Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tři dospělí a tři děti se v Žamberku otrávili hřibem kovářem

Nepříjemné zdravotní potíže. Takové trable postihly rodinu ze Žamberka na Orlickoústecku, která se přiotrávila houbami. Paradoxem je, že jinak jedlým a při současné houbařské neúrodě vcelku oblíbeným hřibem kovářem. Původně byl v podezření jemu blízký hřib koloděj.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M57a20r68i82e 24Z92e59l89e83n56á 2924341189231

Tak já momentálně čistím a zpracovávám kvanta hub, které mi donesli příbuzní a známí. Všichni se zaručili, že jsou to houby jedlé a výborné.

Tož jim to všem připravím na způsob, který si objednali, a popřeji jim dobrou chuť.

Doufám, že se i zítra všichni sejdeme.

Já osobně si dám salám s cibulí...;-)

0/0
24.8.2013 14:04

J66a50n 18P97a77v94e86l71k34a 3167331844931

Chválím, že jste stáhli ten hysterický úvod.

0/0
24.8.2013 13:18

P67e89t80r 39K76o29l89á14ř 2358977304611

A něco o okurkách by nebylo?

+1/0
24.8.2013 12:23

V52á17c83l51a79v 34V80o83ř87í19š36e94k 1536951401100

Se nemá co divit, když nosí houby celý den v igelitce. Taková nezodpovědnost.

0/0
23.8.2013 19:27

M85i84c61h59a39l 97M91a98l12a27t 7268157281186

Potkají se dvě báby.......tak co paní, jak se máte a co manžel? .......ÁÁÁle zase umřel.........a není to už pátý? ...........ale jo už pátý mi umřel............a na co umřeli?.........ááááále čtyři umřeli na otravu houbama.........ale nepovídejte, a co ten pátý?..........Ten pátý zemřel na úraz hlavy............ááále nepovídejte, a jak se mu to stalo?............no-nechtěl žrát houby.........

+5/0
23.8.2013 17:18

J41a52n 86M46r34t86v13ý 1295549801514

Když to neznám, tak to nesbírám.

+2/0
23.8.2013 15:12

J10a16n 57S63l85a84d80k87ý 1888283490451

To byl asi obr Koloděj;-D

+2/0
23.8.2013 14:49

M70i32c54h24a83l 48M61a18l75a65t 7788777831176

A nikdo mu po smrti nezatlačil víka : - )

+1/0
23.8.2013 17:13

J17a71n 52K96a65n40t 9801178388913

To Orlickoustecko je mykologicky zvlastni kraj : u Chocne pry  nachazeji lanyze (u jineho clanku jsem se ptal, jakym zpusobem, ale bez odpovedi), u Zamberka zase hriba kovare, kolodeje, satana...houby, ktere poskozuji jatra a mohou zpusobit nasledne smrt. Hmm, opravdu zvlastni a nevidane ! Najde se v diskuzi iDnes mykologicky odbornik schopny uvest tuto problematiku na spravnou miru ? Diskutujici "houbari" zde jenom amatersky pindaji (napr. hlaska typu "vsechny houby muzeme jist, ale nektere pouze jednou"), coz nas mykologicky prilis neobohacuje !

+1/−1
23.8.2013 14:44

O43l45i26v41e45r 26N38e88u90m16a25n24n 3790716289

Neda se rict, ze bych byl primo odbornik, ale to na co se ptate (problematika ibotenovych sloucenin u hribovitych hub) popisuji o par prispevku nize.

0/0
23.8.2013 15:05

Š79á91r71k74a 44M36a79t78y77á77š18o45v91á 1621185642639

jen blbec houby dělá rychle a nepočká si....

+4/−1
23.8.2013 13:17

K92a61m80i47l32a 30K72a59l36e89n85s77k90á 9926907797778

Kováře též běžně sbíráme a konzumujem. Skvělá houba. Koloděje možná též jen si nejsem vždy jistá že jde o koloděje. Ono snad žádná hřibovitá houba není smrtelně jedovatá, nebo jedovatá po dostatečné tepelné úpravě. Pouze hřib žlučový není chutný. A je to škoda protože těch tradičně nacházíme nejvíce a na pohled je to pěkná houba :-)

+2/0
23.8.2013 12:59

M84a48r18t41a 92D64o62u66b47r62a36v79o45v36á 4810504615307

nacházíte jich (žlučových) "tradičně nejvíc" právě proto, že je nikdo nesbírá. :-)))))

0/0
23.8.2013 13:44

P27a90v80e57l 70O98d24r17a46z92i11l 6854849267640

Satan není kovář, kovář není jedovatý, ale může způsobit žaludeční nevolnost, ale že by z něj mohlo být poškození jater, to jsem neslyšel. Mám na ně super místečko. bohužel při podzimu mě ohrožují lesní střelci.

+3/0
23.8.2013 13:50

O23l77i69v56e31r 98N96e27u80m83a66n46n 3780906639

No tu nevolnost zpusobuje prave ten jed. Jde jen o mnozstvi. ;-) Ono je to slozitejsi. Kazdy druh houby je nestaly, jejich genotypy se mohou vyrazne lisit. (jiste vite, ze treba stejny druh klouzka, muze na ruznych mistech vypadat podstatne ruzne). A stejne jako je promenlivy vzhled houby, je promenlive i jejich slozeni. Houby - a treba prave hribovite - jsou koktejlem nejruznejsich latek - tech podstatnych tam mohou byt i stovky. Na ruznych mistech, v rozdilnych podminkach a ruzne dobe produkuji houby ruzne koncentrace techto latek. Hodnoty se mohou extremne lisit. Tyto navic kontraindikuji vzajemne, nebo treba s alkoholem a potom jsou nebezpecne jejich metabolity v organismu. (casto hepatotoxicke - takze ta moznost poskozeni jater tam skutecne je)

U hub jako jsou treba kovar a kolodej jednoznacne plati, ze se to musi dostatecne tepelne upravit. Takze pozor, kdyz se z techto druhu delaji treba rizky, mely by na panvi chvili pobyt. Protoze dikybohu jsou tyto slouceniny u hribovitych hub (alespon u nas) vzdy termolabilni a teplem se nici.

U tech "jedovatejsich" jako jsou satan, hrib nachovy, satanovity, krist nebo Moseruv to plati taky ;-D Akorat tam jeste navic plati  - nesbirat ! Jednak nejsou o nic lepsi, nez daleko hojnejsi jine druhy. A jednak jsou krasne a vzacne. A jednak si muzete usetrit potize, kdyby jste treba nevydrzeli s mechackou dostatecne dlouho a ochutnali drive nez je zdravo.

Ono obecne, hub, ktere lze bez potizi jist a stravit v syrovem stavu je pomerne malo. Lesnich uplne minimum.

+5/0
23.8.2013 16:50

J13a36n 39P71a73v88e96l37k77a 3197261854281

Nenechte se zmást. Houby s trubičkama vás nezabijou, dobře udělané ani neotráví. Pozor se musí dát jen na hořčák a kvůli většímu bezpečí i na satan.

+1/0
23.8.2013 11:43
Foto

P68a65v60e77l 19D25v31o58ř22á93k 7409319300729

Ještě, že nejím houby.

0/−2
23.8.2013 11:18

M98i72c13h61a44e26l 81F89l73e56n22d52r 2740264499912

Ježiš, co to je za dukáta, ten redaktor? "Selhání jater a následně smrt. Takový konec hrozil rodině ...", začít touhle větou je fakt na pěst.

+15/0
23.8.2013 10:44

V68ě45r78a 90L14o65r65e49n15c18o30v56á 5366170514

přímo stodukát osobně ;-D

+1/0
23.8.2013 10:58

M24a84r49t24i34n 80P56a76u98l 4414579701977

Taky jsem se na tom zasek. ;-D

0/0
23.8.2013 14:55

O58l28i84v27e89r 32N53e41u78m33a28n32n 3700236639

Pouze drobna poznamka k satanum, kolodejum, kovarum i hribum obecne.

Plati, ze vsechny hribovite houby obsahuji nejruznejsi iboteny a nektere z nich, mohou byt ve vetsi koncentraci jedovate. Da se (velmi zjednodusene) rici, ze mnozstvi techto ibotenu lze vypozorovat i z toho, jake je zbarveni hribovite houby a jak intenzivne modra/zelena pri pozkozeni. Prave koncentrovane iboteny jsou zodpovedne za zbarveni techto hub. Nicmene tyto latky jsou nestale pri vyssich teplotach a dostatecnou tepelnou upravou je lze zredukovat na neskodnou uroven, pripadne uplne.

Opet jednoduse receno... je li hribovita houba vyrazne zbarvena (a to je prave pripad kolodeje, kovare ,satana ale i mnoha dalsich - zpravidla vzacnych hribovitych druhu)... cervene vytrusnice, cervene nebo modre zbarveni nebo zihani nohy atd.. vyzaduje vzdy dukladnou tepelnou upravu. Kovar nebo kolodej jsou vynikajici treba na poceni pod maso.

A uplne zaverem... satana lze opravdu jist. Po dukladne tepelne uprave (i treba hodinove) uz jedovaty nebude. Moje babicka pochazela z kraje, kde se satan bezne konzumoval, stejne jako treba kovar. Recept na polevku ze satanu mame dodnes doma, a jako chlapec jsem ji dokonce jedl ! (byla vyborna a nic mi nebylo)

A co se tyka vyskytu satana (cetl jsem tu ze v zapadnich Cechach se nevyskytuje... no znam ho i z Kadanska/Podkrusnohori ...a na Rakovnicku (ackoliv je to SC kraj, patri geograficky do Cech spise zapadnich  -  tam vsude je satan bezny).

Proste silne modrajici hribovite houby VZDY poradne tepelne upravit. Pak se neni ceho bat.

+12/0
23.8.2013 10:31

J95i69ř85í 72S43o11u11č22e25k 5586327109219

Nevím, odkud pocházejí informace, které tu uvádíte, ale souvislost modrání s jedovatostí se v literatuře uváděla tak před 50 lety a dnes je tato teorie dávno vyvrácená. Hřib satan modrá ze všech tuzemských druhů sekce Luridi (červené hřiby) nejméně a přitom je nejjedovatější. Naopak hřib modračka, který ze všech tuzemských hřibů modrá nejintenzivněji, není jedovatý ani za syrova.

0/0
10.10.2013 22:30

K67a79r58e56l 93S67e89m86e32r12á65d 6138620190451

;-D Smrt a selhání jater po požití koloděje... I vy bulvární komici. Ale trochu blbě jim bejt i mohlo - o tym žádná.

+7/0
23.8.2013 10:08

J60a30n 91K62ř66í92ž 6805383555848

............nejsem houbař a mám dotaz : On někdo jí hřiba satana?

0/0
23.8.2013 10:20

J37o96s57e15f 69T68r66ö31g42l 8729972736706

Hřib satan není o moc jedovatější než kovář nebo koloděj. Když ho důkladně uvaříte, tak ho sníst klidně můžete.

+1/0
23.8.2013 10:28

J37a13n 33K76ř72í66ž 6295683795908

................já ho jednou donesl domů.

Smáli se mi a řekli abych ochutnal.

No fuj!Hořký.

+2/0
23.8.2013 10:32

P65a60v93e66l 69K42r28e86j51č13í71ř 2662701423806

Tak to byl asi hořčák. Ten jedovatý není.

+4/0
23.8.2013 10:45

J62a43n 98K81ř30í45ž 6465863585638

:-)......no jo,tak jsem to popletl.

0/0
23.8.2013 10:52

J59o43s26e17f 70T36r25ö57g15l 8909542756116

Já jsem taky nepsal, že je dobrý do smaženice, jen že se může sníst :-) Jedlých hub (alespoň po uvaření) je spousta, ale to ještě neznamená, že by se měly sbírat a jíst, když jsou k dispozici lepší a chutnější.

0/0
23.8.2013 11:33

J96a87n 24K85ř56í69ž 6985703425898

...........inu,nehoubař!:-)

0/0
23.8.2013 11:34

Z94d20e32ň30k86a 58K54a29z73d44o12v19á 6982115793

Roste...

0/0
23.8.2013 17:12

R79a76d55e18k 64M51i36t86a41s 6111928161590

Dobry den, mam na nejakeho experta dotaz, kdyz jsem nasel hrib satan, tak ho ani neberu do kosiku natoz abych se ho snazil tepelne upravovat vice jak 20 minut.

A tedka k me otazce: hrib satan se po tepelne uprave delsi jak 20 minut da snist???

0/0
23.8.2013 9:29

P88e26t59r 91J26a52r30o95š 2474151385977

snist se da vsechno. neco jen jednou.

+5/0
23.8.2013 9:39

M59i71c79h40a97l 86N88o22v15á76k 4925533617763

Dá se sníst i okamžitě, ale otrávíš se;-D. Pokud ho vystavíš alespoň 20 minut teplotě varu, tak opravdu drtivou většinu toxinů zničíš a pak můžeš satana bez větších problémů zkonzumovat. Ale proč by to někdo dělal, že?

+3/0
23.8.2013 9:39

L48a68d33i90s28l93a51v 94M39a56t83u20l92a 3561799820412

prý ani nijak dobře nechutná..

0/0
23.8.2013 9:59

J70o26s20e15f 79T55r55ö42g23l 8139922546226

Kříšť je dole krásně žlutý, to snad nejde zaměnit. Jinak je to pěkný hnus :-)

0/0
23.8.2013 10:29

Š33á16r40k49a 13M61a72t56y85á44š55o64v41á 1321555872939

ono k němu stačí i čichnout,ta hořkost je i cítit

+1/0
23.8.2013 13:19

M42a42r31t45i31n 36P51a71u68l 4234769571147

Kdo ten hysterický článek psal?

Páté přes deváté, nejdřív se mluví v souvislosti s případem o smrti jako o nevyhnutelném následku pozření jedlé houby, pak o tom, že se jim nic nestalo a nakonec se dovíme, že si z hub dělali fast food a nějak jim to nevyšlo.

Následuje vysvětlení, jak se tato jedlé houba liší od jiné téměř nejedlé, která ovšem vůbec nebyla ve hře.

Jinými slovy žunalista i ti houbaři jsou diletanti.

+24/0
23.8.2013 8:43

J89a58k49u26b 33F77e78i53f52a28r 7209839846819

přesně, koloděj není smrtelně jedovatý, maximálně způsobí nevolnosti. když se dělá 20+ minut, je vše úplně v pohodě.

+7/0
23.8.2013 8:57

P63e49t47r 32K98o53z29á70k 8605327767114

Kolodějů jsem loni našel více než mnoho a také jich mnoho snědl. Nevím, kdo z houbařů dusí hřiby okolo 10min! Garantuji, že za 10minut změkne tak možná suchihřib babka, či "podborovák" ... "praváci" nemají šanci, tam prostě musíte těch 20+ minut dusit chtě nechtě! Takže kde je problém? Syrové hřiby nejím ...

+4/0
23.8.2013 10:01

M79a87r76t43i48n 94P98a80u53l 4964249241987

Přesně tak.:-)

0/0
23.8.2013 10:32

E77l19i50š88k24a 21K60u46č53e86r32o31v89á 7779132843293

asi jsou v tom suchu ty hřiby nějaké "koncentrované", jinak si to neumím vysvětlit. koloděje jsem jedla vždycky bez problémů a s nějakým dlouhým dušením jsem si nikdy nelámala hlavu.

+2/0
23.8.2013 8:39

T96o27m49á31š 97Š89v75a18g79e24r84a 2139370664343

Asi se jen poblili...

Některé publikace uvádějí, že hřib koloděj může být za syrova jedovatý a při nedostatečné tepelné úpravě může působit žaludeční potíže.[5] Na území Československa však (přinejmenším do roku 1974) nebyla popsána jediná otrava tímto druhem.[5]

+4/0
23.8.2013 8:41

V32ě33r30a 44L77o80r46e21n25c64o35v11á 5546220574

tak tu máme první popsanou ;-D

0/0
23.8.2013 11:00

M27a95r95t34i98n 96P74a76u79l 4284739791447

Jak píše pan Fejfar, houbám je dobré dát alespoň 20 minut a dostatek soli. To je známá věc od dob našich prababiček. Mají bílkovinu blízkou masu, leč v trávicím procesu téměř nezničitelné buněčné stěny, které tepelná příprava + sůl dokážou porušit. Houby pak ve smaženici sice vypadaj blbě, ale chutnaj znamenitě.

Zřejmě by Vás ani nenapadlo, prsknout houby na olej, ofofrovat je jako cibuli, fláknout do toho vejce a šup s tím na talíře.

+3/0
23.8.2013 9:27

H95o75n43z26a 30F96á97t66o56r 2679165474600

Slint!R^

0/0
23.8.2013 9:54

J16a33n 66K72a88r31l95í31č96e88k 5168121669378

Ale napadlo, napadlo. Mňam. Ale ne hřibovité... Na to nejsou houby s molitanem, ale s chladičem, jak by řekly naše děti. ;-D

+2/0
23.8.2013 12:01
Foto

H57a55n50a 26A14n10t11o24n49o31v18á 6807569234904

Ofofrovat jako cibuli lze třeba pýchavky a vatovce.

0/0
23.8.2013 14:43





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.