Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Michelinské hvězdy jako prokletí? Ocenění vrací další podnik

Ocenění alespoň jednou michelinskou hvězdou je snem většiny restauratérů po celém světě. Množí se však případy, kdy slavní kuchaři tuto cenu vrací. Jejich podnikům totiž přináší mimo popularity také neúměrně vysoký zájem milovníků dobrého jídla a neustálý tlak na udržení extrémně vysokých standardů. Mnohdy jim navíc znemožňuje odvážnější gastronomické experimenty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

Z78d29e80n74ě45k 55V72r19b14a 6899968870288

No doporučuju raději do Michelinské restaurace zajít, než psát komentáře, co by kdyby... Minimálně těch s Bibem je v Praze dost. A i takový Alcron s Michelin Star se dá na polední menu absolvovat bez ztráty celého obsahu peněženky (polední menu 250-350 Kč). Pak začnou vyzivatelé bůčku se zelím hovořit jinak, protože jej tady občas mají, ale to provedení je o několik řádů lepší, než si většina populace představuje.

0/0
27.1.2018 6:50
Foto

M84a13r72e14k 97C53e75r54n38y 5128906717

Dobry hospody jsou plny i bez hvezdicek...:-P

0/0
25.1.2018 8:46

D94a31v67i42d 85R67y73c50h26e96t86s60k57ý 9636261550730

Foto č.3 je zhmotnělý důvod, proč Michelinské hvězdy vyvolávají spíš výsměch...

0/−1
22.1.2018 12:39

V26a65c97l20a14v 20B15u23r57e69š 3213848342899

A na kontroly hvězdiček tam jezdí potomek Lui de Funese :-)Dobrá restaurace si najde své hosty i bez této šarády:-)

+1/0
11.1.2018 17:29

L78u82k72á60š 51M50a70r13e38d23a 6771194877258

Z Michelina se stala takova precenovana bublina.

Michelinsky pruvodce je francouzsky turisticky pruvodce.

Je jasne ze si to hodnoti subjektivne a podle svych kriterii. Predevsim Francouzi vymysleli moderni "zapadni" kuchyni (Escoffier, Careme), ... a podle toho hlavne jedou.

Doslo to i do stavu kdy nejaky kuchar spachal sebevrazdu, kdyz mu odebrali jednu hvezdicku.

A v dnesni dobe, kdy jsou zde socialni site, jako treba yelp, tripadvisor atp, kde hodnoti samotni navstevnici, tak uz nafouknuty Michelin zacina splaskavat.

+1/0
11.1.2018 16:37

P21e56t43r 36P29e80t22r 6463922608893

Naopak, do nějakého mediálního světa a povědomí se tyhle hvězdy dostaly až po tom, co vznikly služby jako Yelp. Před nimi nikdo v ČR o michelinských hvězdách nevěděl.

0/0
11.1.2018 20:29

R20o62b29i37n 96Ž62i64ž91k16a 2178774846136

Promiňte ale tohle nejen, že není pravda, ale navíc to vůbec nedává smysl.

Pokud máte jediný zdroj informací a hodnocení, tak je z podstaty věci daleko důležitější, než když máte pět portálů každý s tisíci přispěvateli a můžete mezi nimi vybírat.

A klidně se vsadím, že zrovna v ČR daleko víc lidí zná Michelinské hvězdy, než yelp. Stačí vystrčit nos z Krymské :-)

0/0
15.1.2018 1:30

J74i15r12i 22K36o83u42k93l 3320886115116

hlavni problem Michelinskych hvezd je, ze se vse musi libit inspektorum z Francie, to znamena, ze kuchar vyborny, ale odlisny nema sanci. Proto je nejvic hvezd ve Francii a hodne malo treba v Italii. Navic jsou skoro nuceni dat hvezdu restauracim spolecnosti Relaix Chateau i kdyz za moc nestoji (viz Porto v Portugalsku). Navic nakupovat jen ty nejkvalitnejsi suroviny stoji natolik draho, ze i cena 300-500 Euro za jidlo sotva staci a podnik se musi zivit i prodejem nejakych gadgetu atp. Samozrejme nakoupit hotove prasky a "vyrobit" z toho vepro-knedlo-zelo po kterem zari ocicka je snadne, ale dobre to neni a neda se to porovnavat s kvalitnim jidlem kdekoliv na svete. Ceska kuchyne bohuzel vyhynula s nasima babickama, v hospode nic pozivatelneho uz nedostanete at se to tvari "luxusne" jak chce

0/0
11.1.2018 13:07

M36a83r65t52i77n 42B88e21r69a40n 6879515746401

Ta Vaše teorie dost kulhá, když si vezmu, které fastfoody dostaly hvězdu třeba v Asii...

0/0
11.1.2018 15:22

J59i22r27i 80K18o42u71k40l 3610246785986

to je posledni vyvoj, protoze jim tece do bot. Zatim byli pohodlne na luxusni strane a vse bylo ok. Je pravda, ze obcas michelinske hvezdy byly vynikajici (Lausanne Ann Sophie Pic, Edinburg Martin Wishard atd. atd..omlouvam se za svuj mlsny jazycek , ale jsem vnuk byvaleho majitele hotelu Pupp, takze geneticky zatizeny), ale obcas to byl docela sprosty podvod. Tezky svet, v Praze byl pan Luque, ktery varil jednu z nejlepsich italskych kuchyni v CR, znal jsem ho osobne. Ted ale je to nejvetsi podvod, nejlevnejsi suroviny, spatne pripravene, a ucet jako v Londyne.

0/0
11.1.2018 17:08

R19o18m27a95n 87D73o27r36s70k78ý 1986484380748

No takže to už není hlavní problém, že ? viz třeba Michelinská hvězda pro grilované kuře ve fastfoodu v Singapuru za $1.50....

https://www.youtube.com/watch?v=90IJanuV_0M

0/0
15.1.2018 14:16

K87a72r42e44l 26N60o47v94á33k 8309751503798

A v kolika těchto restauracích dostanu dobrou svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo ?

+7/−5
11.1.2018 9:41

L67e39o94p32o50l73d 77P33r79o92k73e51š 8239334487

Kostku ve skluzu..

+4/0
11.1.2018 10:06

J69i80r22k77a 52K42u54z97e96l27k96a 9281615238842

proc byste vubec takovou blbost mel chtit?

+1/−1
11.1.2018 11:06

M96i29c46h92a58l 95T74u55r57e74c59e51k 6173789686911

Kdo rekl, ze je to blbost. Zrovna po tehle jidlech se cizinci muzou utlouct, kdyz je vyzkousi.

+1/0
22.1.2018 15:46

L13e36o98p34o51l18d 97P96r47o23k41e97š 8159534557

Jak se připravuje krabí omeleta oceněná michelinskou hvězdou?:

Pěkná čistá kuchyňka . Přepálený olej ,baba v holínkách se brodí v bordelu z ulice , na očích potápěčské brýle , aby ve smradu ze 100 let starého a nečištěného ohniště neoslepla , to by u nás hygiena takový provoz okamžitě uzavřela .

+10/0
11.1.2018 8:24

M26i19l94a95n 54L15i30n73h51a94r35t 8634136927906

To se taky Pohlreich musí viděti se svou hlavou v prde-i...Těch pixel s kečupy a průmyslovými dochucovadly po její pravé ruce...;-DAle jo - když někdo zaplatí za takovéhle jídlo...:-/

+1/0
11.1.2018 10:27

J46a28n 38M34a93j90z61n87e42r 1886307496552

to mě zabije ;-D;-D;-D R^

0/0
14.1.2018 20:01

O45t64o 76J50u14r29n42e41č21k82a 2233850811613

Kolik hvězd už má Babica?

+4/0
11.1.2018 7:29

O56t39o 26J53u93r14n55e75č22k68a 2793580631633

a Láďa Hruška?

+6/0
11.1.2018 7:30

R30o62b16i33n 65Ž73i38ž85k27a 2848594826596

Záleží jak silně je praštíš

0/0
15.1.2018 1:25

J58o35s45e24f 48H21l38i15n58o25m45a36z 3440104693528

Zabijačka je zabijačka, vo tym žádná.

+6/0
11.1.2018 6:57

L17a69d54i64s77l21a58v 75J88a30r18o33š 6704219410927

Když jdou vrátit Michelinské hvezdy, myslíte že bych mohl někde vrátit svou Michelinskou postavu? :-D

+26/0
11.1.2018 6:02
Foto

M21i53c95h50a75e53l41a 47F34e58r71f47e70c96k30á 8733675438209

dejte vědět, až to zjistíte ;-)

+1/0
11.1.2018 6:29

D24a15n27i80e47l 76P69a35v27l13í14k 2434466828510

Ta krabí omelete... páni. Moc vábně to teda nevypadá. Navíc to musí být tím olejem doslova "prochcaný". Tohle radši ne. ;-D

+12/−1
11.1.2018 1:49

L25u89k14á28š 75H63á38j17e40k 1291483207147

Akorát jsem to chtěl napsat. Hlavně to v tom smaží taky strašně dlouho. No, ale v reálu jsem neviděl-neochutnal, tak nemůžu soudit

+3/0
11.1.2018 6:35

J91o10s43e64f 36K11r27a87l 3927713574737

Mění se doba a karty obrací, firma Michelin bude za každou vydanou hvězdu platit tučný poplatek restauracím, aby si tu hvězdu vzali a s láskou drželi. ;-) Takže za vrácení hvězd může syndrom vyhoření, jak jinak tu nechuť k vyřešení problému nazvat.

+5/0
11.1.2018 0:29

M16a28r24t43i30n 24S34ý63k29o81r39a 1697498667567

Moc tomu odmítnutí nerozumím. Prostě dostanu hvězdu a dál si jedu po svém, a jestli mi ji pak seberou, tak ať. V čem je problém?

+1/0
10.1.2018 23:12

J85a96r86o61s97l65a64v 42H26o69r48á17k 8452654625319

Je to jednoduché - když jí odmítnete, máte reklamu zdarma, protože se o vás píše.;-)

+2/0
10.1.2018 23:59

A27l55e54s 69B44a23d72u19r14a 9246567830205

Asi v tom, ze pokud ti ji vezmou, hoste by se mohli domnivat, ze se neco zhorsilo a prestali by chodit.

+8/0
11.1.2018 0:10
Foto

M69a73r25i69e 54J41a89n15d20o58v17á 8501843965736

Jaké prokletí? Prostě někdo vynaloží obrovské úsilí na to, aby ji získal, a potom už nemá vůli, nebo sílu, nebo peníze na to, aby ji obhájil.

+1/0
10.1.2018 22:50

M80a17r88t97i66n 59S21ý23k93o95r21a 1717348767577

Tak třeba ve sportu obecně platí, že obhájit je těžší.

+4/0
10.1.2018 23:13

S83t19a79n32i55s94l32a46v 89K34r71e26j17c95a46r 6287586263974

Ano, jaké prokletí? Zkuste porovnat Michelinskou hvězdu se Zlatým Amosem nebo Pohlreichovou nálepkou ? Zeptejte se Jarmily Kratochvílové , Karla Loprajse jak jim bylo když dokázali být lepšími než ti druzí? Jak to bylo u sourozenců Romanových nebo bratrů Pospíšilových ? Být průměrnákem nemusí každému stačit a vyhovovat. Netvrdím, že se nedá s tím žít. Nakonec Minář i Babiš včetně ostatních to dokazuje. A pátení volba prezidenta dokazuje i určitou prezidentskou hvězdu nikoli michelinskou, pro jedince, jež ke svému úspěšnému podnikání chtějí i něco více. Těch zoufalců jež hledají své stéblo k přežití je tam promile. A holetbat se tím, že je někdo už zkušeným expolitikem je slabou útěchou před skutečnými jedinci jež chtějí dokázat více než dokázali ve svých oborech.

0/0
11.1.2018 9:40

I38r95e34n58a 27K59r57o59u31p72o42v68á 4650373617732

Nebo chuť vařit ne podle svého, ale tak, aby vyhověl představám michelinské komise o tom, co je skvělá gastronomie.

0/0
11.1.2018 9:59

K97a69r62e50l 77H57o70l98e72č93e42k 8132278567762

Michelinské hvězdy by měly dostat především fast-foody, burgerárny, McDonaldy, KFC apod. (hlavně v U.S.A.), neboť po konzumaci jejich pokrmů většina vypadá jako Michelin (typický panáček výrobce pneumatik).

+30/−2
10.1.2018 22:47

J61a55r36o48s60l59a59v 61K71o96t45l11a72b56a 3640167

Panáček se jmenuje Bibendum a s restauracemi má společného jenom to, že Michelin vydával autoprůvodce.

+3/−1
11.1.2018 5:53

R88o55m31a48n 57D95o74r29s80k35ý 1356844330268

A co byste chtěl, aby měl víc společného ? Je to maskot firmy co vyrábí pneumatiky a začla vydávat autoprůvodce v kterém rozdává hvězdičky...

0/0
15.1.2018 14:33

V54ě41r74a 94L80o23r39e88n10c24o48v18á 5896520414

co je to za blivajz na tý fotce 8-o jinak Marco Pierre vypada sympaticky ;-)

+9/0
10.1.2018 22:21

A56l96e51s 18B87a53d57u94r18a 9286657800165

To je zrejme talirek se zbytky po nejakem jidle (nebo vice jidlech), ktere host nedojedl - slupky, kosti z ryb a podobne.

+8/0
11.1.2018 0:08

V66ě35r34a 74L38o55r52e13n35c76o75v51á 5766100544

;-D

+1/0
11.1.2018 8:01

M17i10c49h15a31l 87M34o37t83y76č45k72a 4953460661759

Marco je v Australskym Masterchef (nebo aspon byl ze zacatku minimalne) a sympatak je to velkej

+1/0
11.1.2018 6:15

P24e42t33r 31N73e89c72h78a44n10i37c30k29ý 7743666208530

Ono to asi bude jako se zařazením do UNESCO. Najednou přitáhnou lidi, které vlastně ani moc podnik nezajímá, vyžadují jen přesně to co je oceněné a všichni vám budou kecat do toho, aby to zůstalo zakonzervované ve stavu v době ocenění.

+27/0
10.1.2018 22:13

P13e86t18r 78M59a58c27h42á96č50e97k 9927814563

Najím se dobrým jídlem, ne Michelinskou hvězdou.

+8/0
10.1.2018 22:04

J66i68ř11í 61K18o53u77k 5798271369704

Vždy za vším hledejte peníze a ti, co nevědí co s nimi jsou převážně snobove, kteří chtějí mít pocit, že za ně dostávají větší hodnoty než jiní. ...pro ty, kterým je jedno co jedí, tak se zeptejte svých žen, třeba na značky voňavek a třeba kabelek... určitě vám vysvětlí rozdíl mezi Astridem a Trezorem...

0/0
10.1.2018 21:45

B70ř31e59t13i18s18l19a34v 29L92u58k57á96š 8631824155872

Jídla bývají chutná,ale žaludek křičí ještě chci:-/

+5/−1
10.1.2018 21:15

M76a48r74t84i61n 52B70r60u28h22a 6570668742323

Není to vždycky o předraženém vínu, šampaňském a jiných nesmyslech typu srnčí oči v moči. Doporučuji např. Gasthaus Daniel v Ingolstadtu. Má "myšelína" a přitom je to klasická bavorská hospoda. Ale super atmosféra, úžasný personál a ta jejich kachýnka s červeným zelím bramborovým knedlíkem je naprosto luxusní. Navíc tam mají vlastní minipivovar a fakt dobrý pivko.

0/0
10.1.2018 21:09

O69n80d17ř88e37j 67Š38i88n41d87l68e62r 2637178206135

Teda ten pokrm na fotce.... Upřímně doufám že je to jeden z 20 chodů 8-o;-D

+1/0
10.1.2018 21:03

L96u35k47á89š 13O77m60á84č18k77a 5871524891946

Doufáš správně.

0/0
10.1.2018 21:06

O61n66d54ř69e87j 76Š89i74n54d46l58e87r 2177858266985

Já si to popravdě myslel, ale zrovna tahle fotka fakt působí komicky. Tím spíš, že to pod tou zelení na ni neni vidět.

0/0
10.1.2018 21:08

J88a62k49u25b 25K32u28č83e29r91a 6298322791583

Njn, spousta lidi proste stale ceka na to, az jim nekdo rekne, co maji delat.

Kam jit na veceri, kam jet na dovolenou, co videt, nebo koho volit.

+4/−2
10.1.2018 21:00





Najdete na iDNES.cz