Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Něco o českém kulinárním snobismu aneb kdo je tady vlastně blbec

Světovost konečně dorazila do tuzemských restaurantů. Někdy však jen při troše zdravého rozumu nezbývá než kroutit hlavou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lessfax

Kuchaři

Znám pár kuchařů - jídlo, které vám uvaří doma je skvost. To co dělají v práci odpovídá úrovni podniku a restaurace nejsou zrovna nadšené platit Vám "školení". Tzn. pro sebe si kuchař navaří, ale v restauraci "střední třídy" musí práce frčet!

Navíc za kulinárního snoba považuji i vás. To, jak je pokrm udělaný a jestli obsahuje ten nebo onen olej není tak podstatné jako chuť. Ta se dá zabít čímkoli. Pokud chcete kvalitní stravu z Ukrajiny, jeďte na Ukrajinu.

Z článku mi připadá, že se v duchu řadíte k lidem, kteří si radši dají sendvič z papouščích předkožek a budou říkat jak je super, místo aby přiznali, že většina z těch jídel "na úrovni" je prostě plýtvání, na jehož konci je mnohdy sporný výsledek.

0/0
23.6.2008 14:03

savanah555

paráda!

Od začátku do konce zábavné, ale bohužel taky pravdivé! R^

0/0
23.6.2008 9:31

erben3

.

Když si chci zajít na dobré jídlo, jdu právě do restaurace střední třídy, která má slušnou nabídku v jídelním lístku, kde je uvedena gramáž, slušné ceny, které si jednou za čas mohu v pohodě dovolit,  a z takovéto restaurace odejdu nasycen a spokojen. Naštěstí podobných restaurací je v současné době dost, éra zaplivaných trojek a čtyřek skončila spolu s bolševikem. 

Restaurace, kde mi zašpiní talíř za nehorázné peníze mě nezajímají. A myslím si o sobě, že jsem docela gurmán a hned tak něco nesním.

0/0
22.6.2008 16:01

Lessfax

Re: .

Já se taky považuju za gurmána, ale naopak sním všechno! ;-)

0/0
23.6.2008 14:04

Wendolene

Proc pisete o ceskem kulinarnim snobismu,

kdyz se ani neumite cesky vyjadrovat? Restaurant a food kriticka? Snazite se byt zajimavy? Trochu prehanite s tim, co napsal Macek. A dejte Cechum par let, oni se casem uklidni, tohle vse je pro ne nove. A je jedno, co se podava ve spickovych restauracich, obycejni lide maji doma obycejny ocet a sadlo plus veprove. V prumerne ceske domacnosti nenajdete olivovy olej ci salotky.

0/0
21.6.2008 20:08

Chyba404

Porce!

S těma porcema je to přesné. Účelem jídla v luxusní restauraci jiste není se přežrat. Rovněž tak je třeba chápat, že se zde neočekává přístup "dám si jen hlavní bez polívky". Nicméně ano, i já jsem absolvoval večeři v luxusní restauraci, která měla pět chodů a na jejímž konci jsem se z důvodu nesnesitelného hladu odebral do bezprostředně přilehlého podniku na normální jídlo.

0/0
21.6.2008 17:33

Cocotus_Interruptus

Vynikajici clanek...

... jehoz zlatym hrebem je kontextova reklama ve zneni "Nízké ceny olejů Castrol Total Shell OMV Mobil Esso aj."

Toz zdravime dvorniho snoba ODS pana Macka a preju dobrou chut... ;-DR^

0/0
20.6.2008 19:04

mattiCZ

Good.

R^

0/0
20.6.2008 14:46

wopi

eh

To moh říct řetízek a tele mohlo zůstat zticha. :-P

0/0
19.6.2008 17:09

Pikot

Trochu mi to připomíná jídlo nazývané

horský med a krávy.

Což je hors meat and gravy

0/0
19.6.2008 12:52

iuos

hmm

;-D;-D;-D

0/0
19.6.2008 12:58

Ufoun Xfiles

Mě na jídelním lístku

zajímá jen gramáž. ;-D

0/0
19.6.2008 11:52

TJK

Re: Mě na jídelním lístku

R^ plus bod

0/0
21.6.2008 22:12

_lu

...

hele vy kulináří... já dělala v sobotu jahodový knedlíky a doma sme tak dlabali, že si všichni šéfkuchaři můžou políbit pr*el....

Nechápu, že se něgdo snaží bejt světovej tim, že se vytahuje co všechno kde sežral a ještě sežere... Každej rozumí všemu a dochází pak k takovým paradoxům, že přijdu do obchodu s francouzským žrádlem a kouká tam na mě (španělská) šunka s nápisem Jamón serrano a když se optám, co je na tom francouzskýho, tak dostanu odpověď, že je to italský prošuto, takže asi takhle...  ale češi byli vždycky takoví, takoví světácí se slámou v uších, botech, bez sebereflexe - čili druhým k smíchu...

0/0
19.6.2008 11:48

captain cook

Re: ...

jsou rodiny, u nichz se doma zere zradlo a jsou jine kde se ji jidlo;-)

0/0
19.6.2008 21:26

GoogleBomber

Restaurant

Tady někdo mluví o snobismu a stdydí se za české slovo "restaurace"? Autor je opravdu světák!

0/0
19.6.2008 11:39

verdon

stalo se mi: v jídelníčku

bylo doslova napsáno HEMENEX, to bude asi latinsky, že, ale k snídani mi to volský voko se šunkou docela bodlo, s chřupavým rohlíčkem... a za českou cenu

0/0
19.6.2008 10:39

erben3

Re: stalo se mi: v jídelníčku

R^

0/0
22.6.2008 15:57

sprav

Re: stalo se mi: v jídelníčku

Už dlouho se píše v českých restauracích a jídelnách "grenadýrmarš" místo "Grenadier marsch" RvRvRv[>-]RvRvRv

0/0
23.6.2008 9:38

To je bomba

trochu offtopic

jsou mi jedno spory, zda tlačenku podávat tak či onak, neb jsem vegetarián, ale co mě zaujalo bylo to "tohle mohl říct řeťázek a tele zůstat zticha" ;-D

U nás se zase říká "to by němej neřek' ;-Dkdyby mu hubu roztrh' "

0/0
19.6.2008 10:10

Hmmhator

Ach ten češtin,

to nebýt můj kobylek, co autore?Jinak jako celek to na mne pusobi vice snobsky nez kritizované "nešvary".Jako přáteli a okolím uznávaný kuchař-amatér, koketující s vysokou gastronomií jen opravdu lehce zastávám názor že základem je aby byl spokojený konzument-host a nemá smysl ho omračovat oznámením, že "tuhle mrkev vypěstovali slepí sirotci v Azerbajdžánu a sbírají jen tu na kterou přesně v poledne usedne včelka...".JInak nevím jak autor, ale já znám v Praze množství restaurací všech tříd kde je excelentní jak kuchyně, tak prostředí.

0/0
19.6.2008 9:39

Lessfax

Re: Ach ten češtin,

Přesně - je to snobák jak noha ;-) Ale pochlubil se dobře.

K těm různým třídám. Dršťková z nádražky je vždycky lepší než všude jinde ;-)

0/0
23.6.2008 14:07

Anthemis

Pan autor...

...bysi  mozna pred kritiku ostatnich mohl zamest pred vlasnim prahem, treba i cestinu trosku vic oprasit - protoze, ac bych v nekterych bodech v podstate souhlasil, tohle se vazne neda cist...

0/0
18.6.2008 23:41

wopi

Re: Pan autor...

jojo, čeština nebýt silný stránka ;-D

0/0
19.6.2008 17:10

Umbro

Čeština...

Gourmet guidy? Food kritička? Nešlo by to příště vyjádřit jinak, lépe...?

0/0
18.6.2008 23:23

captain cook

Re: Čeština...

pan autor je bebec! Food kriticka, gourmet guidy, dipy..... je zparchantela cestina. Pokud je pan autor takovy sveta znaly, mel by si pamatovat ceske vyrazy zvlast kde je prakticke cestinu pouzivat .

0/0
19.6.2008 21:29

Dr No

Chudáci lidé

kteří se při výběru jídla neřídí tím, co jim chutná, ale tím, z jak exotických suroviny je připraveno a jak moc stojí.

0/0
18.6.2008 22:49

Kecaj

Re: Chudáci lidé

Vykládej to snobům.;-D

0/0
19.6.2008 9:06

Gmur

CORDON BLEU

ne gordon, proboha.

JInak v jidelnich listcich je preklepu, skoro na kazdem radku. nechapu proc se nekdo nepodiva do slovniku. ??

0/0
18.6.2008 8:49

captain cook

Re: CORDON BLEU

rekl bych, ze s cizojazycnymi nazvy jidel se potykaji nejen ceske jidelnicky, ale i ty v cizine...pokud serviruji jidlo, ktere neni mistniho puvodu, casto se stane, ze to autor jidelnicku zkomoli...kdyz se jim nepodari aspon to napsat spravne, jaka je zaruka, ze se jedna o autenticke jidlo? Mala. Predpokladam totiz, ze kuchar, ktery si zaklada na autenticite receptu si take vydupe spravne napsany nazev v jidelnicku...

0/0
18.6.2008 9:17

Flynn

Re: Re: CORDON BLEU

no a nejhrosi je, kdyz nekde usmazi chdaka pana Gordona Modreho alias Gordon Blue.

Vetsinou z teto restaurace odchazim, anebo je a to pri placeni upozornnim.

Bohuzel je to i nesvar "lepsich" restaurace nez zaplivanych 4.

0/0
19.6.2008 8:49

reddmaniak

nechapu proc se nekdo nepodiva do slovniku.

protože spoustě lidí je to jedno a stačí jim když se dobře nají?..

nebo protože ve spostě restaurací kuchař nemá vzdělání ani zájem o úpravu jídelního lístku a majitel je zahlcenej řešením urgentnějších věcí, a nebo zlatokop, kterýho to nezajímá? vysvětlení by se určitě našlo víc

0/0
20.6.2008 2:24

Keramx

Gordon Bleu

Pravda, článek trochu zmatený ale pokud chtěl autor naznačit, že v záchvatu touhy po světovosti jsme schopni spatlat kdejaký exotický sajrajt s čímkoliv, tak bych se přidal. Trochu respektu k tradiční české kuchyni by nezaškodilo.

Ještě mě zaujal termín Gordon Blue který je často k vidění na jídelních lístcích českých restaurací. Správně má být Cordon Bleu (modrá stuha či tak nějak), ale u nás si dáte Modrého Grodona, což je vpodstatě kanibalismus. A to používám ten výraz pro Blue, který je nejpřívětivější. Taky to může být Obscéní nebo Ožralý nebo taky Mrtvý Gordon. Pak je to vysloveně nechutné.:-©

0/0
18.6.2008 7:21

Keramx

Re: Gordon Bleu

V nadpisu jsem se překlepl, má tam být Blue, pochopitelně... :)

0/0
18.6.2008 7:26

Johny007

Amaterismus

Chtelo by si to text, ktery cituji aspon poradne precist... Nejak nikde nevidim spojeni jineho jak vinneho octa s talcenkou, o barevnem pepri ani nemluve. Docela amaterismus od autora.

0/0
17.6.2008 11:31

captain cook

Re: Amaterismus

nebyl to vinny ocet ale balsamikovy a misto cibule byly salotky...

 Balsamikovy bych na tlacenku nikdy nedal ale obycejnou cibuli take ne...syrovou cibuli nesnasim a balsamikovy ocet na tlacenku je jak pest na oko, to chce jedine obycejny ocet!

0/0
18.6.2008 9:11

r-man

Re: Re: Amaterismus

Balsamikovy je taky blbost, je to bazalkovy ocet.

0/0
19.6.2008 12:47

Zazie

Re: Re: Re: Amaterismus

Ocet balsamico nemá s bazalkou nic společného.

0/0
19.6.2008 15:32

P.S

Mackova reakce

Mackova reakce je zde: http://macek.blog.idnes.cz/c/39233/O-tlacence-s-cibuli-octem-a-peprem-panu-Vereckem-a-solidnosti.html

Je fakt, že tento článek pana Vereckého je poněkud zmatený.

0/0
17.6.2008 11:10

volvo -saab

cunek a tato vlada dostava jednicku

PRAVICE ALA CUNEK V CESKE KOTLINE!17. 6. 2008 04:50 - PRAHA

"Tak jako desetitisíce jiných lidí v té době pobírala i naše rodina přídavky na děti, bydlení, sociální příplatek a rodičovský příspěvek, který nám vyměřila správa sociálního zabezpečení na základě doložených příjmů,“ uvedl vicepremiér.

"Pokud jsme z těchto prostředků našetřili i na charitu, může to sice někomu připadat nepochopitelné, ale je to součást životního stylu, kterým jako křesťané žijeme. Církev u nás má ostatně dlouhou zkušenost s tím, že nejštědřejšími dárci na charitativní účely bývají často lidé s průměrnými až podprůměrnými příjmy,“ dodal.

0/0
17.6.2008 10:49

hrdý Buďžes

Ladislav Verecký je především zlý úchyl

"Zatímco játra z překrmených husí se vyznačují nadpozemskou jemností..."

víc o překrmovaných husách:

http://www.atourhands.com/pate.html

http://www.nofoiegras.org/FGphotos.htm

http://www.nofoiegras.org/media/media_img/index.html :-© :-©

0/0
17.6.2008 10:45

hrdý Buďžes

Re: Ladislav Verecký je především zlý úchyl

a dodávám: stejně jako Macek, ten si játýrka z násilně překrmených hus také určitě nenachá ujít :-©

0/0
17.6.2008 10:47

J i ř í

Extrémy

Špičkové restaurace jsou jedním extrémem. A "obyčejné" restaurace jsou extrémem druhým (ve většině malých měst a vesnic nemáme jiné na výběr). Chci-li zajít na výletě na oběd, pak (pokud mám štěstí, že někde o víkendu v poledne vůbec vaří), musím se smířit s tím, že dostanu jídlo z mražených polotovarů, "italské" těstoviny česky rozvařené, s eidamem místo parmezánu či dokonce s kečupem, bude na mě čekat držková z vepřových žaludků (které se snáze myjí než pravé držky), na boršč (v němž mimochodem nebude řepa ani červené zelí) dostanu místo kysané smetany kopečet sprejové chemické imitace šlehačky, atd. atd. Bylo by dobré psát i o tomto druhém konci škály našich restaurací.

0/0
17.6.2008 10:36

sprav

Re: Extrémy

No já to vidím spíše, že tady jsou "Asijská rychlá občerstvení"... "Italské pizzerie"... a české hospody.RvRvRv

0/0
23.6.2008 9:45

Lucius_Malfoy

Pane Verecký, zkuste psát o věcech, kterým rozumíte ...

Mohl byste, mi prosím vysvětlit, co chápete pod pojmem "ocet od Modeny" ? Víte, Modena není firma, to je město a provinciekolem něj, v Itálii (takový ten poloostrov dole na jihu Evropy, kdybyste měl problémy s orientací).  Hezky jste si naběhl na vidle, jen co je pravda, a na otázku z titulku jste si i hezky sám odpověděl. mimochodem, ten Mackův článek jsem četl a vaše citace z něj jsou - jak to napsat slušně .... velmi volné.

0/0
17.6.2008 10:00

blekkal

Re: Pane Verecký, zkuste psát o věcech, kterým rozumíte ...

Jako překlad "Aceto Balsamico Tradizionale di Modena", "vinegar of Modena", "vinagre de Modena" a dalších mi to přijde poměrně trefné. Proč ne?

.

Méně se zesměšníš i tehdy, pokud si nastuduješ, kdo je to "Modena Consorzio" ;-)

¨.

A pokud už jsme u té geografie, najdeš "Modenu" na mnoha dalších místech, včetně USA. Tak si to ještě dostuduj a pak sem zase přijď vykládat nějaké ty rozumy :-)

0/0
17.6.2008 10:25

Lucius_Malfoy

Re: Re: Pane Verecký, zkuste psát o věcech, kterým rozumíte ...

A něco k věci a k polemice by nebylo? Jinak samozřejmě říkáme pivo od Plzně a tvarůžky od Olomoucka, že ?  Pokud vám váš překlad přijde trefný, zkuste, prosím, věnovat studiu italštiny, angličtiny a francouzštiny více času...

0/0
17.6.2008 10:35

Lucius_Malfoy

Re: Re: Pane Verecký, zkuste psát o věcech, kterým rozumíte ...

Jistěže - v hoch češtině samozřejmě říkáme pivo od Plzně či tvarůžky od Olomoucka, že ? Pokud vám váš překlad přijde trefný, zkuste příště věnovat víc času studiu italštiny, angličtiny a francouzštiny...

0/0
17.6.2008 10:37

Lucius_Malfoy

Re: Re: Re: Pane Verecký, zkuste psát o věcech, kterým rozumíte ...

keše... mea culpa

0/0
17.6.2008 10:38

tewet

Re: Pane Verecký, zkuste psát o věcech, kterým rozumíte ...

Pod tím pojmem chápe zcela přesně ocet z oblastí kolem Modeny. Jediný kdo si tady naběhl jsi ty. Víc čti a méně koukej na reklamy ;-D pak poznáš kam se dává jaká předložka.

0/0
17.6.2008 10:30





Najdete na iDNES.cz