Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

BARISTA: První espresso jsem měl na benzince. S tetou si dám klidně turka

Kávu se naučil dělat metodou pokus-omyl. Dnes už praží a prodává vlastní značku. Kavárníci by se podle něj měli lidem více otevírat a nedržet se jen ve svém kruhu. „Nejsem zastánce fašistických baristů, kteří hned řeknou, že zákazník je úplně blbý,“ říká barista Michał Stec v rozhovoru pro projekt iDNES.cz Lidé Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J94i82ř30í 30E83u30l94e89r 5928249216546

Odkazuji na svůj první příspěvek a tvrdím, že nejlepší káva v Brně (podle mne) se podává v Medlánkách, i když v Masaryčce taky není špatná. 314

0/0
18.2.2015 19:17

J44a91r11d65a 59B28r26a31b43e79n49e84c 1680644529456

a víte, jak si udělám opravdu dobrou kávu já? No do hrnku dám lžičku kafe a zaleju to voodou 90 stupňů teplou. A paráda. No nejsem taky velký barista?

+1/−3
17.2.2015 11:12

J19a90r91o57m15í43r 57N83a50v11a22r28a 7140679636753

Na Vaši otázku mám za sebe jednoduchou odpověď: "Nejste."

+1/0
17.2.2015 12:35

J45a12r72d89a 27B64r69a71b76e94n14e25c 1420454619296

víte jakou odpověď mám pro vás já? No byl to jen fór pane Navaro, vy jediný jste to nepoznal.

+2/0
17.2.2015 18:25

J77a59r79o12m31í62r 48N11a44v26a25r58a 7160969266753

Možná to nepoznali i ti další dva, kteří vám dali dva mínusy ;)

0/0
18.2.2015 12:41

J25i73ř48í 66E91u61l27e54r 5318309806206

Jeden - je určitě od pana Navary, takže kromě něho už jen jeden další.

0/0
18.2.2015 19:14

P38a41v50e14l 48M91a50r54e86š 2613538811631

Tenhle pochopil, že jako etnolog se neuživí a že další studium toho jsou tudíž vyhozené peníze ( jeho i státu). Teď alespon dělá něco smysluplného

+2/−1
16.2.2015 21:08

P70a55v11e48l 20O64d78r77a38z10i68l 6954949377250

Ne vše, co přesahuje vaše obzory, postrádá smysluplnost.

0/0
17.2.2015 8:18
Foto

R41o35s80t11i81s38l72a12v 74S20t19r23ž56í71n87e63k 2301661121302

eulere, každá stará káva stojí za ... s těmi kapslemi si mě rozesmál

+1/0
16.2.2015 17:17

P16a26v15e20l 64O12d42r10a41z81i18l 6534649357220

Tak to je fajnR^.

0/0
17.2.2015 8:18

J61i79ř52í 10E34u96l53e35r 5388119516326

S tou starou kávou máš stržínku pravdu. Jenže než ji zkonzumuji, tak i ta nejlepší - byť dobře skladovaná (v rámci možností) - zparchantí, kdežto kapsle vydrží. Aspoň s Baristou nebo Buondi nemám v tomto ohledu problémy. 314

0/0
18.2.2015 19:12

J15i50ř45í 47E39u91l16e19r 5258299706456

A že jsem tě Stržínku rozesmál, mě opravdu těší.

0/0
18.2.2015 19:15

J79i95ř72í 69E91u12l64e57r 5308589356826

I instantní káva může být někdy pitelná, záleží na výrobci. Pijeme ji ve všední dny, hlavně proto, že se rychle připraví a šálek vyjde velmi levně. O víkendu si připravujeme kávu z kapsle DG, hlavně Barista nebo Buondi. Pravověrné a možná i trochu snobské fajnšmekry popudím, ale tvrdím, že káva z těchto kapslí - je-li připravena do množství cca 40 ml. jak to má být - trumfne kávu z většiny brněnských kaváren, přitom přijde na cca 7 - 8 korun (záleží na tom sledujete-li akce) oproti až 40 Kč za espresso v lepší kavárně. Navíc je příprava velmi rychlá bez nutnosti opustit teplíčko domova. Samozřejmě posezení v dobré kavárně s přáteli má nepochybně své kouzlo a je-li tam káva špičková, stojí za to občas si připlatit. Ale jinak - není nad kapslokafe. 314

+1/−8
16.2.2015 13:06

J77i65ř76í 32E62u89l76e18r 5238799366586

Ještě uvádím, že vlastním ne zrovna levný pákový espressostroj australské provenience, který od doby, kdy jsem koupil kapslovar, stojí nevyužitý. Kdo by se taky páral s přípravou -uchovávat zrnkovou kávu tak aby se moc nekazila, pak pomlít na vhodnou zrnitost, nasypat do sítka, upěchovat, uchytit do stroje, vycejbrat do šálku a nakonec poutírat kuchyňskou linku (zbavit rozsypané mleté kávy) a následně pracně umýt sítka, páku, odstavnou plochu, vylít vodu ze zásobníku, zbavit se lógru ucpávajícího výlevku a vše nakonec usušit a pak patřičně uložit do systému stroje. přitom výsledek nic moc. Zlaté kapsle!!! 314

0/0
16.2.2015 13:15

J95i43ř77í 61E57u26l96e41r 5198169306386

A ještě - podobně jako mě vždy rozesmějí rádobyodborné rozbory chuti a vůní vín prováděné "na slovo vzatými odborníky", obdobně se usmívám i při odborném hodnocení káv, kdy mistr uvede nejméně 10 ingrediencí, které tam cítí. Je to fakt legrace. 314

0/−2
16.2.2015 13:17

J34a82n 43C35h45o92b11o56t 5243628699727

Proč vás to tak rozesmívá? Neláká vás spíš zkusit tam ty jemné nuance vysledovat také?

+1/0
16.2.2015 14:40

J24i82ř55í 35E52u61l31e98r 5698239736586

Dělal jsem, co jsem mohl, snažil jsem se, chuť mám docela dobře vyvinutou, ale na baristy, someliéry a některé rádobyznalce prostě nemám. Tak se nedivte, že se na jejich hodnocení dívám s dávkou nedůvěry. 314

0/0
18.2.2015 19:05

J33a12r98d14a 61B93r72a70b45e48n97e78c 1560504729296

no ale pro snoba je to nezbytný vergl

0/0
17.2.2015 11:07

J77i79ř44í 42E73u15l47e74r 5698709886576

No právě.

0/0
18.2.2015 19:05

J83i30n68d21r19i83c12h 42K92o96l93a30r 7880970365743

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny :D

+5/0
16.2.2015 13:42

J76i78n11d87r11i31c88h 77K40o83l27a64r 7340430895143

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny ;-D

0/0
16.2.2015 13:45

J25i85n25d78r86i68c71h 48K39o36l79a84r 7240530745773

Idnes - opravte si to - at delam, co delam, tak k panu Eulerovi proste prispevek nepridam.

0/0
16.2.2015 13:45

J71i89n91d91r87i68c81h 97K78o42l78a10r 7830770685633

Tak to ja mam doma obyc levnou pakovku a obyc mlynek a kdyz pouziju dobry cerstvy kafe, tak se tomu zadna kapsle nevyrovna. A priprava je taky velmi jednoducha a rychla.

+2/0
16.2.2015 13:39

J13i25ř72í 21E21u95l97e18r 5168619586746

No jo, vždyť jsem taky psal, že ten můj Catler je nic moc.

0/0
18.2.2015 19:07

P50a14v63e85l 19O49d91r44a50z96i26l 6554149267980

Máte naprostou pravdu. Guláš z konzervy je taky lepší, než čerstvý steak.

0/0
17.2.2015 8:20

E54v89a 71H64a61s66n26í80k98o80v62á 1654751916834

Pána jsem nedávno viděla, dělal ochutnávku kávy. Sympatický mladík, který si na nic nehraje a snaží se prodat to, čemu věří.

0/0
16.2.2015 13:06
Foto

M85a35r20t16i57n 74F77a91l89t43ý84n 9331226164988

Pan barista asi v životě neslyšel o french pressu, že tak šmahem odsuzuje pití turka. Byť ho pije u tetičky - jak předesílá, aby ho někdo nenapadl, že je ...mno, jak bych to nazval kulantně. Je. A nebo ta redaktorka co ten rozhovor zmastila dohromady.

Článek je dlouhý, honí se v něm několik rovin... od tetičky pře tržnice do snobské kavárny, na kterou si pan barista nehraje... Asi nám chtějí v Brně a na Moravě ukázat, jak má článek vypadat. Nemá. Mnoho psů je zajícova smrt. ;-)

Krom toho osobně nesnáším propagaci ekoterorismu typu: "s cibetkovou bych měl problém kvůli týrání zvířat". On to někdy viděl? Ne, že by to třeba nebyla pravda. Ale v tom případě ať raději nekupuji milé kytičky, přeci chudinky trpí, když je řežou. Ať nemyje šálky a sklo v šamponech a moderních čistících prostředcích, potažmo v myčkách... protože se tím znečisťuje voda a co tomu řeknou chudinky rybičky... A předpokládám, že je vegetarián. Víc jak do půli se ten článek číst nedal.

Děkuji.

Až pojedu za kamarády do Brna, jeho kavárnu vyhledávat speciálně kvůli tomu nebudu.

+3/−19
16.2.2015 12:48

J26i17n94d95r52i27c44h 95K95o17l33a32r 7640150555823

To je nejaka nemoc, cim trpite? :D ... Zadneho turka nekritizuje a kdyz uz jde o ten french press, tak je to prakticky neco mezi turkem a filtrovanou/prekapavanou - kterou primo doporucuje jako dobrou variantu. Takze predpokladam, ze asi nemel potrebu ho zminovat. Zrejme jste ho dostal na vanoce, tak jste se pokusil zamachrovat. Existuje spousta druhu priprav kavy vacuum pot, nas ceskej turek, pravej turek v dzezve, vami zminovany french press, mokavar, presso atd. atd. Pokud by je musel barista vsechny vyjmenovavat a vysvetlovat, tak by clanek asi byl o necem jinem, nez mel puvodne byt.

+14/−1
16.2.2015 13:04

M26a52r65t21i89n 45K96a67r34á75s97e80k 9308753438148

Co ma french press s turkem? French press je v zasade filtrovana kava kterou doporucuje, mate to nejake pomotane...

+1/0
16.2.2015 13:13

J74i10n63d54r69i78c48h 66K50o38l23a98r 7330520235853

tak filtrovana - to kafe se louhuje jen v dobe filtrovani ... turek ma s french pressem spolecne to, ze logr zalije varici z konve a louhuje se celou dobu, jen tam pak je sito, ktery vam tam ten logr nepusti .. takze bych rekl, ze to je neco mezi turkem a filtrovanou. Ale to je jen detail. Pan si chtel holt postezovat :)

0/−1
16.2.2015 13:18

M43a60r67t80i55n 93K18a80r20á37s71e76k 9298633758308

French press se zalije, chvilku pocka a pak se "zcedi sitkem" a  slije ..... efektivne se ta kava louhuje priblizne stejne dlouho jako u vsech jinych typu filtrovani...

+4/0
16.2.2015 13:19

J73i29n56d64r51i11c22h 47K14o98l69a60r 7320970435813

Samozrejme, ale jsou lidi, co to v tom louhuji porad a jen si odlivaji do hrnicku .. pak uz je to proste turek bez logru. Ale urcite s Vami nepolemizuju, jen rikam, ze french press je neco mezi filtrovanou a ceskym turkem. Zalezi na kazdem, jak jej pouzije :)

+1/0
16.2.2015 13:47

M61a21r46t69i17n 61K58a80r90á82s43e42k 9168703478868

Jo tak to me nenapadlo ze to nekdo dela takhle kouzelne - pak je to samozrejme v podstate turek bez logru....

+2/0
16.2.2015 14:04

P62a92v34e14l 94O58d44r42a47z30i75l 6554339567580

... aneb jak ze sebe udělat Brouka Pytlíka, že, pane Faltýne. Stává se vám to často?

0/0
17.2.2015 8:21

J22a92r89o25m17í27r 15N22a21v69a75r72a 7680669796403

Pan autor článku asi nikdy nepil kvalitní kávu, že tu poučuje jak Komenský před tabulí. Zmaštěný není určitě rozhovor, ale spíše příspěvek, který se chce tvářit inteligentně, přínosně a věcně, i když věcný absolutně není a o dalších přínosech mluvit není potřeba.

Příspěvek je dlouhý, o rovinách ani není potřeba se zmiňovat. Očividně se jedná o maloměstkého čecháčka, který přece nemá problém s Moravou a Brnem a proto se k nim nebude nikdy škaredě vyjadřovat, i když to dělá v polovině případů. ;-)

Použití ekoterorismu je trošku přitažené za vlasy.. Co se týče cibetek...tak je málo pravděpodobné, že by jich bylo takové množství ve volné přírodě a "produkovaly" tolik kávy, kolik jich je na trhu. Jediné logické vysvětlení je, že existují farmy, kde tyto cibetky žijí a jsou krmeny kávovými zrny... A nepředpokládám, že by tam žily v párech s kabelovkou a rádiem v klecích 20x20 metrů..

Kamarádi z Brna budou jistě rádi, že s Vámi na speciální kávy chodit nebudou muset, určitě by si to s někým takovým nevychutnali.

Děkuji,

pan Chytrolín.

+1/0
17.2.2015 12:47

M43a61r82k96é38t72a 39V85e13n76c13l31ů 2865847120567

To je objev, ten french press, že? Hned má člověk pocit, že může takhle trapně poučovat. A to počkejte, co s Vaším egem udělá, až zjistíte, jak se používá bialetka!

A moc Vás prosím, nejezděte za kamarády do Brna, nic pěkného by Vás tam nečekalo. Možná by Vám na Moravě chtěli ukázat i plno dalších věcí.

0/0
19.2.2015 10:10

J43i34ř30í 49E26u55l39e69r 5568809226436

Ve fotogalerii je řada obrázků našeho baristy jak připravuje kávu. Jen nevím, jestli jen pro sebe nebo i pro zákazníky. Proč to píši? Protože dopátrat se místa, kam bych si na jeho kávu zašel, se podaří až po drahném proklikávání, a to ještě stěží. Je vidět, že pokud mistr barista dělá kávu i pro zákazníky, o reklamu toho místa se nijak nesnaží.

0/−2
16.2.2015 11:54

P29e84t75r 75Š67k89o42d93a 5497580294490

Obávám se, že tohle není vina jeho, ale redakce kvůli skryté reklamě.

+2/0
16.2.2015 12:21

T63o13m21á40š 23K83o34c35i67a28n 9394449457406

Však na jedné fotce je vidět Mitte. Takže tam si na to můžete zajít. Je to v Brně pod špalíčkem...

0/0
16.2.2015 12:56

J23a86n 31C23h50o57b60o94t 5653288119377

Držím palce!

Obecně nechápu gastronomy, kteří cítí potřebu "poučoopravovat" zákazníka. Pokud chtějí samé osvícence, musí ty své moky holt konzumovat sami.

Podobné je to, když si člověk leckde v Rakousku objedná "Weißbier" a dostane se mu opravy, jestli  myslí Hefeweizen. Dát zákazníkovi na cestu nové znalosti, nic proti, ale hned zkrajě mu vysvětlit, že je debil, to moc hostů nenadchne.

+1/−1
16.2.2015 11:51

J62a96n 52C18h17o83b14o80t 5843228439987

Tomáš Velčovský...vy pracujete někde v Rakousky za barem, nebo prostě jen rád nasíráte hosty?

0/0
16.2.2015 14:39

M55a72r55t85i75n 11S55k41á39l37a 8754557718368

Největší problém českých baristů je to, že když do kavárny dorazí vidlák jako já a chce si na zahřátí dát kávu s mlékem do velkého hrnečku 0.3-0.4 litru, tak barista kouká jak puk a nabízí skvělé kávy do minihrníčku 0.05l, což je mi naprosto k ničemu. V zahraničí to nabízejí normálně. I dobrá/kvalitní káva nemusí být nutně supersilná a supermalá.

+6/−2
16.2.2015 11:50

J18a71n 87C68h46o92b39o84t 5303378829597

Nojo, ale to už je prostě káva s mlékem, nejspíš filtrovaná. Espresso bych v té velikosti nedojil.

Ale pravda, v zahraničí do běžně umějí...a pořád ještě nedělají půllitrové "espresso", jak je běžné na českýc benzínkách.

+1/0
16.2.2015 11:52

M21i54l39a64n 54K11l53o32u66č77e11k 3730285648727

Řeknete že chcete americano, tomu by měli rozumět.

+5/0
16.2.2015 11:59

J69a97n 34C30h95o45b80o75t 5423918269747

Americano je pořád ještě velikost zhruba plného většího hrnku na espresso...možná 80ml? Rozhodně žádné stovky ml...každé české "espresso" z benzínky vě větší, než americano.

0/0
16.2.2015 14:34

J50i69n69d51r27i12c25h 89K10o11l74a82r 7740120495683

Tak holt takovy barista nebude mit od vas kseft. To je jednoduchy. Zakaznik nosi penize a i tenhle barista z clanku bere filtrovanou kavu jako dobrou variantu, takze ten by vam asi velkej hrnek udelal.

0/0
16.2.2015 13:07

M40a69r24t49i81n 29K68a86r95á16s85e23k 9408783968718

No v kavarnach kam chodim ja maji bezne ve velikosti 0,3 i vice na vyber docela dost (zpravila Latte macchiatto - espresso s honde mlekem, americano - espresso naredene horkou vodou, nebo filtr)

0/0
16.2.2015 13:18

P38a35v12e61l 95M36a83r71e12š 2743718671331

To je CaféAmericano, ne? mně ji teda nabídnout, ale musíte si o ní říct. Pokud chcete jem espresso, dostanete ten minihrníček

0/0
16.2.2015 21:14

P51e55t93r 95S21c44h71ö77n 7753926302103

Rozumný mladík. Jeho povídání o kávě a řemesle baristy se dalo číst. Za mě palec nahoru.

+6/0
16.2.2015 11:48

J82a55n 20C25h11l59u31b14n13a 9545480982860

Sladká káva? Budu za neandrtálce, ale s tím jsem se ještě nesetkal:) Nemusím mít kafe denně, takže nejsem odborník, ale i v lepší kavárně jsem měl kávu buď hořkou nebo trochu kyselou. Babo raď:)

0/0
16.2.2015 11:03





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.