Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VČELAŘ: Hlavním nepřítelem včel je člověk. Nejzdravější je pro ně město

Život včel neohrožují nejvíce nemoci, ale spíš nerozumné změny jejich přirozeného prostředí. „Jsem přesvědčen, že největším škůdcem včel je člověk,“ říká v rozhovoru pro projekt Lidé Česka včelař Jiří Šturma. Sám proto používá minimum chemie. Kritériem úspěchu podle něho není produkce medu, ale společenská funkce včelaření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J26a84n 98M10l49ý82n83e92k 3592457502199

Opravdu moc hezký rozhovor o včelaření. Včelaření je ušlechtilá, prospěšná a krásná záliba.

0/0
23.6.2015 13:59

L22u29b16o87m86í37r 15S87a22z42e73č33e15k 7789988325753

Když mi muž od sestřenky v Uruguayi říkal, že má od 220 včelstev cca 2.500 kg medu taxem mu moc nevěřil. Vidím, že to může být pravda!

0/0
23.6.2015 10:21

J62a19n 22M28a19r14e62k 4389822864269

Ale už to není ani zábava, natož práce. To už bude celkem dřina. Prý to jeden zvládne.

0/0
23.6.2015 11:37

L86u95b73o37m53í15r 87S50a63z57e25č61e74k 7389848265623

Je v důchodu a med posílá v barelech do USA za pěkný prachy!

0/0
23.6.2015 11:49

J32a47n 39M70a64r83e55k 4819212354359

Přejte mu to. Jsou to ssakra zasloužený prachy.

0/0
23.6.2015 12:11

E12m28i90l 23R98a61š82n34e90r 1193754890260

S tím názorem na městské včelaření bych si taky dovolil nesouhlasit,nejlepší místa by mohla být a možná i bio v bývalých vojenských újezdech.

+1/0
22.6.2015 16:08

P34a93v89e46l 56S88o80b78o43t96k54a 5370144

Med z Prahy si nikdy nekoupím... stejně jako v Praze nebudu nikdy pít vodu z vodovodu atd.

0/−1
22.6.2015 16:21

B14o60h70u70s18l62a91v 87K88r80á33l33í51k 2971470679916

Víc věříte vodě ze své studny, kterou máte na dvorku hned vedle hnojníku a žumpy, že.

+3/0
22.6.2015 20:41

P67a41v10e81l 80S82o14b22o84t65k97a 5310964

I kdepak  - věřím jen balené kojenecké vodě, porotože jen ta je opradu čistá a pravidelně pečlivě kontrolovaná.

0/0
22.6.2015 21:40

J67a29n 51M89a97r89e45k 4129382524659

Chyba lávky...

Balená voda, byla li vystavena kolísání teplot má v sobě tolik jedovaté chemie z katalyzátorů plastu, že byste ji pít neměl.

Stačí aby kamion s vodou stál několik hodin na slunci.

Dobrou chuť.

0/−3
22.6.2015 22:43

P73a35v55e32l 54S87o57b79o96t61k23a 5500254

Ale já píšu o balené kojenecké vodě.

A to si pište že pro miminka je pečlivě kontrolovaná jak voda, tak i obal..

0/0
23.6.2015 10:57

J29a48n 62M48a72r50e42k 4509972894899

Chtěl bych mít vaši důvěru.

+1/0
23.6.2015 11:29

P86a30v23e55l 81S92o65b21o19t55k92a 5330134

Něčemu věřit musíte - a věřit kojencké balené vodě bude vždy lepší než věřit vodě z vodovodu - i to je jen víra...

0/0
23.6.2015 12:28

P17e59t70r 25L82u12k58e15š 7807777490650

Hergot, to je ale dlouhý rozhovor.

+1/0
22.6.2015 13:54

P49ř46e22m47e64k 45P60a78v73k38a 8878762478331

Ale hezký. V půlce jsem si ho raději na později poslal do Kindla ...

0/0
22.6.2015 13:57

P13a38v20e43l 64K57u32r78f46ü24r45s61t 3718573345509

hezký rozhovor R^

+5/0
22.6.2015 13:08

K49a18t75e90ř46i42n86a 47F80e67n26c84l78o13v30á 8593807278533

Pekny clanek. Nejvic me zaujaly dve veci - rada jak spravne odstranit zihadlo a nazor vcelare na bio vyrobky, ten ja totiz sdilim, ale superekobio nadsencu je stale hodne

+5/0
22.6.2015 12:51

R35a35d43e63k 14J13a76h88n 8876967245365

Hezký a poučný rozhovor. Jen bych nesouhlasil s tím, že ubývají lesy. Nyní máme největší zalesnění země od dob velké kolonizace (vnitřní i německé) ve 13. století.

+9/0
22.6.2015 11:24

R83o87m37a94n 11V38i65t65h85o53u41s 3395441966510

Stejně tak je nesmyslem tvrzení na závěr, že cukr je "chemie". Extrakce sacharózy z řepy je čistě fyzikální. Jde jen o hodně vyčištěnou přírodní látku, celkem bez problémů extrahovatelnou i doma. Léta už se cukr chemicky ani nebělí (což nemělo vliv na samotný cukr ale na odbarvení příměsí), ale prostě se nechá hrubě vykrystalizovat a pak se v pračkách krátce na povrchu umyje od nečistot....  A ta "špína" se ve finále zkvasí a vypálí na líh.

+9/0
22.6.2015 12:08

R61a92d87i19m 28P18o53l30á72š60e29k 9786763199589

Říkejte to zeleně nablblým lidem.;-D;-D

+1/0
22.6.2015 12:11

B97o19h85u66s86l28a22v 27K76r28á51l81í55k 2831730509746

To je ten absurdní strach z chemie. Přitom biologické jedy jsou mnohdy mnohem škodlivější než čistě chemické jedy.

0/0
22.6.2015 20:59

M93a84r68t44i66n 34K62ř17í15ž21e28k 4454125296797

On pánovi asi nikdo neřekl, že ten strašně chemický cukr se skládá z glukózy a fruktózy stejně, jako med...

0/0
25.6.2015 9:18

J98a97n 34N28o22v67á78k 7985784468137

je hlavně ze sacharózy

0/0
29.6.2015 14:39

P44ř77e42m58e45k 13P25a62v54k23a 8128532868901

To je pravda, brutálně se zalesňovalo už v předminulém století, kdy byla velká poptávka po dřevě - bohužel kvůli ekonomice se ve velkém začaly pěstovat smrkové monokultury a to přineslo i všechna negativa.

0/0
22.6.2015 13:59

J49a63n 67M48l23ý28n52e98k 3382247762839

V rozhovoru byla spíše řeč o tom, že v lese chybí staré stromy a proto je populace divoce žijících včel na sestupu, protože chybí dutiny.

Mladých lesů je opravdu dost a souhlasím, že plošně lesů neubývá.

0/0
23.6.2015 13:57

M94a13r70t58i17n 35B85e31r30a47n 7531606960269

Me by zajimalo,zda je pravda, ze varroaza se leci sama tim ze ul ma plechovou strechu na kterou sviti slunce. Teplota 40st v ule po 2h pry virus spolehlive znici. A udajne je ji tolik protoze se modernizuji uly. Umi nekdo odppvedet?

0/0
22.6.2015 11:16

P91a24v38e39l 44S40o84b15o93t24k78a 5690634

Tohle bych neriskoval - i včely můžete upéct.

Ale protože opravdu včela snese vyšší teplotu než roztoč varoazy, experimentuje se s termoboxy, ve kterých úl i s včelami zahřejete nad 40 stupňů roztoče zničíte a včely přežijí.

Podobně lze zničit i hmyzomorku včelí.

+1/0
22.6.2015 11:21

M69a29r49t73i71n 98B37e77r39a40n 7331756570919

Takze na tom neco je ze modernizace ulu prinasi takove nemoci?

0/0
22.6.2015 11:32

P88a73v56e49l 39S19o77b86o67t93k44a 5100964

těžko říct..

" Tento roztoč pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských. V Česku je rozšířen od 70. let 20. století."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Varro%C3%A1za

0/0
22.6.2015 11:46

J23a41n 42M51a19r42e63k 4869922524179

Varoaza je dar globalizace. Modernizace úlů naopak nemoci utlumuje. Větší problém je pasivita včelaře. Zanedbaná včelstva potom ohrožují ostatní.

+2/0
22.6.2015 11:49

R23a36d31i68m 98P35o63l81á94š10e74k 9376163569839

Dnešní včely jsou přešlechtěné. Zatímco dříve pomalu každý větší včelař po desetiletí vychovával svou linii včel přizpůsobenou jeho způsobu práce a místním podmínkám, dneska téměř všichni kupují a rozchovávají dotované včelí matky z komerčních chovů. Na území Čr je šlechtěno asi 5 včelích linií včely Kraňky, plemenivo z těchto chovů nakupuje asi tisíc komerčních chovatelů včelích matek a jejich včelí matky pak kupují jednotliví včelaři. Ještě před 30 - 40 lety bylo na území ČR stovky, možná tisíce včelaři chovaných místních liní včelích matek, geneticky od sebe více či méně odlišných a přizpůsobených místním podmínkám. Dneska, protože komerčně chované matky slibují mnohem větší výnos medu, je téměř všude na území Čr chováno jenom asi těch cca 5 všelijak mezi sebou pokřížených chovaných liní. V podstatě zmizela genetická diverzita včelstev chovaných na území našeho státu. Všechna včelstva na našem území reagují na nepřiznivé vlivy, nemoci nebo parazity , v podstatě úplně obdobně. Rozdíl je daný pouze místním klimatem , například rozdílem mezi teplotami zvláště v zimě mezi třeba Znojemskem a mezi třeba Bruntálskem.

Proto potom jedny roky, kdy jsou příhodné podmínky, bude mít u nás většina včelařů hodně medu , bude ho nadbytek a včelaři budou muset prodávat levně. Jiné roky, vhodné třeba pro šíření varaózy, zase u nás budou plošné úhyny většiny včelstev , jako tomu bylo loni a předloni a medu bude málo.

+6/0
22.6.2015 12:10

R35a63d71i15m 18P40o29l89á94š23e52k 9466803679439

Je to jedna z metod, která částečně funguje, ale je zároveň velice pracná. Tudíž je vhodná jen pro víkendové včelaře s málo včelstvy anebo pro včelůaře důchodce, co mohou být u včel celý týden.

Pro ostatní včelaře, což je většina včelařů a hlavně většina chovaných včelstev není kvůli vysoké pracnosti vhodná.

Sranda je, že jediná vhodná metoda pro komerční včelaře a včelaře s nedostatkem času  je ta "chemická" , ovšem účinnost používaných látek v současné době už dobíhá, roztoči si po 30 letech z velké části na tyto látky už zvykli. Nyní zbývá pravděpodobně už jenom pár let, až roztoči tu adaptaci dokončí a léčiva se stanou neúčinná. A nové rovnocenné chemické látky k dispozici nejsou, nehledají se. Do 5 - 10 let pravděpodobně budou muset kvůli tomu naši komerční a polokomerční včelaři zavést alternativní metody ošetřování proti varaóze a tím znatelně zvýšit pracnost při ošetřování včelstev. Což se určitě promítne do zvyšování ceny medu.

0/−1
22.6.2015 12:21

T65o66m15á57š 23B75y36d81e86l91s66k37ý 8520231870

nemáte přesně pravdu o věku včelařů. měli jsme na zahradě cca 10 úlů, táta se o ně staral a chodil do práce.. Obden jsme se do toho podívali, mně včelí žihadlo nevadilo, ale tátovi naběhla ruku hned. někdy si ho nechával dát schválně, proti revmatu

0/0
22.6.2015 14:59

Z76d70e46n10ě11k 43T95r97u38t64n75o54v63s34k43ý 7673583346800

je rozdíl mít jeden úl, deset, sto, dvěstě... ;-)

0/0
22.6.2015 22:30

P34a47v54e29l 64S27o96b20o58t26k40a 5690824

Těch metod je povícero, a některé se v ČR ještě nezačaly používat, i když např. kyselina šťavelová prý v Rakousku funguje docela dobře

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/150002267/?lang=cs

0/0
22.6.2015 16:20

O88l92d78ř55i48c52h 12L67e21b13e79d23a 5557275121100

Před lety jsem někde viděl článek o léčení včel teplem. Je k tomu potřeba speciální termokomora vyhřátá na 50°C. Matka se vychytí a procedury se neúčasní. Včely se nasypou do vřetene se síťovanými stěnami a 10 min se vrtí v termokomoře. Přitom uhyne většina trubců a asi i roztoči. Smysl použít tuto metodu je asi jen u včelstva bez plodu, tedy u roje, kde je ale zase obtížné vychytit matku. Metodu jsem nezkoušel, jen mě to zajímalo jako poslední možnost. V úle včely takovou teplotu mít nebudou, uhynul by plod, stekly by plásty atd.

0/0
22.6.2015 22:47

R62a53d21e18k 87K94a89d66l22e29c 6683417609167

Takže ten pán každý rok způsobí smrt stovce včelek..

0/0
22.6.2015 11:12

J14a58n 19M37a12r60e66k 4319632774209

Dá se to tak říct. Ale zrovna včely na tohle nehrají. Nemůžete je brát jako spečenstvo tísíců jednotlivců. jedno včelstvo je jeden organismus. Včela se bez ostatních ani nenakrmí.

+6/−1
22.6.2015 11:34
Foto

H35a17n45a 54A65n21t16o88n32o63v36á 6737579624294

Jenže bez jeho péče by ty včely nepřišly vůbec na svět.

+2/0
22.6.2015 11:58

T61o28m48á43š 92B92y40d18e51l23s91k90ý 8480911740

ty včely by zahynuly stejně,životnost včely je přes letní období 21 dní

+2/0
22.6.2015 15:00

P55a17v66e51l 75S87o11b43o57t92k94a 5830974

No vidíte. A já si přesto med z Prahy nikdy nekoupím, a budu ho brát i nadále jen od lidí u kterých vím že mají včelíny v čisté přírodě.

0/0
22.6.2015 11:08

R85a52d40e69k 92J18a67h35n 8226227635285

Čistá příroda neexistuje, všude se na polích hnojí a postřikuje. Ve městě paradoxně ne.

+11/0
22.6.2015 11:25

P43a67v53e78l 20S13o49b46o55t74k35a 5390984

Stejně jako můžete potkat česká jablka pěstovaná vedle dálnice.

Takže na to koukejte obráceně - med od magistrály ani od D1 ne, ale například z Železných hor ano.

0/0
22.6.2015 11:49

J69a34n 77M29a61r90e62k 4329472104829

Životní prostředí je celek. není někde zdravější než jinde. To, že nevidíte zátěže na venkově, venkov nedělá zdravější.

+3/0
22.6.2015 11:38

P86a78v78e83l 72S41o86b63o86t40k72a 5480634

Ale když přijedu do Prahy, vidím a hlavně cítím, že tudy cesta nevede.

+1/0
22.6.2015 11:47

J87a82n 67M64a83r38e61k 4739202184119

Na venkově je zase kontaminovaná voda a spusta dobrot z postřiků. ve městech jsou problém exalace, na venkově jsou to chemie a bakterie

+1/0
22.6.2015 11:56

P55a45v87e22l 38S76o48b63o82t79k47a 5320484

Všude je něco, ale nikdo mne nepřesvědčí, že med z Prahy je zdravější než z Vysočiny.

0/0
22.6.2015 15:51

J61a15n 81M35a70r51e25k 4129682924909

To vás taky nikdo nepřesvědčuje. Každá oblast má své zátěže a poslední dobou jsou větší problém ty chemické na venkově, než exhalace ve městech. Na opravdu nezatížené lokalitě byste musel v okruhu 5 km vyloučit zemědělskou činnost.

0/0
23.6.2015 10:13

R10a27d52i23m 45P53o47l97á65š50e17k 9336773149839

Zrovna včely mají schopnost při zpracovávání sladiny v med odstranit většinu jedovatých látek. Pokud prostředí, ve kterém žijí, není zrovna extrémně znečištěné, něco ve smyslu průmyslového ovzduší  velkých čínských měst, je produkovaný med prakticky úplně čistý. A je skoro jedno, jestli se jedná o med z včel uprostřed hlubokého lesa nebo z včel ve městě.

+3/0
22.6.2015 12:33

M49i17c34h86a57l 15M56a95l23ý 5682354919793

No to bych chtěl vidět, jak včely odstraňují glyfosát (roundup) z řepky...

0/−1
22.6.2015 13:15





Najdete na iDNES.cz