Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

ZNALEC ABSINTU: Rekord mám 24 sklenic, žluté krokodýly po něm neuvidíte

Nejen vína se honosí medailemi. Brňan Václav Seidl oceňuje v zahraničních soutěžích spolu s ostatními odborníky absinty. O mýty opředeném bylinném alkoholu dokáže vyprávět dlouhé hodiny. „Halucinace nezpůsobuje, prokletí básníci si do něj přidávali opium,“ říká v rozhovoru pro seriál Lidé Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

G40a78b23r90i25e98l 82H92o57r90t71e34n 9891139313304

Návrh redakci - uspořádejte speciální Rozstřel, ve kterém budou hosty Václav Seidl a MUDr. Karel Nešpor. Téma - tento rozhovor.:-)

+1/0
29.5.2017 16:37

R73u26d60o44l83f 23S26t30a53r72y 6808927478

Absinth pochazi taky ze svycarskeho kantonu Jura. Zlute krokodyly z neho nedostanete, ale v kantonu Jura rostou hribecky s velmi silnymi halucinogeny. Pri zbirani vas nesmi chytit policie. Na to je mastna pokuta.

0/0
27.5.2017 16:14

L32a78d38i22s83l98a52v 42K29u38d62l68a26c96e59k 8518900389409

Pravdou je ze po Absinthu je vsechno trochu jinak. Strizliva opilost? Clovek pri pohledu na prazdnou litrovou lahev tusi ze fouknuti do balonku privede prislusnika do soku ale jinak je jeden totalne v pohode. Zabava jede a svet je krasny.)))

0/0
27.5.2017 13:15
Foto

I62v35a62n 45B22á44r83t55a 5641958692706

Zkuste si na netu najít likérku DELIS. Je to u Kladna a dělají tam docela slušný Absint. 24 skleniček jsem tedy nezkusil, ale vychutnat se dá. Známým tvrdím, že je to dobré ráno po třetí světové na vyztřízlivění. Něco do sebe to má.;-)

0/0
25.5.2017 17:24

P35e11t10r 19Š67k92o95d77a 5287310764410

Absint je tradice ;-D;-D

https://www.youtube.com/watch?v=z7Ddvnq2oms

0/0
25.5.2017 9:19

J96a32n81a 25S95t29e69h11l80í51k61o84v96á 2259910980496

Sice mě teď už tolik neláká, když to tedy bez opia nebude ono ;-) ale velice hezký a zajímavý rozhovor, :-)

+2/0
25.5.2017 8:39

P25a96v76e33l 67Š90i42m24e95k 7507832974425

Chodím tam pravidelně, úžasné přátelské místo.

+1/0
25.5.2017 8:22
Foto

P62a44t13r85i14k 25C21h11r39z 4688759102699

A je absinth ještě pořád absinthem? Právě ona regulace na množství tujonu donutila výrobce změnit způsob výroby a místo macerace pelyňku v lihu se maceruje v teplé vodě. Což sice vede k menšímu výluhu tujonu, ale zároveň i dalších, chuť ovlivňujících látek.

+1/0
25.5.2017 6:05

J53i59n47d34r70i76c13h 77K77o16l78a63r 7720630905813

Znovu si ten rozhovor prectete (vzdyt tam zminuje, jak a proc se zacal vyrabet "absinth"), pripadne nastudujte. Treba zminovany Zufanek uz to zase dela podle puvodni receptury. Muzete videt i na videu od Vanka v Jidle sro.

0/−2
25.5.2017 9:32

R81o33m28a27n 82S19t98o49n93e39k 1879833379231

Maceruje se v lihu, podivejte se na novy díl jidla s.r.o.

0/0
25.5.2017 10:55
Foto

P66a18t56r67i31k 87C64h58r26z 4228319392839

Jak tedy dosahují omezení obsahu tujonu? Kafe bez kofeinu a pivo či sekt bez alkoholu prostě chutná jinak (což nemusí vždy znamenat hůře, mně třeba nealkoholická Bohemka moc chutná).

0/0
25.5.2017 12:07

K65o95n16r49a51d 57S20l56a85d52e80k 3517708509472

V devadesátých jsme pili takovej zelenej absint, opilost rozhodně střízlivá nebyla, ale doplňovali jsme to pivem a někdy i teqilou R^

+3/0
25.5.2017 1:18

J83i76n47d25r92i50c92h 21K55o26l95a69r 7930260745123

cetl jsi ten rozhovor?

+1/−2
25.5.2017 9:32

L14a61d78a 24N83o96v32a47k 4422793137

taky fetuju.. Děkuju za přínosný článek...

+2/−7
25.5.2017 1:06

L20a31d14i85s78l26a24v 20M42a45t83u24l90a 3251139940932

"Kupují zmíněný obarvený bramborový líh" - alespoň u nás to není pravda. Bramborový líh se na výrobu alkoholických nápojů nepoužívá už desítky let. I ty nejlevnější rumy se dělají z melasy (odpad z cukrové řepy). Bramborový líh jemně řečeno nevoní, melasa je odpad, který se jinak špatně využívá.

+6/0
25.5.2017 0:18

R35u60d49o62l69f 76R78u46b19e70š 3339105781244

Nádhera - jsem rád, že čtenáře zajímají takováto témata. Občan je už unaven mediální masáží ohledně Kájínka a invaze uprchlíků....

+14/−1
25.5.2017 0:10

K76a60t69e89ř11i33n21a 19T90y76c12o63v69á 9680771646335

pěkné, zajdu. doufám, že i kostku cukru mi zapálí. budu myslet na Toulouse-Lautreca

+3/−3
24.5.2017 23:19

M67a93r37t53i16n 29B62e56r61a36n 6179415176531

Jestli jsou kvalitním podnikem, tak Vám dozajista kostku cukru k absintu nezapálí...

+3/−1
25.5.2017 7:52

J86i41n66d68r46i39c54h 22K92o69l24a50r 7580850665223

ty lidi fakt komentujou, aniz by cetli

0/−2
25.5.2017 9:35

K19a77t41e15ř98i41n83a 86T33y53c50o36v54á 9710831126585

fakt? a já myslela, že zapálená prokapává do naředěné tekutiny. asi jsem četla špatného klasika

0/0
29.5.2017 16:28

M69a58r76t37i11n 18K28ř93í23ž 9803432830917

Takovým lidem se říká absintent.

+19/0
24.5.2017 23:07
Foto

V77ě13r70a 93R23a97m62b74o47u86s10k81o80v23á 3855131850487

Dejte žlutým krokodýlům čas.

+4/0
24.5.2017 22:31

T96e39r48e10z25a 18H45a80j75k32o86v14a 5287132534490

Divne....

0/−6
24.5.2017 21:59

P60e72t32r 82S76o69u14r94e93k 7202881372291

Zajímavý rozhovor, děkuji.

Jenom se musím smát ceně 30 tisíc za archivní láhev Absintu. Ne, nenechte se zmást, nejsem Onasis, ale když se člověk ponoří trochu více do toho, že Whisky není jen Red Label od Walkera a že Rum není jen Diplomatico, tak zjistí, že 30 tisíc jsou raritky a archivní věci se pohybují minimálně o jeden řád výše...

+7/0
24.5.2017 21:57

R37o15m17a19n 94Z94a85j62í39č13e54k 1859779260868

... asta la vista..pralinky ��

+1/0
24.5.2017 22:12

J52a59r82o80s78l37a73v 34R40y62c65h30t69á43ř 2144319969556

Dnes proběhla výměna na postu ministra financí, v Manchestru pokračuje odhalování dalšího zrůdného příběhu majícího mnoho společného s tragickými výsledky oficiálně propagované evropské migrační politiky, ale tématem hlavního článku na titulce iDnes je znalec absintu.

+7/−22
24.5.2017 21:55

M53i56c94h81a95l 18S17t58e62l97m42a28c37h 2895903860187

Zrejme lidi uz unavuje cist furt dokola ty samy sracky, tak tam nechali neco uplne jineho. Ja jsem si clanek precetl, prisel mi zajimavy. Zajimavejsi, nez jaka veprova hlava bude v cele MF nebo kolik muslimskych prasat se zase nekde odpalilo.

+22/−1
24.5.2017 22:20

P51e60t16r 55H50r10a41b82á77k 6420387642910

Tak ani tohle není žádná výhra. Článek o chlastu....holt jsme Češi...

+3/−8
24.5.2017 23:14

J94a98r32o88s32l72a39v 56N77o85v71á70k 2781200361978

A o čem byste rád četl? Ať si každý najde to, co ho zajímá a nechá dýchat ty ostatní.

+5/0
24.5.2017 23:19

J43a37k39u77b 56Z95e79m46á48n96e16k 2944503231408

Dnes vyšel i článek o novém nastudování divadelní hry českého spisovatele Františka Langera, ale váš komentář pod tímto intelektuálním a pokleslých požitků prostým tématem nevidím.

+8/−1
24.5.2017 23:20

V74á29c96l15a47v 29K14o11v68á23ř 1772931817304

Zcela upřímně - znalec absinthu je pro mne zajímavější, než tendenčně pokřivené články o výměnách ve vládě, nebo o pomýlenosti jednoho "ubohého" atentátníka.

+2/0
24.5.2017 23:48

M82a78r31t30i56n 79V97e11s35e23l47ý 1130528527836

Jste si jisti, že se to píše Pierre Ordinairre? Znechucuje mě, že průměrný redaktor není schopen si ověřit v gúglu, jak se jména správně píší. Dál jsem nebyl schopen to dočíst. :-/

+3/−3
24.5.2017 21:05

J75a33r61o37s71l41a95v 58N22o30v60á23k 2321380191438

Ale nebuďte malicherný pane Veselý. V diskuzích narazíte na horší prohřešky...

+2/−2
24.5.2017 23:17

M27a85r63e27k 23V36e72s29e66l60ý 2758271719904

Ale podělit se o to do diskuze jaksi nevadí, že?

+3/0
24.5.2017 23:47

M98i26c61h58a83l 47G53r41u54n58t 9515824716178

Před asi třemi týdny byl pěkný díl o absintu na stream.cz (Jídlo s.r.o.).

+10/0
24.5.2017 21:04

P35e29t83e77r 95D14o14r84o65c87i65a61k 3959883176

Sympatický pan podnikatel. Doporučuji kouknout.

0/0
24.5.2017 22:47

P14e79t29r 41S50k38á61l96a 7707793356940

tak zatím má obě uši

+7/−1
24.5.2017 21:00

M54a19r67t71i53n 11K21o40ž41í90n 1495746861930

;-D

+2/0
24.5.2017 21:09

R40u94d69o27l85f 56S52t46a53r70y 6638407668

Ten pan nevi jak se dela absint. Na to je specielni destilacni pristroj pro domaci vyrobu. Ve Svycarsku ma zvlastni tradici. Vyrabi se v kantonu Jura. Tam je spousta studanek a potucku a tam se i casto najde lahev s vybornym absintem. Rika se mu prelozeno "zelena vila". Pije se s vodou a proto esence vytvori emulsi a napoj se zakali.. Nez se zakazal byl to napoj chudeho lidu. Masove vyrobeny absint je svindl. To se musi jit do kantonu Jura ke znamym. Tam lze ochutnat pravy doma vyrobeny absint. Jiny v dobe zakazu taky nebyl. Kazdy vyrobce ma svoji recepturu. V dobe zakazu navstivila svycarska vlada kanton Jura. Jako dezert dostali zelene zbarvenou zmrzlinu.... To tak trochu k povaze lidi z Jury.

+7/−10
24.5.2017 20:58

M96a67r86t17i26n 78K19o22ž21í78n 1965886521860

V čem má chybu? Myslím, že technologie výroby není v článku popsána. Ale obecně se líh smíchá s bylinným výluhem a znovu předestiluje. Po té se přidá něco bylin se kterými zraje, získá barvu.

+2/0
24.5.2017 21:04

J95a73n 48N37á91d74v50o66r66n74í19k 7173198255127

Jura dělá automaty na kafe a ne Absinth. To si pletete.

0/−3
24.5.2017 21:17

R71u24d11o89l70f 54S43t73a14r41y 6588187848

Jura je svycarsky kanton a Jura je fabrika.

+2/0
24.5.2017 23:53

P28a83v90l29í95n14a 64O50v79č31a35r48č91i55n10o30v41á 4162709986954

Jura je můj kámoš ;-D

+2/0
25.5.2017 6:02

P19a16v82e87l 62O25d51e39h74n32a59l 6253419818475

Je od vás hezké, že jste se s námi podělil o vaše informace a myslím to zcela vážně. Nicméně, "pán" o tom, jak se absint vyrábí, nemluvil, takže - ta první věta byla zcela zbytečná, klidně jste to mohl napsat i bez ní.

Kanton Jura je na pomezí s Francií, takže to odpovídá tomu, co dotyčný o původu absintu napsal.

+14/0
24.5.2017 21:22

R90u28d86o23l21f 46S31t43a78r63y 6328617868

"Nicméně, "pán" o tom, jak se absint vyrábí, nemluvil, takže - ta první věta byla zcela zbytečná, klidně jste to mohl napsat i bez ní"

Jak je to mozne. Takova dlouha diskuze. Podstata chybi. U kazdeho vyrobce chutna absith jinak. Tech jsou tisice.

+2/0
25.5.2017 0:10

K73a83r98e51l 46Z85a31c73e83k 7461179511487

Příště o prospěšnosti rumu.

+20/−1
24.5.2017 20:50

M98a49r56e13k 87S75a23j27d81a 2495870836848

Komu smrdi rum, tomu smrdi prace!!

+18/0
24.5.2017 20:51
Foto

B83r72o83n48i19s97l92a88v 51G11a48b59r73y93š 2952269271

Taková kravina... ;-D;-D

+2/0
24.5.2017 21:47

T43o49m16á69š 96K32r93a31u60s 6436856734

proč? Většinou to platí :-)

0/0
25.5.2017 12:26
Foto

B55r11o58n63i62s10l47a11v 98G97a97b52r55y19š 2972559631

Já a kolega nepijeme a přitom makáme jako šrouby... ;-D

+1/−1
25.5.2017 14:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.