Kdy domů
O tom, kdy se lidé mohou vrátit do domu zasaženého záplavou, musí rozhodnout hygienici a statici. Informace se lidé dozvědí na obvodním úřadě.
Co po vstupu do domu či bytu
Dodržovat hygienická pravidla. Na zaplavené věci sahat pouze v gumových rukavicích a po místech se pohybovat v holínkách. V místnosti udělejte průvan otevřením oken a dveří.
Jak postupovat při dezinfekci
Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním. Odstraňte zvlhlé tapety. Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci 2% roztoku chloraminu B, který připravíte rozpuštěním osmi vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použít savo (l litr do 10 litrů vody). Nechejte působit 30 minut nebo zaschnout.
Čištění a dezinfekce oděvů
Znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3% roztoku chloraminu B (připravíte rozpuštěním 12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech studené vody) nebo na osm hodin do roztoku sava (l litr sava do 10 litrů vody). Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem.
Mytí rukou
Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce v 0,5% roztoku chloraminu B po dobu 1 minuty. Roztok připravíte rozmícháním 2 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody). Jinak si myjte ruce co nejčastěji a pečlivě zejména vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem a pitím, vždy, než se dotýkáte obličeje, i po použití WC.
Pitná voda
K pití používejte pouze vodu s ověřenou zdravotní nezávadností. Vodu z vlastní studny nepijte. Je třeba prověřit kvalitu chemického a bakteriologického vyšetření, i když studna nebyla zatopena.
Potraviny na polích a stromech
Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
Zaplavené potraviny
Nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu - konzerv. Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte - uložte do označených kontejnerů.
Mražené potraviny
Z lednic a mrazáků zlikvidujte, pokud byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než 4 hodiny a mrazené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.