Diskuze

Pekařka chce certifikát EU pro frgál. Na Valašsku soutěžili o nejlepší

Pekařka Jana Kasalová z Velkých Karlovic pracuje na tom, aby frgál získal ochrannou známku. Byl by více atraktivní pro obchodníky. Vadí jí často špatná kvalita valašské dobroty vyrobené v jiných koutech republiky. Také ona se zúčastnila tradiční soutěže o nejlepší frgál.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Nikit

11. 10. 2012 23:21
Ať raději mlčí ...

Paní pekařka by měla být potichu a moc na sebe neupozorňovat, bo taky ji ten její frgál mužou zakázat jak skoro tu slivovicu, protože frgál nebude mít průměr přesně 50cm výšku 0.5cm a hrušková povidla nesmí vydávat za povidla, jelikož označení hrušková povidla budou mít smět jen ta připravená z hrušek o délce 10 cm šířce u šťopky 1cm a v druhé třetině o průměru 6cm trhané výhradné v květnu. Navíc kynuté těsto nesmí být označován jako frgál, jelikož se jedná o buchtu a definici koláč už vlastní hanáci. Také těsto s drožďá nesmí být, jelikož používat se smí pouze kvasnice. O posépce raději nemluvě. ;-(

0 0
možnosti

mamina2

11. 10. 2012 12:58
Frgál

To je vidět, že paní na Valašsko přišla odjinud. Původní valašský význam slova frgál byl nepovedený koláč.;-)

0 0
možnosti
PSJDČ

pouze svazák je dobrý člověk

10. 10. 2012 10:12
A jaký specialista byrokrat ten certifikát přidělí?

Z Bruselu vyrazí bolševik z Evropské komise a procestuje Čechy. Před odjezdem jeho tým čítající 250 euroúředníků vypracuje analýzu, na které bude každý člen týmu pracovat cca 160 hodin v sazbě 1250 CZK/hod. Cena analýzy bude tedy 50 mil. CZK. Výsledkem bude seznam 10 pekařských firem v ČR, které pečou bochte. Eurokomisař všechny vojede, všechny ochutná a po předání obálky od uchazečky o Certifikát slavnostně prohlásí,že její buchta je nejlepší a že si na ní může lepit europský papír.

Paní s její moravskou buchtou se zviditelní a zdejší moravští přispěvatelé budou rádi, že mají certifikovaný frgál.

Kdysi v normálním světě si lidé říkali: ta paní peče nejlepší frgále, kupujte to u ní. Dneska si budou říkat: ta ... si myslí, že když má EU certifikát, že si to budu kupovat. Leda kulový.

0 0
možnosti
SP4Z

Si0 po 4. zákazu

10. 10. 2012 12:18
Re: A jaký specialista byrokrat ten certifikát přidělí?

To je blbost. Ten certifikát nebude mít kuchařka, ale frgál. Ať ho peče na Valašsku kdokoliv.

0 0
možnosti
L

ladamm

9. 10. 2012 22:20
jo v obchodním řetězci frgál zabalený v igelitu

to bude fakt hodně velká mňamka ... hlavně že bude mít certifikát EU;-D

0 0
možnosti
SP4Z

Si0 po 4. zákazu

10. 10. 2012 12:16
Re: jo v obchodním řetězci frgál zabalený v igelitu

Jo, to je teď. Doufám, že pak už to nebude smět být.

0 0
možnosti
LG

Tamborino

9. 10. 2012 12:11
Držím palce

Skvělý nápad, každé zviditelnění našeho rodného Valašska je pro nás Valašiska dobrou zprávou.

1 0
možnosti
JS

flames828

10. 10. 2012 22:34
Re: Držím palce

Nevím, co je na tom tak skvělého se zviditelňovat.

0 0
možnosti
TV

tedyn

9. 10. 2012 11:20
Certifát EU

hmm tak to bude zase o něco dražší ;-O

2 0
možnosti
JG

Walker-W3

9. 10. 2012 11:18
Přeji aby jí to vyšlo

Aspoň něco positivního v této smutné politické době

0 0
možnosti
RP

radim36

9. 10. 2012 11:48
Proč pozitivního?

Pokud nejste z Valašska, tak to pro vás není nic pozitivního, protože třeba vaše místní pekařství nebude moct frgály péct a bude třeba kvůli tomu propouštět. 

Jak dopadly třeba Štramberské uši? Nelze je vyrábět nikde jinde než ve Štramberku, ostatní regionální výrobci "utřeli"  a samotné malopekárny ve Štramberku vyrobí toho sotva tak pro místní jarmarky a trochu toho posílání po internetu. Že by byly Štramberské uši k dostání běžně v nějakém marketu se spoustou poboček v ČR, tak to ani náhodou. 

Je jen otázkou času, kdy nějaký podnikatel monopol štramberáků prolomí, udělá podobné těsto chutnající podobně, udělá jiný tvar, nazve to jinak a bude toho produkovat denně desítky tun a vyvážet.

0 0
možnosti