Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kouření aneb debata po česku

Debaty o zákazech kouření ve veřejných prostorách sleduji v zahraničí už delší dobu. Jak jsou postupně přijímány protikuřácké zákony, soustředí se především na to, jaký vliv má změna legislativy na společnost, zda například klesá spotřeba tabákových výrobků nebo počtu kuřáků a jak se zákazy projevují ekonomicky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

sageorg

Nechte něco...........

také koňovi,má větší hlavu.Co všechno se bude řešit zákony a vyzná se v nich potom někdo?Chcete stvořit ideální společnost?Začněte s čistkou od vrcholu pyramidy.Podhradí se pak určitě rádo přidá.Káže-li někdo vodu a sám chlastá víno,to nemá řešení.A jsou-li nekuřácké hospody tak lukrativní,jistě se prosadí sami i bez zákonů.Chce to čas.

0/0
3.4.2008 16:24

captain cook

Re: Nechte něco...........

Cituji, co jsem uz napsal dole: "navsteva hospod, klubu, restauraci a sportovnich podniku ANI TROCHU neopadla se zakazem koureni v nich..."

 Poloz si otazku, chodi lidi do hospod atd. protze si tam predevsim chteji zakourit? Nebo do tech podniku chodi za zabavou, sportem, pitim, jidlem, pokecem a koureni je cinnost, ktera se tomu bokem pridruzuje? Kdyz zakazes koureni v nekterych z nich, kuraci budou pochopitelne davat prednost tem kde koureni neomezene pokracuje. Kdyz zakazes koureni vsude, tak lide budou nadale chodit do vsech jmenovanych podniku, protoze kourit tam nebyl duvod c.1 proc tam chodit. Hospody tady ted vyhradily prostory, kde se kourit smi - kuracke zahrady venku. Nektere si zazadaly o vyjimku, napr. kasino ma uplne oddelene privatni salonky, kde je koureni povoleno ale nesmi tam zadne jidlo.

Navstevnost ruznych podniku je ted lepsi nez drive, protoze tam navic zacali chodit i nekuraci.

0/0
4.4.2008 6:17

Pan Navratil

---

"Zástupci provozovatelů reagovali promptně" - to oni sami nemohou ve svých podnicích v Dánsku kouření zakázat? Proč?

.

A ta zvýšená konzumace piva je dobře, nebo špatně?

0/0
3.4.2008 12:18

Jedinej spravedlivej

Že by, loby?

Těch nadávek do primitivů , idiotů a já nevím čeho ještě, kterými jsou častováni poslanci v souvislosti s projednáváním blematiky kouření na veřejnosti je tolik, že mám ten pocit hraničící s jistotou, že  jejich negativní vztah k radikálním krokům v omezení kouření nepramení z jejich snížené inteligence? ale spíš z úplatků, které dostávají od lobistů - výrobců  kuřiva!  Další prachy jdou od dopravců, další od výrobců léčiv a radši nebudu pokračovat. Není divu, že nám pak naši zákonodárci předkládají takové skvosty:-©!

0/0
3.4.2008 11:12

Jirmat

Re: Že by, loby?

nezapomeň kolik peněz získá erár z daně z kuřiva. Pokud skutečně přestaneme kouřit, zdraží se všechno ostatní aby prominenti nepřišli o své "zasloužené " platy.

0/0
3.4.2008 14:36

ix.

Je to lidské...kuřáci se brání a na ostatní kašlou své hleny

... je pak jen otázkou, zda mají v parlamantu většinu. Až jí ztratí, budou potlačeni. Mohou si kouřit doma na záchodku a kouř foukat do mísy až do roztrhání svých plic.

0/0
3.4.2008 10:55

Jirmat

...

už za socialismu platilo v restauracích, že po dobu podávání jídel, obědy a večeře, se nesmělo kouřit a nikomu to nevadilo, tak proč se dneska kolem toho dělá takový bugr ? Ať si to rozhodne majitel restaurace a ne nějaký diktát vlády. Je to jen odvádění pozornosti od důležitějších věcí, které pak vláda v tichosti prosazuje.

0/0
3.4.2008 9:58

Tw_ista

Re: ...

Jen bych to otocil. Nerozhodovali by, zda bude restaurace nekuracka,

ale zda bude kuracka (tedy pokud tak neurci, bude nekuracka).

0/0
9.4.2008 9:02

Bouše

Rád bych věděl jednu věc -

když je tak úžasně výnosné provozovat nekuřácké resturace a bary, pro jich tu už dávno není jako naseto? Zakázany přece nejsou? 8-o :-P Mimochodem, zrovna včera jsem byl v nové nekuřácké restauraci, byla to sice paráda, ale obsluha na nás hrála těžkou přesilovku. :-)  

0/0
3.4.2008 9:54

gogol_jl

Dansky priklad plati i v CR

V jedne hospode v Karline znekuractili druhou ze tri mistnosti - a slecny servirky si zacaly stezovat ze se to neda stihat  :-)

  Hospoda ma na obedy plno i kdyz ma v okoli nejvyssi ceny.

0/0
3.4.2008 9:43

jednokamen

Re: Dansky priklad plati i v CR

potom skutečně nechápu proč tohle neudělají i hospody v okolí? Že by měly narváno po celý zbytek dne?

0/0
3.4.2008 11:13

captain cook

vyborny clanek!

protoze se na to divam ze zahranici a ze zeme, ktera zacala omezovat verejne prostory kde je koureni povolene uz pred lety a protoze vim, ze navsteva hospod, klubu, restauraci a sportovnich podniku ANI TROCHU neopadla se zakazem koureni v nich, naprosto se ztotoznuji s perspektivou autora na ceskou debatu. Lidem tady na Zapade cesky pristup pripada jako nejaka vychodoevropska kuriozita.

V poslednich par letech pisi pro jednu velkou cestovku a pres ni mam kontakt s turisty z ruznych anglicky mluvicich zemi. Soude podle mnoha komentaru od tech, kteri se vratili  z navstevy do CR a jinych zemi byv. vychodniho bloku, jejich nazor je velice podobny. Nekteri jdou ve svem hodnoceni o kus dale, povazuji to dokonce za dukaz urcite "primitivity", kdyz vidi neomezene koureni a tolik kuraku a -hodne kuriozne- automaticky to pricitaji nejakemu prezivajicimu "dedictvi komunismu.";-)

0/0
3.4.2008 2:29

honýsek

it is a question of time

nedavno jsem zaslechl hezkou pripominku, ktera znela asi takto: `rozdelit hospodu na kurackou a nekurackou, je asi jako rozdelit plavecky bazen na cast, kde se smi curat do vody a kde nesmi...` takze asi tak...;-)

0/0
3.4.2008 1:44

captain cook

Re: it is a question of time

;-D

0/0
3.4.2008 2:14





Najdete na iDNES.cz