- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Učit děti jíst zeleninu????to je ale velmi zvrácené.A dokonce jsou na to vyškoleni nutriční odborníci?Společnost už nebude mít žádnou imunitu vůči ničemu.
Myslim, ze dneska je to o tom, ze vsechny produkty a polotovary jsou presolene a preslazene aby co nejvic vytahovali chut. Takovehle potraviny dokazou chut pekne otupit a mozna vic nez koureni... a clovek ktery je zvykly konzumovat hromady soli(20g a vic) denne ma tak otupenou chut, ze syrovou zeleninu nepozre a to samozrejme nekteri pestuji i u svych deti... A taky se pak tezce odvyka...
Sůl je hlavně v uzeninách, ty by jinak chutnaly zcela fádně. Čipsy bez soli také nechutnají. Chlorid sodný lze do značné míry nahradit umami, výtažkem původně z mořských řas, podle výrobce zvaném také ajinomoto. Je to glutamin, typický zástupce bílkovinných aminokyselin. Jeho neškodnost prokázalo několik vědecky perfektních studií, přesto mnozí hypochondři podezřívají tuto veskrze přírodní látku z nebezpečných úřinků, zřejmě v důsledku jedné chybné, ale rozšířené studie z dávných let.
Právě jídla ze zeleniny se glutaminem ochucují, typicky ve východní Asii.
U nás málo populární cizrna a různé druhy čočky, kuskus a samozřejmě i k nim obvyklé koření se k nám dostávaly přes Turecko, kde patří k běžným potravinám.
Nejnebezpečnější látkou ve výživě dětí a mladistvých je cukr- skrytý cukr je snad ve všem, co najdete na pultech běžných diskontů- od ochucené minerálky po oslazenou šunku a uzeniny. Několikanásobek denní dávky cukru se projeví jako nadváha a později je velký problém, se jí zbavit. S nadváhou pak souvisí řada zdravotních potíží- nemocné klouby, páteř, vysoký krevní tlak a pod.
Jak poznáte, že je jídlo nic moc i bez ochutnání?
No všichni okolo se rozplývaj, jak je zdravý!
kecáte kromě svíčkové umím i skvěle chutnající a přitom velice zdravá jídla, na kterých si pochutnávají i čeští muži starší generace, co na zeleninu (a vůbec zdravou stravu) nebyli zvklí
Nevím proč nenáviděnou zeleninu. Spíše je to o tom, jak se to uvaří. Když někdo udělá mražovou zeleninu z pytlíku a jenom to trochu osolí, tak to je opravdu nezáviděníhodná strava. Přitom stačí přidat nějaké koření, a je to někde jinde. Lněné semínko, hořčičné, indický kmín, trochu řeckého sena (fenugreek). Libeček, saturejka, bazalka, majoránka, koriandr list jsou zase koření listová vhodná do zeleniny. Zahustit se to může třeba tahinem. Ale zeleninou z pytlíku bych to nekazil. Raději čerstvou z trhů nebo v bio kvalitě.
Nesmysl. Jelikož jsme si pěstovali zeleninu sami a pořád něco pěstujeme, tak vím, že kupovat bio může jen zmanipulovaná ovce. Jinak to slušně nazvat nelze.
A pokud jde o tu zmrazenou zeleninu (ten patvar snad ani nebudu komentovat), tak jí lehce povařím, zcedím a na oleji s cibulím trochu osmažím a mírně osolím.
Pro mě je to skvělý jídlo.
Můj nejstarší, pětiletý vnuk je doma velmi vybíravý, pořád má nějaké kecy, že to nemá rád, že to je špatně rozloženo na talíři. Tak jsem se jej zeptal jak se chová ve školce? Zda tam taky tak protestuje nebo prostě sní co mu dají? Jeho reakce byla rozpačitá. "Tety" ve školce si až tak do ničeho nenechají kecat, protože by to ani jinak nešlo, ale maminka ta je ochotná naslouchat argumentům a tam ten kluk hledá svou příležitost. Já jsem byl taky takový až do doby, než jsem musil nastoupit na vojnu. Tam se s námi nikdo .....Levý řad v před a když jsem byl na konci pravého řadu, tak jsem neměl ani čas něco pozřít. Brambory do pusy a maso do kapsy, jelikož již velili: "vztyk, pozor, odchod."
Možná by jste mu měl zajistit výlet do Běloruska. Potom asi bude jíst i za dědečka.
Problém vidím spíš tak , že děti nejsou zvyklé na vařené jídlo vůbec . Zeleninu znají a mají rády ,ale cizrnu, čočku , sóju s tím se málo setkávají. Cizrnu s kakaem bych teda neservírovala , co udělat hummus a k tomu pita chleba , to je lákavější volba, hummus se dá skvěle ochutit .
nezevšeobecňujte! Děti z naší rodiny a většina jejich kamarádů jedí zeleninu a vařená jídla nebo domácí pomazánky jsou pro ně každodenní samozřejmostí. Záleží vždy na rodičích - pokud je máma cuchta táta blb.beček, co nad každou zeleninou ohruje nos, tak jsou děti takové, jak píšete - ale věřte, že jich opravdu není zas tak moc, jak se nám snaží nacpat do hlavy média
Nevím proč jsem si vzpomněla na Helenku Růžičkovou jak působila na synka, který nechtěl jíst králíka :)
Ja jsem vdecnej, ze na ZS jsem chodil hned v dobe vzniku CR a podobne chytrolinky se zdravou vyzivou, projekty Edison a multikulti vyplach jsem nemusel snaset.
Ted se kde jaka osoba snazi na tehle nesmyslech prizivit na ukor deti jak to vlastne vsehcno delaji pro nea jak je to vlastne jediny spravny.
Já chodil na ZŠ v osmdesátých letech a co bych dal za nějaké projekty. S námi se nikdo ve stravování nepáral. Ještě dneska mám skutečně špatné vzpomínky na školní jídelny. To co mi chutnalo doma se ve školní jídelně nedalo pozřít.
Kdo nenaučí děti jíst zeleninu, na toho bych poslal norskou sociálku.
Nad představou cizrny s kakaem se zvedl žaludek i mně.
já si myslím, že to nemusí být špatné - cizrna mi přijde dost neutrální a vhodná k dochucení jakkoliv. horší, že všechny luštěniny nadýmají, ať jsou upravené jakkoliv. měla jsem břicho jak buben i ze "sojového masa"