Svůj "jedlý olej" společnost Kangrun vyráběla z oleje ze slepičích a kachních křídel, prasečích štětin i liščích chlupů. Nebránila se ani kůžím, slepičím a kachním zadkům a prasečím vnitřnostem. V letech 2011 až 2012 svůj olej prodala 117 firmám či restauracím, a vydělala tak 600 milionů jüanů (téměř dvě miliardy korun).
Ředitel společnosti Wang Čcheng-kchuej dostal doživotní trest, jeho spolupracovníci stráví ve vězení až patnáct let. Ten samý den bylo ve třech jiných procesech odsouzeno 43 dalších obviněných, většinou za prodej masných výrobků ze zvířecího odpadu.
Minulý týden se přišlo i na to, že téměř všechno sušené hovězí maso v provincii Fu-ťien je ve skutečnosti vepřové, ošetřené nelegálními chemikáliemi. Výroba sušeného masa ze skutečného hovězího je totiž třikrát dražší než při použití vepřového.
Let, ze kterého se zvedal žaludek
Tím ale výčet čínských problémů se závadným jídlem za poslední měsíc nekončí. Šestého října muselo třicet pasažérů čínských aerolinek urychleně vyhledat toaletu po tom, co snědli pečivo s hovězím masem. Když cestující zkoumali obaly od jídla, značilo maximální dobu spotřeby datum čtyři dny před začátkem letu.
Personál na varování jedné z cestujících nereagoval a nechal ostatní jíst. Po půl hodině toalety obklopili pasažéři, které trápil průjem a zvracení. Aerolinky celý incident popíraly, dokud cestující nezačali umisťovat důkazy na internet. Společnost pak tvrdila, že šlo o záměnu obalů.
Číňané si už zvykli na falešná vejce, jedovaté kojenecké mléko, výbušné melouny a vepřové svítící ve tmě, napsal Guardian. Podle listu za to může honba za ziskem a laxní přístup místních úřadů, které mají na kvalitu potravin dohlížet.
Prezident Si Ťin-pching si přitom nedávno stěžoval na kvalitu novozélandských potravin premiérovi Johnu Keyovi. Reakce na čínských sociálních sítích byla velmi prudká. "Nejdřív se starej o bezpečnost našeho jídla a pak mluv," vzkázal mu uživatel sítě Weibo (čínské obdoby Twitteru) Yi Muyi. Se svým názorem nebyl zdaleka sám.