí kvalitě nepotravinářských výrobků, u kterých spotřebitelé řeší především účinnost. „V nepotravinářských výrobcích je možná více problémů než v potravinách. Jde o několikanásobné rozdíly v kvalitě,“ doplnil Koberna.