koureni
no abych rekl pravdu nevim. zakladni zaver by mel byt asi tento, melo by se udelat vsechno proto, aby kourilo co nejmene lidi, protoze marna slava, negativni dopad to ma a poradny. navic, narozdil treba od alkoholu, koureni ma mnohem vetsi neblahy ucinek i na ty, kteri nekouri, staci, kdyz jsou ve spolecnosti kuraku.
a ted si je mozne polozit otazku, prispeje k tomuto cili takova kurarna na SS nebo ne? je to spis asi otazka pro psychology, je mozne, ze kdyz studenti nebudou muset potajmu kourit na zachode, ze je to prestane bavit, protoze to ztrati prichut zakazaneho ovoce? je mozne, ze ano, zrovna tak je mozne, ze ne.
a par dalsich poznamek: me je 24, studoval jsem gympl v letech 1992-96 a to byla snad jedina doba, kdy byli kuraci mezi studenty (tedy alespon na gymplu) vyrazne v mensine. od nas ze tridy kourili snad dva nebo tri. verim tomu, ze prave diky teto situaci jsem se zaplatpanbuh kourit nenaucil, nebot ten tlak okoli tam proste nebyl. dneska uz je situace (podle me predevsim diky reklame, to mi nikdo nevymluvi) opet zcela jina a vratili jsme se tim do 80. let, protoze na strednich skolach uz zase kouri drtiva vetsina lidi.
s toleranci kuraku mam svoje zkusenosti a dluzno rici, ze vetsinou negativni. neni vyjimkou, ze kurak, ktery sedi v hospode u stolu se samymi nekuraky si klidne zapali s argumentaci, ze jsme prece v hospode a tam se to smi... jaktoze kdyz kuraku neni ve spolecnosti vetsina, je vetsina restauraci vyplnena neproniknutelnou kourovou clonou? tam je ta tolerance? kdepak, toleranci je zrejme treba vynutit. pozadavek na oddeleny prostor pro kuraky a nekuraky v kazde restauraci je rozumny, jenom nevim, proc se jeste neprovadi v praxi, i kdyz je pravda, ze pocet restauraci, ktere neco takoveho maji za poslednich par let mirne vzrostl. co se tyce pracoviste tam je to jasne a nekuraci si musi sva prava vydupat. myslim, ze bychom se meli navratit k reklamnimu sloganu z konce 80. let, ze totiz normalni je nekourit a ne obracene.