Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

LÉTAJÍCÍ SLÁDEK: Pivo má zatím image lůzra. Čeká nás rivalita s vinaři

Létá z místa na místo a v pivovarech vaří podle vlastních receptů pivní speciály. „Pivo má u nás zatím stále image lůzra, má nálepku levného alkoholu. Myslím, že během nějakých deseti let se to změní,“ říká kočovný sládek Jan Kočka. Špatná piva se podle něj nedělají, neměla by totiž šanci. Občas však várku zkazí chyby výčepních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R26o83b55i89n 21Ž72i26ž69k11a 2178604336606

Tohle je asi nejlepší rozhovor o pivě, co jsem četl. Hodně se mi líbí, že se Kočka nepovyšuje nad "obyčejné" pijáky, ale bez předsudků si dá Prazdroj nebo dokonce géčko (zatímco spousta pivních pozérů sice Kočkovu tvorbu adoruje, ale gambáčem by si neumyli boty) :-)

0/0
3.1.2016 22:38

K41a63r42e54l 88N97e93č47a33s 5113959870330

Tak někdo pije víno,jiný pivo.Jsou i kořalečníci.Všechny tyto nápoje jsou buď dobré nebo mohou být patok.Lůzry tyto nápoje mohou spíše vyrobit.;-D

0/0
22.12.2015 15:36

F40r16a28n76t30i27š70e59k 92E13l26i63á23š 6147673555416

Pivo beru jako ochucenou vodu, která výborně zahání žízeň. Víno pochází z lisovaných hroznů a je to božský nápoj.

+1/−7
21.12.2015 19:43

J26a24r34o29s10l83a97v 61J28o27s87e10f 5922810590114

Dobré pivo je nápoj k vepřo-knedlo-zelo, popřípadě zaskočit na jedno. Dobré víno je nápoj k jiným jídlům a na posezení nejlépe ve sklípku. Pro mne je to takto. Oba nápoje, jsou-li dělané s láskou jsou skvělé, ovšem vybírám si, jak v pivu, tak i ve víně. Sládkům i vinařům (dobrým vynikajícím) zdar a dlouhá léta!

+4/0
21.12.2015 16:21

F87r42a19n51t34i86š42e62k 10S47m60o26l89n75ý 1939355913919

;-)R^

Jasně, trh je o boji o spotřebitele, ale pokud připustíme, že televize servíruje lidem nejlépe jejich vlastní myšlenky tak, aby byli spokojeni, a porovnáme seriály či filmy o víně a o pivu, tak je jasné, že cílovka je pořád někde jinde.

Jasně, jsou tu konzumenti pod obojí, ale ti se zase nenechaj zmasit reklamou tak, aby přešli jen na jedno z toho.

+1/0
21.12.2015 20:45
Foto

V83l80a63d14i40m31í30r 25V11o10l81k59o 6100302667629

Jsem zapálený pivař. Ten mok prostě miluji. Pivní speciály...hmmmm.

Dobré víno mám sice rád a není mi líto obětovat nějakou kačku, ale dám si ho jednou za uherák. Tak jen doufám, že nepůjde cena na dvojnásobek.:-/

0/0
21.12.2015 15:03

J35o71s58e14f 17P39o81k71o28r61n33ý 6812709524321

Tak základem je to že tyto pivovary nemají na stáčecí linku a to ani finance ani produkci, stáčení probíhá ručně. Dokážete si představit následný opruz pro minipivovar se 4mi stálými zaměstnanci se zálohovanými lahvemi?

+1/0
21.12.2015 14:20

P62a18v10e97l 77V47a82j11n86e30r 4180852414807

To bych pochopil, tak proč to nestočej do PETky a hned můžou místo 90 Kč za 0,75 l účtovat 60-70 Kč za 1l PET. ;-)

0/0
21.12.2015 14:23

D50a46n39i59e37l 50N31. 76P86o84k54o98r90n85ý 6777976485531

Protože v Česku jsou stále trupky, co prohlašují, že pivo v PETce je hnus, ale ve skle, to je, panečku, něco! ;-)

+3/0
21.12.2015 14:26

P58a76v28e50l 10V32a87j24n51e69r 4700822974527

Dost pivovarů dává třeba 12-14ky do PET a ipy apod. do 0,75l skla. Zřejmě to má vzbudit dojem něčeho vzácnějšího.

0/0
21.12.2015 14:44

P49a90u76l 25K92u31c42e11r11a 4857310255529

Zemsky pivovar staci vse do 0.75l - veri, ze to je pro pivo lepsi

0/0
21.12.2015 20:45

F55r96a33n88t81i63š36e63k 61S98m46o17l71n23ý 1979605153139

On je to především lepší marketing. Archivní piva jsem sice viděl, ale ani minipéčka to nedělaj ve větších objemech.

0/0
21.12.2015 20:46

P86a11v58e10l 18V62a14j26n21e56r 4750412294847

To dělá spousta minipivovarů pro speciály. Jako ne že by mi to až tak vadilo, protože moje oblíbená míra jest 3 kusy, takže 2 lahve. V jiném případě mi to ale přijde nepraktické. Ze třetinky si dám belgána / trapistu, ale dávat si ipu v třetince, resp. 375 či 350 ml? To mi přijde divný...

+1/0
22.12.2015 8:13

T78o18m67a54s 46B80a10m43b26u84s 6384768784856

A cepovat do 0,4l je dobry pro Zemskou kapsu :D

0/0
22.12.2015 14:23
Foto

V59l29a13d49i79m27í37r 50V29o55l87k70o 6830652527799

V PET houby vydrží, ale pokut to vypijete do pár dní, rozdíl není. Ipu v plastu běžně beru. A to jsem mlsnej jako pes.;-)

+1/0
21.12.2015 15:05
Foto

V87l29a79d61i37m62í55r 53V23o33l12k52o 6840732707419

D

0/0
21.12.2015 15:05

P82a27v65e91l 53V35a61j12n56e38r 4880222654757

To neni balením, ale pivem. I ve skle mají "živá" piva krátkou trvanlivost.

+1/0
22.12.2015 9:35
Foto

V96l44a89d46i96m19í96r 26V58o96l73k59o 6350562247839

To je pravda, přesto doporučují výrobci v plastu neskladovat pivo tak dlouho jako ve skle. Jinak vcelku souhlas. Rozhodující je ona "živost"

0/0
22.12.2015 20:14
Foto

K65a54r83e56l 86P65l98a60c36h62ý 6676776144979

Podle me to neni az tak o uvareni, ale hlavne o vykvaseni a stoceni.

0/0
21.12.2015 13:40

R72u42d86a 47S36l66a62v48í76k 5613448666681

To se mýlíte, vaření je zásadní část výroby piva, kde se toho dá spoustu zkazit.

0/0
21.12.2015 14:07
Foto

K68a28r93e98l 14P86l71a72c43h37ý 6196876404459

Nemylim. Samozrejme, ze to je zasadni., avsak kvaseni a dokvasovani je rovnez zasadni. Ze se nemylim si myslim podle toho, ze jsem oborem sladovnik a v pivovaru Branik jsem napriklad uvaril tak 1 000 000 litru mladiny.

+2/0
21.12.2015 15:07

M39a20r43t50i29n 21K59o33ž40í71n 1875296561310

Pak musíte vědět, že způsob vaření má obrovský vliv na to, kolik bude v pivu zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů, což má vliv na výsledný charakter piva. Úplně jinak bude chutnat pivo vařené infuzně a jinak piva vařená dekokčně na jeden, dva (u českého ležáku asi nejčastější metoda) a nebo tři rmuty.

+1/0
21.12.2015 19:31
Foto

K26a77r32e21l 30P96l39a42c42h62ý 6626896424359

Samozrejme, ze to vim. A jakou to ma souvislost s tim, ze pivo musi radne vykvasit? Ono totiz i sebelepe uvarene, bude stale pouze mladina a pivo az po vykvaseni. Jedno souvisi s druhym.

+1/0
22.12.2015 1:07

J38a15n 76S59o95u31k32u38p 1424204256545

Dokvasit může v tanku a lahvovat v atmosféře, to používají i někteří domovarníci.

0/0
22.12.2015 8:35
Foto

L19a44d87i31s21l84a39v 49K55r65a14t96o67c42h15v96í77l 6804872388784

I hlavní kvašení může proběhnout v tanku.

0/0
22.12.2015 9:27

D33a94v34i94d 38K32a35č97í87r45e22k 1956740878948

Je dobře, že se malé pivovary soustřeďují piva typu IPA, ALE, PALE... Pokud začne větší pivovar vařit toto pivo "seriově" nejsem proti, ale ať to dělaj z chmele a bez chemie. Myslim, že jako mustr bych vzal vše od Matušky..Raptor, Apollo Galaxy, Zlatá Raketa....Co na to Stanislav Bernard? :-)

0/0
21.12.2015 11:52

P54a20v51e77l 60V91a79j72n11e78r 4900632254357

No vidíte, a já bych jako mustr vzal všechno z Kounického pivovaru. Takový Sorachi, Nelson Sauvin, Mouřenín, Porter... Akorát není tak proslavený jako Matuška. :-)

+2/0
21.12.2015 12:25

D60a61v31i85d 74K84a49č62í35r82e61k 1146510668308

Musím se zeptat v pivotéce..rád ochutnám :-)

+1/0
21.12.2015 13:03

P91a11v91e54l 20V52a66j38n20e76r 4850532324337

Jsou naprosto výborný, ale obávám se, že se vám budou špatně shánět. Prodávají buď přímo v pivovaru v Kounicích u Českého Brodu, a nebo ve Skladu nápojů v Liblicích.

Ještě doporučuji na jejich stránkách kounickypivovar.cz (které ausgerechtnet zrovna teď nefungují) kontrolovat, co je dostupné. ;-)

P.S. když jsem se napil Apollo Galaxy od Matušky, tak muj první dojem byl: "Dobrý, ale (kounický) Sorachi je lepší." :-)

0/0
21.12.2015 13:10

J25a46n 68S19o71u37k82u89p 1194104136545

Imo je Matuška momentálně spíš v útlumu. Některé jiné malé pivovary ho přejely.

+1/0
21.12.2015 14:12

F90r83a68n25t55i50š22e52k 19S77m97o18l15n82ý 1929325213189

Taky není divu, cena je nastavená na Matuška-hype, ne na reál.

+4/0
21.12.2015 20:53

J87a40n 27S39o20u45k91u94p 1784394466115

V té době byla taková poptávka po ́něčem jiném ́, že se to neřešilo. Dneska mi to přijde úlet, navíc některé jejich vzory nejsou zrovna za ty prachy moc adekvátní.

+1/0
22.12.2015 8:47

D90a91n51i64e60l 81N69. 93P30o45k41o79r23n47ý 6477606145881

Matuška je modní, ale je hodně pivovarů, co vaří piva lepší. Navíc, je to přesně, jak píšete. Všechno podle jednoho mustru :-( Pokud Vám nesedí jeho chuť a styl, nemáte na výběr.

0/0
21.12.2015 13:18

J43o59s78e11f 21P71o37k60o73r32n32ý 6602719814151

Zrovna Matuška a Lucky Bastard je až příliš přehypovaný. Najdete spoustu lepších piv které si nehrají na hogo fogo a nejsou nesmyslně předražená.

+1/0
21.12.2015 14:13

P17a86v16e66l 49V31a21j62n26e87r 4520982474257

Zrovna Lucky Basrarda jsem tuhle měl v ruce, ale nakonec ho nevzal. Jaké máte namysli? Uvítám tip. ;-)

0/0
21.12.2015 14:22

D71a97n41i89e88l 95N85. 32P89o80k79o37r10n17ý 6467706695731

Záleží na tom, jaký druh/styl piv máte rád?

0/0
21.12.2015 14:24

P58a73v16e60l 41V92a63j66n32e96r 4610232674717

No já bych to ani nevázal na styl. Donedávna jsem po zkušenostech s Permonem a Nomadem považoval ipu za chininovej hnus. Pak mi bylo řečeno, že Kounice Nelson Sauvin jsou taky ipa, tak jsem si řekl aha a jal se zkoumat. Třeba břevnovská ipa je výborná, Raven blond ipa taky, Raptor od Matušky, Albrecht 15 mi chutnal (17 mám v lednici, ale ještě jsem neměl). Jó a Clock No idols! (něco), 19ka z chmele Nelson Sauvin, ta byla taky výtečná! A k ní jsem si (rovněž na blind) vzal Rišaví Zmikund a to bylo taky výborný pivo.

Ležáček taky, třeba Koutská 12, Rychnovská kněžna, může bejt i silnější, třeba F.L.Věk z Dobrušky.

A nezapomeňma na dunkely: Koutská 14 a 18, Kounický Mouřenín či Porter.

0/0
21.12.2015 14:48

V89o44j11t34ě90c70h 81R85o29z84s96í34v86a21l 5310133255554

koutska 14 je nejlepsi cesky cerny lezak!

0/0
28.12.2015 21:34

P27a77v50e72l 19Š21e66b48e36s32t73a 4882708765228

Kurňa, hned jsem dostal chuť na summer ale z místního minipivovárku :-)

0/0
21.12.2015 11:50

J17a46n 64P16r22i79c97h91y71s54t30a62l 8161168513

Fuj, kdo delal ted odpudivy titulek?

Co melo jako znamena to "lůzra"?

Cestina i anglictina placi.

0/0
21.12.2015 11:38
Foto

K44a28r81e16l 94P88l31a26c34h89ý 6676516434589

To je novotvar, "dva v jednom". Neco mezi luzou a losserem. :-)

0/0
21.12.2015 13:17

R22u39d23a 30S22l78a74v66í96k 5123748296851

Loser se píše s jedním s

0/0
21.12.2015 14:08
Foto

K77a28r88e57l 59P42l83a87c54h16ý 6646816324859

Aha, nejsem anglictinar. Vychazel jsem z tech "zz".

0/0
21.12.2015 15:09

P30e39t25r 54O37b64r42l59í24k 2163425931363

Pivo je pivo . A víno zase víno.

+3/0
21.12.2015 11:15

J76i77ř31í 78J40u75ř13i52c97a 2458413171

Jste si jist? O tom by se dalo polemizovat. ;-)

0/0
21.12.2015 11:24

R19u59d70a 67S33l58a48v88í92k 5533368806571

Hluboká myšlenka...takové obvykle přicházejí po 6 pivech. :-)

+5/0
21.12.2015 11:38

H46o63n53z28a 13H81r25o65m15a16s 1195337377332

Nic proti pivu ale víno prostě je něco lepšího a také mnohem komplexnější na výrobu. Nemyslím moravské patoky...

0/−21
21.12.2015 11:14

L16a29d43i31s93l83a47v 27M14i71k90a 1901579934144

tím co jsi napsal jsi na sebe prozradil, že o tom absolutně nic nevíš a ještě má komplex, celkem slušné v jedné větě.

+16/0
21.12.2015 11:17

H51o49n31z93a 21H59r33o93m63a26s 1505147537602

Tak to určitě. Pracuju v dobrém vinařství ve španělsku vy jaké máte kvalifikace na to aby jste posoudil co je víc složitější na výrobu?

0/−10
21.12.2015 11:19

J83a16n 39S93o69u19k37u40p 1674954236605

V čem je víno konkrétně komplexnější na výrobu? Je to dost odvážné tvrzení.

+5/0
21.12.2015 11:31





Najdete na iDNES.cz