- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Paní pekařka by měla být potichu a moc na sebe neupozorňovat, bo taky ji ten její frgál mužou zakázat jak skoro tu slivovicu, protože frgál nebude mít průměr přesně 50cm výšku 0.5cm a hrušková povidla nesmí vydávat za povidla, jelikož označení hrušková povidla budou mít smět jen ta připravená z hrušek o délce 10 cm šířce u šťopky 1cm a v druhé třetině o průměru 6cm trhané výhradné v květnu. Navíc kynuté těsto nesmí být označován jako frgál, jelikož se jedná o buchtu a definici koláč už vlastní hanáci. Také těsto s drožďá nesmí být, jelikož používat se smí pouze kvasnice. O posépce raději nemluvě.
To je vidět, že paní na Valašsko přišla odjinud. Původní valašský význam slova frgál byl nepovedený koláč.
Z Bruselu vyrazí bolševik z Evropské komise a procestuje Čechy. Před odjezdem jeho tým čítající 250 euroúředníků vypracuje analýzu, na které bude každý člen týmu pracovat cca 160 hodin v sazbě 1250 CZK/hod. Cena analýzy bude tedy 50 mil. CZK. Výsledkem bude seznam 10 pekařských firem v ČR, které pečou bochte. Eurokomisař všechny vojede, všechny ochutná a po předání obálky od uchazečky o Certifikát slavnostně prohlásí,že její buchta je nejlepší a že si na ní může lepit europský papír.
Paní s její moravskou buchtou se zviditelní a zdejší moravští přispěvatelé budou rádi, že mají certifikovaný frgál.
Kdysi v normálním světě si lidé říkali: ta paní peče nejlepší frgále, kupujte to u ní. Dneska si budou říkat: ta ... si myslí, že když má EU certifikát, že si to budu kupovat. Leda kulový.
To je blbost. Ten certifikát nebude mít kuchařka, ale frgál. Ať ho peče na Valašsku kdokoliv.
to bude fakt hodně velká mňamka ... hlavně že bude mít certifikát
Jo, to je teď. Doufám, že pak už to nebude smět být.
Skvělý nápad, každé zviditelnění našeho rodného Valašska je pro nás Valašiska dobrou zprávou.
Nevím, co je na tom tak skvělého se zviditelňovat.
Aspoň něco positivního v této smutné politické době
Pokud nejste z Valašska, tak to pro vás není nic pozitivního, protože třeba vaše místní pekařství nebude moct frgály péct a bude třeba kvůli tomu propouštět.
Jak dopadly třeba Štramberské uši? Nelze je vyrábět nikde jinde než ve Štramberku, ostatní regionální výrobci "utřeli" a samotné malopekárny ve Štramberku vyrobí toho sotva tak pro místní jarmarky a trochu toho posílání po internetu. Že by byly Štramberské uši k dostání běžně v nějakém marketu se spoustou poboček v ČR, tak to ani náhodou.
Je jen otázkou času, kdy nějaký podnikatel monopol štramberáků prolomí, udělá podobné těsto chutnající podobně, udělá jiný tvar, nazve to jinak a bude toho produkovat denně desítky tun a vyvážet.