Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vzniká nejlevnější guláš v Praze? Z lančmítu či kuřecích jater

Kulinářští fajnšmekři tomu možná nebudou věřit, ale guláš nebo spíše jeho obdoba může vzniknout i během patnácti minut za pár korun. „Použít můžu cokoli: třeba lančmít nebo drůbeží játra,“ říká invalidní důchodce Emil Jíra, který dlouhodobě žije za životní minimum. V rámci seriálu Chudoba v Česku vysvětluje, jak vařit úsporně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H90a56n92a 83A61n17t69o26n11o24v58á 6227259954934

Tady všichni radí, že by si pán měl vařit z normálních surovin a vyjde mu to levněji. Pamatujete na ten humbuk, když něco podobného řekla britská poslankyně? Že lidi, kteří říkají že nemají na jídlo jen neumí vařit?

+1/0
24.11.2016 18:44

J14a27n32a 41B82o62h83m43o24v59a 1586743233

Chacha, kdybych rodině ohřívala každý den konzervy jako to dělá pan Emil, tak nevyžijeme ani ze dvou platů ;-D

0/0
24.11.2016 15:31

J42i72ř50í 43V91o81n38d92r32á67č47e59k 5626174590184

Tak zaprvé to není guláš ale lančmít s cibulí a za druhé - z jedné konzervy to jíst až pět dní 8-o To jako dvě lžíce denně?

+1/0
24.11.2016 10:42

J23a36n 28B48a55l94o45u94n 5852531563174

Na fotografii je mletá paprika od Vitany.Ta stojí cca 13 kč,paprika od J.C.Horn,nebo jak se ta firma jmenuje stojí 7 kč.Dokonce stejná hmotnost.Tak kdo umí šetřit.Navíc třeba bramborovej guláš s fazolí,ten je za nula,nula prdlačky.:-P

+2/0
24.11.2016 10:28

J93a19n 50P46u57k20l 6502878809841

Pořád lepší, než smažené kuřecí kůžičky Ládi Hrušky...

0/0
24.11.2016 9:48
Foto

K71a80r13e22l 75W34á10g72n45e12r 4307365639507

Především nejde v případě tohoto seriálu o vaření, kterým se již začala odvracet pozornost od podstatnějších problémů. Jak na to upozorňoval i úvod tohoto seriálu, většina chudých žije ve vyloučených lokalitách. A zůstává otázkou, jak si s tím poradí nastupující ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka, který ve vládě nahradí Jiřího Dienstbiera. Jak novinářům Chvojka řekl, chtěl by mnoho věcí dělat jinak než jeho předchůdce, přičemž se před novináři zmínil i o řešení problému vyloučených lokalit: "Myslím, že by bylo dobré zaměřit se na to, aby lidé ve vyloučených lokalitách pracovali a aby děti chodily do školy. Tím by se měla zvýšit jejich životní úroveň."

+2/0
24.11.2016 8:48

L45u48d94v92í27k 54G96a96j94d84o46š25í73k 2375193254582

Něco jako "Vaříme s Mírou", ale myšleno zřejmě vážně.

+1/0
24.11.2016 8:17

L48u66k35á54š 42M76a73r91e33d28a 6611534827718

Tak koukam, ze situaci zivoreni by mohli vyresit kurzy vareni a hospodareni....

+2/0
24.11.2016 8:03

I90v88a 23V82a16l74č12í92k87o67v27á 3820169269

-y-

+1/0
24.11.2016 8:09

J89a86n 83M98o17r92a15v76e25c 7837201930610

no, tohle bych daval imigrantum k obedu .... a krize by byla vyresena .... ;o))))

+3/0
24.11.2016 7:38

M26i52l61o72š 77B43o41u62k52a81l 8483947423524

Uvařte vaničku vody (10,- Kč), nakrájejte 1 kg cibule (12,-Kč), chléb (15,-Kč) a nastrouhejte křen (15,-Kč). Když se do vaničky posadíte, máte na 14 dní jídlo králů - 2 teplé šunky s křenem a cibulí + chléb.

+1/0
24.11.2016 7:32

R72a64d41i65m 74P58o89l85á17š38e73k 9686833649969

No, je tam vidět, že redaktoři nemají s šetřením zkušenosti, že měli vždy dostatek a šetřit nemuseli. Ono to chce dost uvažování a dost času, než se přijde na to, jak se skutečně ušetří.

Pokud chce někdo levně "něco jako maso", tak úplně nejefektivnější je dnes asi kupovat levné salámy a podobné levné uzeniny, které výrobci "zkazili" , ale taky zlevnili vysokou dávkou separátu. Typicky to je drůbeží salám Junior. Levné konzervy nejsou vhodné, pokud je člověk nekupuje v akci a nemá je v plánu skladovat dlouhodobě jako železnou zásobu, protože už samotné konzervování stojí peníze, které musí výrobce získat ošizením receptury toho obsahu. A to je u levné konzervy výrazná částka z její ceny.

Dřív bývaly jídlem chudých i špekáčky, ale z pohledu chudých nesmyslná kampaň zaměřená na jejich kvalitu je prodražila a nyní jsou špekáčky vesměs pro chudé drahé jídlo.

A jinak, co se týká nákladů na jídlo, je obrovský rozdíl mezi chudým zaměstnaných a chudým nezaměstnaným. Chudý zaměstnaný musí chodit nakupovat tehdy, kdy má čas a často i tam, kde ty potraviny jsou dražší. Chudý nezaměstnaný má čas a tak teoreticky může obrážet supermarkety a nakupovat zrovna v dobu, kdy tam jsou nejvýhodnější slevy. Pokud při tom nemá další náklady, jako například jízdné za dopravu, může teoreticky jíst o 30 až 50 % levněji než zaměstnaný chudý.

A co se týká konkrétního levného guláše, jedno z čeho, místo dvou cibulí bych tam raději dal třeba i 6 cibulí, protože cibule dělá v guláši významnou část chuti a kilo cibule vyjde na cca 15 Kč a potom stolní olej z akce, protože v poměru k ceně je to nejlevnější zdroj mastnoty a tudíž energie. Přirozeně zahustit moukou - další levný zdroj energie. Pak dochutit masoxem a levným kečupem

+3/0
24.11.2016 7:07

J83a46n 66L32u64k18á40š 7717243643192

Rekl bych, ze ze soji by ten gulas byl jeste levnejsi.

I kdyz je otazka, jestli (z predrazene) soji uz neni.

0/0
24.11.2016 0:36

A37n81t58o34n41í26n 67S97e71b33e51r28a 7773378860669

No nevím když si koupím kuřecí řízek, tak ten stojí cca 35 kč.

Není lepší základ toto maso, cibule + trocha špeku?

V čem e výhoda koupit konzervu místo kusu masa? Já dělám taky guláš do 50 kč, mám tam maso a trvá to max půl hodiny.

+2/0
23.11.2016 20:47

A61n75t65o49n68í71n 78S87e83b64e57r74a 7303188550119

Krkovička nebo křídélka taky stojí do 40 kč.

Když chci levné jídlo z masa, tak možností je dost.

+1/0
23.11.2016 20:59

L93a59d93i80s57l34a78v 49M37a66t95u97l21a 3231259130852

Lančmít bych ještě (nerad) skousl, ale udělat jídlo na čtyři, pět dní?? No to kua ani omylem!

0/−2
23.11.2016 19:37

P79e52t15r 61N88o53v87o22t86n55y 1521420131

Tak zrovna guláš(guláš, ne tohle) proč ne?

0/0
23.11.2016 21:32

I50v95a 13V43a72l76č43í37k72o80v27á 3400699299

Já bych zase neskousla lančmít. Jídlo na pět dní, to je také už poněkud nemravné, to už musí kvasit, ne? ;-) Hovězí guláš bez náhražek by tu pětidenní pauzu mohl v lednici dát, ale už by si člověk k tomu nesměl dát Svijany, aby těch plísňáků neměl přes normu. ;-D;-)

0/0
24.11.2016 8:09
Foto

J43i21ř91í 85C52h44o59c26h31o75l57á88č 5964153360696

vy jste nikdy nevařila guláš ? to by jste věděla že zaleželý je nejlepší ;-)

+1/0
24.11.2016 8:35

I22v91a 92V84a34l91č57í24k19o80v40á 3190469259

Ale já ho dělám tak dobrý, že ho naši chlapci stlačí do druhého dne. Obvykle ten sobotní obědový dělám už v pátek večer, aby se rozležel. Nejlepší je druhý den, ale pátý?

0/0
24.11.2016 9:05

P41e79t70r 23B28á91č52a 8435596565595

Novej Lada Hruska?

Neskutecna ubohost tyhle clanky Rv

+2/−2
23.11.2016 19:32
Foto

M16a45r85t21i95n29a 54D39v67o54ř57á28k76o36v58á 2865983379370

Luncheon meat (lidově lančmít) je ta největší, co znám. Možná asi potřebuje reklamu . . . že ho tu tak preferují :-/

+1/−1
23.11.2016 19:26

L34u77d85v21í38k 41G56a27j43d23o51š29í49k 2585343774422

Není lančmít jako lančmít. Může být i výborný. Akorát ta kozerva nestojí 25 Kč, ale 50,- a je poloviční, protože je ze skutečného masa a ne z odpadu.

+2/0
24.11.2016 8:22

J50a77k32u69b 43K89u91r85z73ę35p23a 1935504656921

Tady je zase chytrejch jak při stavbě elektrárny .. zkuste si žít frajeři půl roku na ulici a uvidíte. Pan je rad, ze se naučil vařit levný necojako guláš tak mu ho dopřejte. Možná kuře je ještě levnější, možná to umíte lip a jste šetrnější , tak kontaktujte iDnes a třeba vám daji samci se ukázat do celého světa.

Mám pocit, ze Většina diskutujících tady je chytrá jak poleno ale skutečnou chudobu a nedostatek přeci jen nikdy nedostala

Já osobně za tento projekt rad iDnes pochválím a pokud přijdou ještě s něčím inteligentním jako tento projekt, nezaváhám a zahlasuju na další křišťál

+6/−4
23.11.2016 19:11

R56a59d28i31m 80P67o10l98á66š86e96k 9216333409159

R^R^

0/0
24.11.2016 6:14

J98a36n76a 33B19o66h86m59o12v18a 1526313463

http://praha.idnes.cz/lide-ceska-bezdomovec-emil-jira-dmm-/praha-zpravy.aspx?c=A141215_152930_domaci_zt

0/0
24.11.2016 17:12

D55a81n91i30e28l 10T62s56c12h73e59r20n69a20y 2325692759132

zkuste zit rok dva v lese mimo civilizaci a pak mudrujte

0/0
30.11.2016 16:26

V93l73a50d93i17m94í23r 88F68i47b91i41g71e78r 5584571771304

To raději snad ten guláš z kuřecích jater než lančmít. Ale má pravdu guláš se dá udělat prakticky z čehokoli. Osmahne se cibulka, do toho se vrazí libovolná jako salám, párky, droby až maso, to se zapráší paprikou a osmahne. Pak se to buď doleje vývarem, nebo vodou s masoxem a chváli povaří. Pro větší hustotu se doladí moukou. Já dělám tímto způsobem frankfurtskou polévku, ale dávám do hrnce spoustu brambor, že ho skoro zaplním a trochu doleji vodou do které hodím masox. Když se bramborové kostičky uvaří, pustí se škrob a polévka je pěkně hustá, je to spíš guláš, ale je to dobré a syté.:-)

+2/0
23.11.2016 18:59

P41e25t29r 13S22v14o45b79o73d58a 3598569264

Ty jo,já třeba úplně chudý nejsem (bohatý už vůbec),ale třeba luncheon meat mi přijde jako neskutečně předražená věc.Konzervy jsou dnes obecně dražší než třeba drůbež.Co je tohle zase za soutěž mimo realitu.

+12/0
23.11.2016 18:46

R48a79d48i75m 28S52v80o41b96o22d33a 9863739866642

25kc za 400g. kolik je v te konzerve masa?se stestim pulka.

a to je setsakramentsky drahe kureci

+2/0
23.11.2016 19:22

J81a28n 47S90v61o73b90o55d70a 3787534469813

A ještě k tomu je to vyráběno jen z výběrového kuřecího :)

+1/0
23.11.2016 19:42
Foto

P12e58t43r 24M19a87r45e24č33e98k 4190801593772

Jak vidím to foto..nějak tomu nevěřím...na vojně 89/91 jsme si dělali lanšmít co chvilku a byl křupavý a dal se jíst.Z nostalgie jsem ho dělal nedávno a stala se z toho nějaká hmota ,která se na pánvi rozpustila.. v co to nevím.při pohledu na ty kostky lanšmítu na fotce..nevěřím...

+4/0
23.11.2016 18:38

M59i83l32a90n 87P27r71o92u19z76a 6402184358857

Ale zato máte celý rok rajčata, stejně chutná, jak ten dnešní lanšmít.

+2/0
23.11.2016 18:46
Foto

P15e56t30r 56M72a37r93e25č19e73k 4530581763762

Ale, já jen srovnával nic víc nic míň..a o té chuti rajčat bych si taky dovolil polemizovat...dejte si rajče ze své zahrádky v létě a porovnejte to s rajčem kupovaným ...třeba v prosinci...

0/0
23.11.2016 18:59

F45r13a24n90k 51N92o41v76a20k 5945315551929

Rajcata 200kc za kilo budou dobra..

+1/0
23.11.2016 19:46

M83i86l49a15n 41P56r36o87u46z93a 6622604128147

Jo, lečo bude královské jídlo. Pokud nemáte vlastní suroviny.

+1/0
23.11.2016 19:53

M32i88l16a80n 24P73r23o25u42z41a 6372934438437

No samozřejmě. Hloupě jsem to napsal.

0/0
23.11.2016 19:46

D21a24n52i45e77l 15T48s32c34h86e13r53n44a30y 2185252769962

bsak rikal, ze jsou stejne hnusna jako ten dnesni lancmit

0/0
30.11.2016 16:30

J88a41n 38L72u87k15á24š 7747773193732

Zrovna tohle neni dobrej priklad. Za komunistu napr. nebyla zadna rajcata cherry a ta, co byla, chut nemela. Nekdy v roce 1987 nebo 1988 jsem poprve videl a ochutnal rajcata cherry, co privezli pribuzni ze zapadu, a s beznymi rajcaty v obchodech byla nesrovnatelna. Nasi i rada znamych si je potom pestovali na zahradce ze seminek.

Neni totiz pravda, ze by tehdy nejak zalezelo na kvalite potravin. Komuniste jen nedokazali az tak moc sizenim optimalizovat cenu, jelikoz se o to nikdo nijak moc nesnazil. Vsechno bylo vsech a nikdo nebyl motivovanej se poadne snazit. Proste nikoho nenapadlo delat spekacky ze soji, nemeli stroje na separat atp.

0/0
24.11.2016 0:35

I33v72a 10V29a42l53č12í81k47o18v66á 3350269509

jj, bývávalo to poživatelné, křupavé. Testli jsme to před lety na chatě, už to zkoušet nebudu, nikdo to nechtěl a ani to nešlo osmažit, divná hmota...

+1/0
24.11.2016 9:02

D83a55n37i70e68l 80T22s32c21h26e46r54n79a85y 2785572729902

Na trhu jsou dnes je dva, ktere se daji opeci, to ostatni je uz jen semletej odpad, stejne jako spousta parku, burtu, tocenaku a podobnych humusu

0/0
30.11.2016 16:29

J73o53s25e23f 78P79o44r10t74i70k 8737259504

Na tohle určitě v kriminále koukali čeští vězni a museli se nasmát. Neměl by se lépe v kriminále?

+3/0
23.11.2016 18:33

K33a71r46e70l 64T39o28u50š48k14a 1526606760

Stravuji se celkem normalne, jen pred lety jsem odboural vselijake bramburky, sladkosti, tycinky a podobne pro me nesmysly, bez kterych jsem drive nemohl zit. A davno jsem si zvyknul a neveril bych, jak je to na penezence znat.

0/0
23.11.2016 18:14

M17i26c17h57a11l 61M38r18a62z35i76k 6407407244900

tohle je naprosto presna ukazka toho, jak si lidi mysli, ze umi setrit a pritom opak je pravdou. Kdyby koupil kure (cele) bratru za 50kc, tak ma masa na nekolik jidel, stejne jako dobre jidlo udela z testovin a dalsi veci - jidla umi byt levna pokud clovek umi zapnout alespon cast mozku pri nakupu.... ono totiz to cele kure je levnejsi nez ta plechovka a je z toho daleko vice jidla a daleko kvalitnejsiho... takze pan neumi setrit, jen spatne nakupovat....

+27/−1
23.11.2016 18:11

A87l46e21n57a 50E52l30i13á56š23o41v85á 3184601542128

Naprosto s vámi souhlasím. Tihle chudí většinou nejsou chytří.

+4/0
23.11.2016 18:13

P29e66t92r 58S63i26k23o88r93a 4623836458863

Mě napadlo, že bych jim sepsal kuchařku a prodával po dvou stovkách ? :-)

+2/0
23.11.2016 18:15

M36i57c25h16a49l 29M66r72a85z53i54k 6477957324540

to by koupili jen od ladi hrusky :D

0/0
23.11.2016 18:28

V73l32a37d63i15m64í68r 78F27i97b85i35g16e24r 5624591571504

Tu jeho kuchařku už dávaj skoro zadarmo:-)

0/0
23.11.2016 19:06

M30i61c65h75a28l 92M29r79a46z36i84k 6767727684500

no to jo, i v levnych knihach a nikdo to nechce - ono kdo normalni by to taky varil? Ja teda nevyhazuju jidlo, ale uvarit se da dobre, chutne i zdrave za par korun a nemusim jist blafy a veci z popelnice...byt do popelnich u obchodaku se vyhazuje i celkem pouzitelne jidlo....

+1/−1
23.11.2016 19:09

M96i40c39h70a64l 71M33r30a91z56i36k 6317317794470

To neni ani tak o chytrosti, jako spise o zakladnim premysleni... ale zjevne jim i toto chybi...

+1/0
23.11.2016 18:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.