Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Po třech letech je jasno: výbuch chemičky v americkém Westu zavinil žhář

Explozi továrny na hnojiva v americkém Westu, kde před třemi lety zemřelo 15 lidí, zavinil žhář. Oznámili to ve středu federální vyšetřovatelé. Výbuch chemičky v dubnu 2013 zdevastoval část města, kterou obývají zejména potomci českých emigrantů. Vyžádal si patnáct obětí a nejméně 150 zraněných.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R15a90d13a15n 43K63u70b29a13n58t 1143510269430

Jsem rád, že mají i makové koláčky.

0/0
12.5.2016 10:02

J15o30s53e15f 83D90a90n71í91k 9646608362825

Zvláštní. Někdy trvá vyšetřování 3 roky, jindy je pachatel vytrubován půl hodiny před činem.

0/0
12.5.2016 7:48

A75n39n27a 89T32r35o47c52h94t77o79v70a 1477785691741

To je velice lidsky lidské, když rodáci před velkou louži pomůžou krajanům za velkou louží vyrovnat se s katastrofou, která je postihla výbuchem chemičky v americkém Westu!

0/0
12.5.2016 5:33

T71o69m78a84s 26D52r72a32j52s83a83j42t42l 9989477548160

Byl jsem se ve Westu loni podivat. Vetsina mesta opravena nebo znovu postavena, zustalo jen par zdemolovanych domu blizko tovarny a po tovarne jen vybetonovana zem.

Bohuzel to vypada, ze zrusenim tovarny sla cela ekonomika mesta k zemi - spousta zavrenych hospod a obchodu, domy na prodej. Tak nejak tam chcipl pes. Jediny skutecne prosperujici podnik, ktery jsem videl, byla "Little Czech Bakery" u dalnice. Ale kolace, ktere mely misto drobenky nejaky divny syr a byly plnene i takovymi vecmi jako parek nebo grilovane maso, moc cesky nevypadaly. Nikdo z obsluhy neumel ani slovo cesky, vetsinou to byli Mexikani.

+2/−1
12.5.2016 0:05

M93i89r84a 67L81o25v78e 3904190528734

Drobenka na techto kolacich nikdy ani nebyla a jaky divny syr? ...myslite cream cheese? Parky tam byt nemohly, to jste si popletl se sausages.;-D

http://www.czechstop.net/our-menu/

According to a poster in the store, the Czech Stop uses over 1,200 lbs of cream cheese, 9,000 lbs of flour, 750 gallons of milk, 2,400 lbs of butter 1,300 lbs of sausage, 2,100 dozen eggs, and 2,500 lbs of American cheese each week to produce its baked goods

+3/−1
12.5.2016 2:38

T44o46m21a30s 95D29r94a80j51s66a33j65t94l 9479477518140

To je jedno. Proste s tim syrem to byl hnus, ktery bych si nikdy kolacem nazvat nedovolil.

0/0
31.5.2016 22:36

T19o95m39a34s 63D67r84a78j88s14a86j62t16l 9349427308580

Ale Jalapeno Jelly od nich musim pochvalit, zajimavy doplnek ke grilovanemu masu.

0/0
31.5.2016 22:40

J18i47ř72í 21M46o78r52s72e 7643229692335

Článek to líčí, jako by v té stodole skladovali TNT. Ve skutečnosti to bylo v podstatě totéž, co v roce 1921 explodovalo v Oppau, jenže tam toho měli uskladněno v silu 4500 tun, exploze byla slyšet 300 km daleko, zabilo to 500 lidí (teoreticky, protože je nikdo nenašel), okna byla vymlácená 30 km daleko. Průměr kráteru 100 metrů, hloubka 20.

Ale k věci - proč to vybouchlo? Protože jim ty suroviny na hnojivo vybouchly? Protože jim to v silu slehlo, přestalo být sypké a ztvrdlo. Rozbíjet to krumpáčem nebylo při daném množství úplně optimální, takže to začali ODPALOVAT POMOCÍ MALÝCH NÁLOŽÍ a ta zábava jim vydržela během pěti let cca 20.000x, než se jim to podařilo odpálit komplet.

Tolik k oněm chybějícím "protipožárním opatřením"...

+1/0
11.5.2016 23:33





Najdete na iDNES.cz