Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyhláška sjednotí kvalitu špekáčků

Rozpadl se vám špekáček při opékání? Nebo se dokonce při úpravě nad plameny změnil v podivnou hmotu? Od září by se to už stát nemělo. Ministerstvo zemědělství totiž upravilo příslušnou vyhlášku a chce tak zajistit, že zákazníci dostanou vždy a všude standardní kvalitu některých masných výrobků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kuba

Trh a buřty.
Jakápak norma?
Dostatečné informace podávají ceny. Když mám kilo za 33 korun, no tak je jasný, že to kolem masa ani neprošlo a že s poctivým buřtem to nemá nic společnýho. Na druhou stranu - proč by si někdo nemoh dobrovolně koupit lacinýho pseudobuřta? Vyhláška je buzerace jako vždycky.
A když nebudu vůl a nebudu chodit kupovat pořád ty samý hnusný věci do pořád stejnýho kšeftu, ale začnu se poohlížet jinde, a když se bude rozumně (tj. brát v potaz zkušenost + cenu atd.) chovat každej,
tak nám trh vyřeší i ty buřty. A bez toho, aby ouřadové špinili papíry.
0/0
13.8.2003 13:32

barbudo

Proč jen oni ne?
Všichni výrobci musejí dokládat shodu výrobku s pytlem norem. Proč tihle ne? Za dávných časů platily normy a bylo možno koupit dokonce i trvanlivý salám a konzervy mohli jíst i lidé. Dnes jako trvanlivý salám koupíte mletý špek s mletým obarveným špekem a masovou konzervu nepozře ani pes.
0/0
13.8.2003 11:48

:-(

Re:
, mozna, ze si nektery podnikavy Cech spatne vylozil "svobodu podnikani" a "volny trh"... v EU uz je dlouho povinnosti kazdeho vyrobce potravin/napoju deklarovat, co ve vyrobku je - od jitrnice, pres mineralku az po mentolovy bonbon... samozrejme, ze to sem-tam nekdo zkusi a trochu si zasvindluje, ale brzy ho kontroly najdou, namasti mu pokutu, poslou to do novin/televize, a ten podvodnik neproda nejmene pul roku "ani rohlik" (ztracena duvera)...
0/0
13.8.2003 12:41

mix

Nic nového
"spekáčkové" normy platili vždycky i za komunizmus.To jen někteří si tady mysleli,že trh vyřeší všechno.
0/0
13.8.2003 11:41

mix

Nic nového
"spekáčkové" normy platili vždycky i za komunizmu.To jen někteří si tady mysleli,že trh vyřeší všechno.
0/0
13.8.2003 11:41

:-(

Re:
, normy sice platily, ale brzy se budou muset i DODRZOVAT...
0/0
13.8.2003 11:46

mix

Re:
Mně by stačilo,kdyby se pro začátek nedodržovali jako za komunizmu.Dneska už se to vážně nedá jíst.
0/0
13.8.2003 12:07

Vena Věčněžasnoucí

Kde tam je maso?
Standardní složení buřtů a podobných produktů je asi toto: rozemleté kosti (+-možná někde ještě zůstal přichycený kousek masa), kůže, šlachy apod., mouka, sojová drť, strouhanka, hodně éček - barviv, aromat a pojidel atd. aby to drželo a vypadalo jako maso. Nechápu jak to někdo může konzumovat.
0/0
13.8.2003 10:17

:-(

Re: Ema ma maso, o my se mame...
, maso je u Emy...
0/0
13.8.2003 11:32

XX

Kolo rovno ....., jak se to rýmuje.
Ve Vídni maj dárky a ve Frankfurtu párky, jen v Praze máme ....., tak se to rýmuje.
0/0
13.8.2003 9:39

:-(

Re:
, co se v Praze rymuje?
0/0
13.8.2003 11:31

ukran

to je v pořádku,musíme se lišit kvalitou,
a dnes jsou nejen špekáčky,ale i šunka pouze pro ostudu...
Nemůžeme však přebírat všechno-je třeba udržet svíčkovou i guláš a ne je po 3 hodinách vylévat kvůli líným pitomcům z obchodní kontroly,kteří nejsou či lépe řečeno nechtějí se namáhat o změnu ...Máme v jídle náskok-to co zblajznou v Evropě,by žádný Čech nepolkl.Ale každý stát má svoji specialitu !
 Dále naše obchody mají otevřeno i přes sobotu a neděli či v noci-to je velká výhoda. Teď ještě zbývá dokončit dálnici z Německa-snad se to i navzdory ekoblbcům podaří !
 
0/0
13.8.2003 7:12

:-(

Re:
, mohu te ujistit, ze v Evrope se prodavaji kvalitni potraviny (zajimave je, ze sem Cesi jezdi s nekonecnou listinou a nakupuji, nakupuji, nakupuji...), stejne tak doufam, ze i Cesi maji nekde dobrou kvalitu zbozi, ale ne vsude (tady i tam)... je dulezite tuto kvalitu rozlisovat, coz se v Evrope dela... dobry cesky reznik se nemusi bat normy, podvodnici si vzdycky najdou jine cesty...
0/0
13.8.2003 9:40

ukran

Re:
1) nedaleko Matiční (asi nízký nájem) je řeznictví U Válků, kde soukromník dělá nejen špekáčky par excellence !
2) jmenuj mi evropskou mimoslovanskou zemi,kde se dá jíst chléb,základ všeho !
Díky.
 
0/0
13.8.2003 10:41

:-(

Re:
, Svedsko!!! Nemecko, Svycarsko... ale to se nesmi nakupovat v supermarketu - bochnik chleba za 2 €, musis jit k PRAVEMU pekari, nekde dokonce prijde pekar k tobe... tomu ale musis polozit na stul bankovku, za zlamanou gresli dneska chleba nedostanes...
0/0
13.8.2003 11:28

ukran

Re:
nechci se hádat,Německo je velké,ale ve východním nikoliv,v Bavorech nikoliv,tak kde ?
Švédsko neznám,to přiznávám. A je dobrý ten chleba i za tři dny nebo jen ten večer?
Známým - Čechům-dnes  ze Švýcar nic jiného nesmíme vozit než český chleba..
0/0
13.8.2003 13:12

:-(

Re: jo, ceska kuchyne!
, jim francouzsky, nemecky a svycarsky chleba po desetileti - nejmene 40 druhu chleba - prvotridni pochoutka - od Freiburgu az po Kiel (byvalou DDR neznam); ze Svedska privezla minuly tyden moje dcera chleba - lahoda... ale dela se mi jeste dnes spatne, kdyz jsme v Praze dostali v prvotridni restauraci "ceske gumaky"... po tom, jak se v Praze chleba prodava (prodavacka saha na penize, pak na chleba), chleba ani nezabali, nekoupim v Praze uz leta (jezdim tam obcas) ani krajic/rohlik... nechat si dovazet chleba do Svycar povazuji za hysterii, proc se ti Cesi nevrati do Cech, kdyz v tom ubohem Svycarsku nemaji ani chleba? Mimochodem 38 ze 40 druhu chleba, ktere jsou v Nemecku/Svycarsku bezne na pulte, v Cechach pekari neznaji... "vegetarska kuchyne" znamena pro Cechy "brambory s omackou" (ve ktere se varilo maso) nebo nudle s kecupem...
0/0
13.8.2003 13:38

gx

No konecne!!!
Uz jsem si rikal, ze na spekackovy zakon se snad zapomelo!!! Az ted si pripadam dokonale zabezpeceny, kdyz vim, ze i spekacky budou dokonale harmonizovane ... lidi, to je uleva!
0/0
12.8.2003 22:43

i

i
i
0/0
12.8.2003 19:30

i

i
iiiiiiii
0/0
12.8.2003 19:29

blackshadow

máme je rádi
...jsme rádi, že bude sjednocena kvalita špekáčků... máme rádi i párky, ale jen ty dlouhé a tlusté... nejlepší jsou dlouhý 20 cm a široký 5 cm... ty jsou nejlepší... hmm...
0/0
12.8.2003 19:18

dudlik

Re:
A to se Ti vejde cely do riti buziku nebo Kamil ukusuje
0/0
13.8.2003 0:22

pinguin

Re:
nejdriv anal,pak oral a do
leve ruky  rumunsky slovnik..
0/0
13.8.2003 10:21

lobster

Nestěžujte si na špatný jídlo. Výběr je na Vás...!
To je jednoduchý všechno obracet na EU. Ale EU za nikoho v obchodu nenakoupí! Člověk se musí rozhodnout sám jestli se chce nejíst a pochutnat si, nebo raději ušetřit a koupit si víc keplů. nejsem dost bohatej, abych si mohl kupovat levný věci Bohužel sem v týhle zemi asi jedinej. Tak pořád nefňukejte.
0/0
12.8.2003 19:10

ODSak Eda

Sjednocovani ano ale jen typickych vyrobku!
At si kazdy varabi co chce (zdarvotni zavadnost nevylucuji!, pouze kvalitu a o te at rozhodnou zakaznici, ne kontrolori a normy! To uz tu bylo!!!) a nazve si to jak chce. Pouze at me nemistifikuje a neschovava se za nektere nazvy vyrobku! Ani v EU nevadi, kdyz si vyrabite atypicka okna ci palety! To bylo jen nedorozumeni krmene euroskeptiky... Jde jen o to, kdyz se schovavam za nalepku: EUROokna, EUROpaleta, FRAKFURTsky parek, tak to musi mit typicke az typizovane vlastnosti! Aby se kupujici neuvadel v omyl a nedivil se, ze se mu "europaletapaleta" nekam nevejde, pote co si jich napriklad z Ceska objednal do Mnichova 10.000 kusu a pod.!
0/0
12.8.2003 18:59

Aiki

Re:
Jo, jo o tom to je. Co se komu na tom nelibi, ze kdyz si koupim ostravskou klobasu, tak alespon vim, ze je tam napr. min. 45% vepr. krkovice, a min. 15% hov. zadni atd... nejsem reznik nebo kdyz muze cekat 25% mouky 55% sojoveho granulatu mozna trochu bocku, co najdu pod stolem a prirodne identicke aroma. Nevim co bz jste si vybrali? V posledni dobe ty spekacky ani maso nevideli jinak by nestali v hypermarketech od 30-40Kc Kdyz bocek (nejlevnejsi vepr. maso) stoji min 55Kc
0/0
12.8.2003 19:46

oksana

EU
tak uz se preci jenom presunujeme do evropske unie. zacina to normovanim spekacku.... timto se vam i vysvetluje, kdo ma v EU nejvetsi slovo ... kdo? no kdo ma rad na vsechno normy???
0/0
12.8.2003 18:39

George

Re: normy
Nevim kdo ma rad ve svete normy.Ale ve svete jednotne plati - stejny vyrobek,pod stejnym nazvem musi mit i stejne slozeni a technologii.
0/0
12.8.2003 18:45

oksana

Re:
Snad si nemyslis, ze to tak bude porad. Za chvili nas ovladnou bohati prumyslnici z Nemecka. Nase vyrobky budou zniceny a uz si nikdy nepochutname napr. na syreckach, skutecnych spekackach, i pivo bude muset byt jine. Svet jiz nikdy nebude stejny.
0/0
12.8.2003 18:51

oksana

Re:
uz tady zase strasis, ty zvejko???
v tom prispevku nahore jsem myslela samozrejme nemcoury, co maji radi na vsechno DIN. nemyslim, ze to privede do cech neco pozitivniho. bude jenom daleko vic pokut za nedodrzeni normy
co tady rika nase milovana neprava oksana (boha jeho, nemas dost fantazie na vlastni NICK?), to se muze docela dobre splnit. tyto veci nemaji normu, budou tedy zakazany (ono mozna lip) a misto syrecku budes jist HARZER KÄSE
0/0
12.8.2003 18:59

oksana

Re:
prosimte, uklidni se. to se prece obcas stava, ze lide maji stejne jmeno.
0/0
12.8.2003 19:01

oksana

Re:
stejne jmeno? v realu se nejmenuju oksana. je to nick. to je rozdil. muzes si rikat jakkoliv, treba syrecek nebo spekacek (kdyz uz se o tom bavime), tak proc mas zapotrebi krast cizi nick?
0/0
12.8.2003 19:25

oksana

Re:
ja se jmenuju oksana. :))
0/0
12.8.2003 19:27

oksana

Re:
0/0
12.8.2003 19:31

robert

Re:
... na to Ti muzu rici pouze jedine:  Keep Cool
0/0
12.8.2003 19:02

oksana

Re:
brzo bude vsechno jinak. Ceske vyrobky budou potlaceny, a na jejich misto prijdou nemecke. Je to nestesti.
0/0
12.8.2003 19:11

oksana

Re:
to je taky jediny duvod, proc SMIME do evropy: abychom sezrali ten jejich odpad, pro ktery nemaji evtl. odbyt
0/0
12.8.2003 19:28

Jirka

unie
Když jsem tu před referendem psal,jak nás již dnes Evropská unie omezuje,napadl mne Krakonoš ať si nevymýšlím.Co mi asi odpoví dnes?U nás musí být nová norma na výrobu párků,ale z unie musíme kupovat nepoživatelný brak a ještě neoznačený.A běda si stěžovat.Ať žijí všichni kdo byli pro vstup do EU.Doufám,že se jim ty dovozové párky vzpříčí v žaludku.
0/0
12.8.2003 18:34

oksana

Re:
nepouzitelny brak ? jmenuj
0/0
12.8.2003 19:00

Honza

Re:
Omyl. Dobry obchodnik, ktery ma na mysli blaho zakaznika, zadne dovazene sracky prodavat nebude. Lzes jako kdyz Rude Pravo tiskne, kdyz tvrdis, ze musime z EU dovazet nepozivatelny brak. Kupovat ho NEMUSIME!!! Neco jineho je, ze se najdou hajzlici, kteri to dovazi a pak to prodavaji jako "vyhodnou nabidku". Ale nikdo Te uz vubec nenuti, abys toto "vyhodne" zbozi kupoval!
0/0
12.8.2003 19:03

:-(

Re:
, dobry obchodnik nema na mysli blaho zakaznika, nybrz blaho sveho obchodu... ale dobry obchodnik vi, ze si dodrou kvalitou zakazniky udrzi (treba i 20-30 let) a ziska nove, a proto se stara o "blaho zakaznika"... spatny obchodnik okrada a podvadi a obchod brzy zavre... je otazka, kdo si vic vydela - poctivy obchodnik nebo podvodnik...
0/0
13.8.2003 9:31

FMMB

Odporné párky
Zrovna nedávno jsem si v jednom nejmenovaném hypermarketu (byla to Hypernova) koupil párky - chtěl jsem vídeňské, ale místo nich měli jenom nějaké vídeňky - no, řekl jsem si že to asi bude proto, protože si to vyrábí sami - aspoň u toho byla poznámka že jde o vlastní výrobu. Fuj to byl hnus. Ani pes to nechtěl sežrat. Toho řezníka co to vyrobil bych za trest posadil do cely a nechal bych ho takovéhle blafy žrát týden v kuse. To snad vedle masa ani neleželo...  
0/0
12.8.2003 18:22

stirwell

Odborné bárky
...maj v Rumunsku.
0/0
12.8.2003 18:25

stirverywell

Re:
Jó Dunaj, ach jo!
0/0
12.8.2003 18:27

Ajs bí

Miluji elektrikmen!!
http://www.crystalprod.cz/elektrick/elpan0201.htm
0/0
12.8.2003 18:18

john

zuzi
"Velevážený zákazníku! Máte štěstí. Zakoupené maso totiž není, jak to u podobných akčních cen bývá, průměrné kvality, nýbrž prvotřídní produkt! Pochází od mladé prasničky jménem Zuzi, která spatřila světlo světa jako osmé z devíti selat při třetím vrhu mé nejlepší chovné prasnice Wally. Zuzi byla něčím zvláštním. Byla tím nejpřátelštějším a nejdůvěřivějším prasetem co jsem kdy měl. Když se na ni zavolalo jejím jménem, okamžitě přiběhla. Když se na ni mluvilo, zdálo se, že rozumí každému slovu. Hlavně můj šestiletý syn Klaus se do Zuzi řádně zbláznil. Každý den za ní chodil alespoň dvakrát do chléva, aby si ji pohladil. Vůbec nepřeháním, když tvrdím, že se z obou stali kamarádi. V den, kdy Zuzi porazili, se mému klukovi zhroutil svět před očima. Je úplně vyděšený, nic ho netěší a znenadání propuká v pláč. Mám obavy, že to ještě bude dlouho trvat, než překoná svoje soužení. Je také celkem možné, že nikdy nepřekoná tento svůj strašný zážitek z dětství. Přemýšlíme o nějakém terapeutickém sezení, které by ho snad konečně zbavilo jeho depresí."
"Možná si myslíte, že jsem měl z lásky k mému synovi nechat Zuzi žít. Mně osobně by nebylo nic milejšího, ale bohužel bylo nemožné ušetřit život Zuzi, protože bych nemohl naplnit smlouvu s mým odběratelem masa. Ani odběratel nenese žádnou vinu. Když pořádá akční nabídku, musí mít v souladu s předpokládanou poptávkou odpovídající množství masa, jinak by nazlobil zákazníky. Odběratel masa ani já neneseme žádnou vinu na smrti Zuzi a trápení mého syna. Vinou nesou všichni, co kupují tyto akční balení masa, jinak by nebyla taková poptávka a Zuzi ještě mohla žít." "Máte Zuzi na svědomí. Vy a Vám podobní jste způsobili neštěstí mému synovi. Vy a Vám podobní. Přeji Vám dobrou chuť."
0/0
12.8.2003 18:11

lobster

Kus masa
Pěstuj mrkev a kukuřici a klukovi kup psa. Jo a dík za bezva článek. Nádhernej popis prasátka! Můžeš mi ale poradit, kde mam teď sehnat kilo špekáčků, na který sem dostal díky tobě chuť...?
0/0
12.8.2003 18:59

StandaNovak

0/0
12.8.2003 17:56

hovnival {hovnival007@hotmail.

@@
Zajimalo by me, co na to rika ten cesky fotbalista Psychoparek.
0/0
12.8.2003 17:43

pinguin

uz jsi to videl,budes mit radost :)
hovnivale,tak Ty si nedas pokoj :) (pinguin, 12.08.2003 17:39)
Zima na jižní polokouli je díky spadanému listí jako stvořená pro pozorování zvěře.
0/0
12.8.2003 17:48





Najdete na iDNES.cz