Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Je rozdíl v provozování české a čínské restaurace?

Před listopadem 1989 jsem byla v čínské restauraci dvakrát. Myslím tím v té nejznámější – Čínské restauraci v pražské Vodičkově ulici. Poprvé, to bylo ještě za studií na vysoké škole, mne tam pozvali známí ze zahraničí, podruhé jsme tam jiné známé, také ze zahraničí, pozvali společně s mým manželem na večeři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

rasputinoch

hmmmmmm nestacim se divit
Myslim si ze ceske restaurace a jejich,,cesti,, majitele maji ve sve kuchyni mozna vetsi neporadek nez mnohe cinske.Jsem z maleho mestecka u zapadoceskych hranic a mame zde jednu cinskou restauraci,chodim do ni nejradeji hned z nekolika duvodu,jidlo mi zde chutna ceny jsou uzasne obsluha perfektni(ne jako leckde u nas kde kdyz zjisti ze nejste turista tak se k Vam podle toho chovaji),atmosfera take skvela.Mel jsem moznost nahlednout do kuchyne a vse v poradku.Dokonce jsem pri sve praci mel moznost nahlednout do nekolika kuchyni a nekdy se mi chtelo zvracet z toho co cesky podnikatel za kazdou cenu chce udat aby snad neco netratil na zisku.Takze pani Mirko,nemyslim si ze jste rasistka,ale asi byste se mela nad celou veci znovu zamyslet.O jidle z bufetu budu pochybobvat uplne stejne at uz je jeho majitel jakekkoli narodnosti. 
0/0
1.9.2005 16:41

Rumel

Zameťte si před vlastní kuchyní!
Nic bych za to nedal, že se jedná o kampaň s cílem likvidovat nepohodlné čínské restaurace. A v té kampani má prsty ono sdružení, jehož předsedkyně sepsala tenhle "skvost". Já nevěřím, že v českých vypadají kuchyně líp. Milá paní se musí srovnat s tím, že tu jsou a budou i jiní, navíc přijdou Indové a další. A naši by se měli snažit konkurovat kvalitou a ne mařit čas hloupými příspěvky hrajícími na rozšířený rasismus.
0/0
1.9.2005 12:48

real_goldie

to myslite vazne?
Pani Mirka, je asi 1)trochu rasisticka a 2) by si prala, aby jeji Sdruzeni vydelavalo vic. add 1) Pani Mirka pise:"přimlouvala, aby jim naše kontrolní orgány pomohly alespoň tím, že z trhu vyřadí ty podnikatele, kteří výše uvedené zákony a hygienické vyhlášky nedodržují, dosahují tak nižších nákladů a vytlačují tím naše restaurace, které se snaží podnikat poctivě, vařit z nezávadných surovin..." z cehoz jasne vyplyva, ze "nase" restaurace sou v poradku, kdezto ty "jejich" ne. Nezda se vam to trochu rasisticke? Pokud by se primlouvala,za to aby ty spatni odesli a ti dobri zustali, tak bych proti tomu nic nemel, ale takhle? 2) Proboha proc by se meli vsichni zaclenovat do nejakych sdruzeni? Mne je jasny proc to chce pani Mirka - chce vic prispevku :-) A je mi taky jasny, proc to nechti, ty co maji levny restaurace, uz takle moc nevydelavaji a proc platit za neco, co absolutne nepotrebuju?
0/0
31.8.2005 16:54

Monte Pelmo

Re: to myslite vazne?
normalni pokus o kartelizaci odvetvi pod kridly "odborneho sdruzeni". omezi se tim nabidka a zvysi cena. v zajmu Lidu, Hygieny a Cistoty, tosevi. kdo tuhle argumentaci soudruzce sezere, toho bude asi taky brzo bolet bricho...
0/0
31.8.2005 23:43

seppikub

Re: to myslite vazne?
      I ja to tak porozumnel, souhlas . Ta pani zase zbatecne rozsiruje famu, ze co neni ceske,neni dobre !!!
0/0
1.9.2005 8:18

Jan_z _pasek

Ale všem chutná
I když je podle zpravodajství v mnohých z těchto čínských restaurací špatná higiena atd, je zvlásštní že většině zákazníků tam docela chutná.
A druhou zvláštností je, že jsme se zatím nikde nedočetli, že by tyto restaurace byly zdrojem salmonely, úplavice apod. což například školní jídelny, které by měly být pod přísným dohledem, mnohdy jsou.
0/0
31.8.2005 15:40

seppikub

Re: Ale všem chutná
  Maj lepsi koreni    Sorry, hloupy vtip 
0/0
31.8.2005 15:43

daadyy

Re: Ale všem chutná
jo s tím že zatím nevypukla žádné epidemie souhlasím. zdá se mi že ty kontroly těch restaurací jsou jaksi na "objednávku" těch ostatních "slušných" českých restaurací.
0/0
1.9.2005 1:48

chrtil

hmmm
ano, v písmenech
0/0
31.8.2005 14:56

seppikub

Ani v te
nejlepsi a nejcistotnejsi restauraci neni radno se divat do kuchyne ...
0/0
31.8.2005 14:55

real_goldie

Re: o čínském kulinářském uměníí
Dobrej prispevek, ten chlapek rika, ze jedina cesta je vegetarianstvi, nebo veganstvi. To je ale peknej m*gor. Clovek je vsezravec a s tim se proste neda nic delat. Taky nechapu, co ma autor toho jednoho prispevku proti cernejm kachnim vejcim, mne treba chutnaji moc - mozna se boji co si kachna pomysli, kam se stratila vejce :-)
0/0
31.8.2005 17:35

daadyy

?
já myslel, že založení takové restaurace( či bistra) není jen tak jednoduché.
 
myslel jsem že člověk musí mít různá povolení na základě toho že jeho provozovna bude splňovat hygienická kritéria. ale jak je vidět stačí někde nahlásit že si otevřu restauraci a začít vařit..
0/0
31.8.2005 14:36

babacek

Re: ?
Ty povolení skutečně musíte mít.Jenže následné hygienické kontroly jsou nedostatečné a tak se časem mnohé restaurační kuchyně proměňují v jedno velké smetiště.
0/0
31.8.2005 15:09

daadyy

Re: Re: ?
pak teda nechápu jak můžou získat a povolení a tu kuchyň si pak tak zaprasit, jako jsem to viděl v tv
0/0
31.8.2005 15:22

seppikub

Re: Re: Re: ?
 Ja tu reportaz nevidel, ale znam jine .
A jedno je jasne , kdyz chces psa bit, klacek najdes vzdycky !!  Samozrejme ze hledaji vzdy to nejhorsi a prodavaji to jako ze to je vsude .  
0/0
31.8.2005 15:26

Kleki Petra

Re: Re: Re: Re: ?
Ovšem ty záběry, které odvysílala televize, vypadaly spíš jako z kuchyně dvacet let nesoběstačné paraplegické slepé důchodkyně. Nic nakašírovaného v nich nebylo.
0/0
31.8.2005 15:28

seppikub

Re: Re: Re: Re: Re: ?
 Rikam, ja to nevidel, ale  verim ti. Ale urcite to byla vyjimka. Cerne ovce jsou vsude a ty se v techto pripadech hledaji.
Ma to vetsi  pusobivost( je to richtig to slovo ? ).
0/0
31.8.2005 15:31

Kleki Petra

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ?
Richtig to je. Ale oni neříkali nic o tom, že všechny čínské restaurace stojí za pendrek. Jen řekli, že z dvaceti kontrolovaných museli pět zavřít a ukázali, jaký v nich byl stav. Kdyby to mělo jen ten efekt, že ostatní, kterých se to týká, uvedou podobná bordýlek do pořádku, docela by to stačilo.
0/0
31.8.2005 15:45

seppikub

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ?
  Ale ono urcite tak pusobi !!! Tomu verim, ono se to urcite v branzi roznese. Ja jenom, ze jsem ten clanek tak porozumnel, ze ta pani vidi ve vsech asiatech potencialni skudce ceskeho pohostinstvi. O nejake ceske hospode jsem tam myslim nic necetl. treba to musim cist jeste jednou, abych tu hloupe nemluvil.
0/0
31.8.2005 15:49

real_goldie

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ?
Mne to taky tak prislo, zvlaste kdyz pise ze "nase" restaurace musi dodrzovat todle a tamto.... Pani to postavila docela jednoznacne....
0/0
31.8.2005 17:39

babacek

Re: Re: Re: Re: ?
Jinže tady nikdo nehledal žádný klacek ani pověstné mouchy.Prostě kde se pracuje z potravinou má být naprosto čisto.A rovněž napůl zkažené potraviny nejsou vhodnou stravou pro můj žaludek a domnívám se,že ani pro váš.
0/0
31.8.2005 15:32

seppikub

Re: Re: Re: Re: Re: ?
 Ja jsem tim chtel jen rict , ze to neni urcite bezne . Holt se najde takovy podnik a da  se na  pranyr a tim trpi automaticky ty ostatni, jak aijske tak ceske a vubec restaurace. I tady to obcas romazou v novinach. Nikdy me to ale neodradilo jit se najist k Thai u nas za rohem !! 
0/0
31.8.2005 15:38

babacek

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ?
To máte naprostou pravdu.Moc médiií je známá.A tak sám musíte zhodnotit nakolik můžete vaší oblíbené restauraci věřit.
0/0
31.8.2005 18:42

babacek

Re: Re: Re: ?
No v době před otevřením je všechno v pořádku a následný provoz a nedostatečná údržba včetně úklidu vedou ke stavům jaké jste viděl v TV.A to nemluvím v rámci nejvyššího zisku o schovávání zbytků a nekvalitních surovin.
0/0
31.8.2005 15:28





Najdete na iDNES.cz