Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


česnek

Výrazně zdražilo kiwi i rajčata. Podívejte se, jak rostou ceny potravin

9.11.2017  15:00
Pokud jste milovníky exotického ovoce kiwi, vězte, že jej nyní kupujete o 70 procent dráž než loni. Kiwi v říjnu zdražilo nejvíc ze všech potravin. V závěsu za ním jsou rajčata, máslo a vejce....  celý článek

Smrtící yperit pálil plíce, válku ale nerozhodl

29.7.2017  0:00
VIDEO Před 100 lety, v červenci 1917, byl poprvé německou armádou použit yperit. V arzenálu ho však měly i ostatní státy. Proti starším bojovým plynům se před ním nedalo chránit plynovými maskami....  celý článek

Prošel peklem encefalitidy. Česnek před klíštětem neochrání, říká vědec

6.7.2017  0:29
Každý, kdo se nedá očkovat proti klíšťové encefalitidě, hraje ruskou ruletu o svůj život. V rozhovoru pro MF DNES to uvedl expert na klíšťata František Rettich. Šéf národní referenční laboratoře...  celý článek

Odborníci učí děti smlsnout i nenáviděnou zeleninu. Začněte pomalu, radí

23.4.2017  10:03
Dvacítka dětí ze školky v pražských Modřanech si nasadila bílé kuchařské čepice a pustila se s výživovou poradkyní a kuchařem do výroby pomazánky z cizrny, česneku či brokolice. Odborníci se v...  celý článek

V Číně se cenzurují víc filmy než knihy, říká autor bestselleru

8.4.2017  7:56
Populární čínský spisovatel Liou Čen-jün navštívil Prahu. Představil svou nejnovější knihu Manžela jsem nezabila, která se dotýká tamní politiky jednoho dítěte. Kromě knihy Čen-jün představil...  celý článek

Rychlé večeře z mletého masa, při kterých stihnete i zprávy

27.3.2017  0:44
Rodina vyžaduje poctivé teplé jídlo k večeři, ale vám se nechce trávit dlouhý čas u sporáku. Snadná pomoc. Tyhle snadné recepty se budou částečně připravovat bez vaší asistence, takže si klidně...  celý článek

Jaro na talíři je zelené, voňavé a má jméno medvědí česnek

22.3.2017  0:36
Právě teď je ta správná doba, kdy si můžeme užívat jedné z nejzdravějších a nejchutnějších bylinek, které u nás rostou. Medvědí česnek je jemnější kamarád svého pěkně nabroušeného jmenovce a...  celý článek

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

14.3.2017  9:46
Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik,...  celý článek

Pasta a basta! Rychlé a rafinované variace nejen na špagety

7.3.2017  0:15
Těstoviny nejsou jen obyčejná příloha k omáčce. Samy o sobě představují nekonečnou inspirací, báseň beze slov, ódu na rychlé a jednoduché jídlo, ze kterého se vám bude tajit dech. Zásadou číslo...  celý článek

Menší obce pomohou obchodům se zaváděním EET. Chtějí si je udržet

3.3.2017  13:23
Vedení mnoha především menších obcí v Olomouckém kraji podpořila v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) majitele malých obchůdků, kteří už nyní často jen těžko přežívají....  celý článek

Božský slaný koláč, indické kuře i lívance. Bílý jogurt v hlavní roli

28.2.2017  0:57
Byla by škoda kamarádit se s takovou superpotravinou, jakou je právě bílý jogurt, jen po ránu ve společnosti müsli nebo sušeného ovoce. Zkuste z něj připravit plnohodnotné rodinné jídlo. Příště...  celý článek

Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí

21.2.2017  0:54
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více...  celý článek

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

21.2.2017  0:00
Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba...  celý článek

S luštěninami kolem světa. Harira, čočkový dál a kreolské fazole

18.2.2017  1:36
Každá světová kuchyně si s luštěninami rozumí. Nejen proto, že jsou jich stovky druhů a využití najdou při při přípravě slaných i sladkých jídel, ale také jsou velice výživné, obsahují pro tělo...  celý článek

Zapomeňte na trauma ze školní jídelny a dejte šanci růžičkové kapustě

11.2.2017  1:17
Rozvařená, hořká a bez tvaru, tak si tuto tradiční zimní zeleninu většina z nás pamatuje z obědů ve škole. Jenže když dáte růžičkové kapustě tu správnou péči, můžete se s ní znovu spřátelit nebo...  celý článek

Kaštany se hodí do slané i sladké kuchyně. Jak je vybrat i uvařit

21.1.2017  0:34
Pečené kaštany zná asi každý, ale umíte si s nimi připravit rizoto nebo zákusek? Kaštany jsou bohaté na vitamíny a vhodné pro slanou i sladkou kuchyni. Prozradíme vám, jak vybrat v obchodě...  celý článek

Francouzští šéfkuchaři objevují černý česnek, pátou chuť z Japonska

18.1.2017  19:07
Na talíři má tento poklad barvy uhlí s vláčnou texturou čím překvapit. Ve městě Billom v centrální části Francie začíná první producent francouzského černého česneku oblíbeného v Asii získávat...  celý článek

Křupavá snídaně přímo z trouby. Pivní rohlíky, žitný chléb a ciabatta

14.1.2017  0:20
V Česku sní každý člověk 40 kilogramů chleba za rok. Nemusíte si ho ale všechen nutně kupovat, chutné rohlíky i chleba si doma zvládnete upéct sami doma, klidně i v neděli.   celý článek

Upečte si v troubě anglický roastbeef či lososa v listovém těstě

7.1.2017  0:35
Zima je ideální k pečení pokrmů v troubě, protože pěkně provoní a vyhřejí kuchyni. Vyzkoušejte následující recepty na pečená masa na několik různých způsobů - od klasické anglické pečeně přes...  celý článek

Hrstková polévka podle pověry přinese do nového roku peníze

1.1.2017  0:26
Luštěniny jsou tradiční součástí vánočních a novoročních oslav. Podle lidových pověr symbolizují peníze a jejich konzumací si zajistíme bohatství v následujícím roce. I kdyby to nevyšlo, tak vás...  celý článek

Zábava i protažení těla. 15 tipů na hry, při kterých se dítě hýbe

27.12.2016  0:20
Svátky jsou příležitostí trávit čas s dětmi, ale nemusíte přitom jenom sedět na sedačce nebo hrát stolní hry. Vzhledem k tomu, kolik toho my i děti během Vánoc zkonzumujeme, určitě není špatné...  celý článek

Krkonošské Vánoce byly netuctové. Jedl se hubník a dárky nosila Štědrá bába

24.12.2016  8:08
Štědrá bába jako Ježíškova pomocnice. Hubník místo kapra. Vysocké zelí ke klobásám. Krkonošské a podkrkonošské Vánoce jsou v mnohém jiné než jinde v kraji.  celý článek

Maxijedlík po snědení chilli papriček viděl mlhavě, třásly se mu i ruce

23.12.2016  8:22
Jaroslav Němec obráží téměř veškeré soutěže jedlíků po celé zemi a už mu říkají velmistr. Vítězí nebo končí na prvních místech při klání v požívání čehokoliv, od jitrnic a točeného salámu přes...  celý článek

Pečení perníčků k původním českým Vánocům nepatří. Přišlo z Německa

22.12.2016  17:44
Hlavním jídlem na Štědrý večer býval často jablečný štrúdl, k němuž se pil punč, nebo vánočka s omáčkou. Teprve před necelými sto lety se na vánoční tabuli dostal kapr a maso vůbec. Dodržovala...  celý článek

Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

18.12.2016  0:04
Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař...  celý článek

Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

17.12.2016  0:52
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. O své tipy na tuto pochoutku...  celý článek

Všímavá pokladní odhalila zloděje česneku, doplnil zvážený sáček

22.11.2016  16:05
Neobyčejný cit pro odhad váhy předvedla pokladní v Jičíně. Všimla si, že sáček s česnekem je těžší, než kolik ukazuje štítek z váhy, který zákazník na zboží nalepil. Muž tak musel kromě...  celý článek

Češi se přiučili v Americe, vojákům do misí posílají balíčky i osobní dárky

20.11.2016  10:12
Česnek, trvanlivé potraviny, dopisy i osobní dárky začali Češi posílat vojákům do zahraničních misí. Chtějí jim tak dát najevo, že si váží jejich práce. Inspirovali se v dlouholeté americké...  celý článek

Jitrnice s lanýži a lanýžové dršťky. Drahé houby dobývají naší kuchyni

19.11.2016  0:00
Milovníci dobrého jídla zažívají gastronomický vrchol roku. Před pár týdny začala lanýžová sezóna, což v praxi znamená, že vám kuchař na vybraný pokrm strouhne pár gramů téhle magicky vonící...  celý článek

Chilli papričky zahřejí i prospějí zdraví. Vyzkoušejte pálivé dobroty

14.11.2016  10:15
Chilli papričky se vám možná zdají jako pozdrav z pekla, ale jejich zdravotní přínosy jsou vědecky potvrzené. Právě na podzim a v zimě jsou ideální k načerpání vitaminů i zahnání nachlazení a...  celý článek

Vyznáte se v čočce? Poradíme, jak a s čím různé typy uvařit

12.11.2016  0:53
Luštěniny patří na naše talíře již po staletí, ale nyní na ně mohou zavítat i jejich exotičtější a barevnější variace ze zahraničí. Poradíme vám, jaký druh se k čemu hodí a jak luštěniny uvařit,...  celý článek

Svatomartinská husa krok za krokem. A rohlíčky jako sladká tečka

10.11.2016  11:04
Na svatého Martina velí česká tradice upéct si husu a zapít ji mladým vínem. Prozradíme vám, jak docílit křupavé kůrčičky, kdy sbírat tuk i co dobrého k ní zakousnout. A nezapomeneme samozřejmě...  celý článek

Místo ložnice vystlaná rakev. Halloween v Transylvánii nahání strach

21.10.2016  0:00
Pokud máte rádi hororové zážitky a legendy o upírech, můžete si během letošního Halloweenu užít děsivý večer na hradě Bran v Transylvánii, který byl inspirací pro Drákulovo sídlo v románu...  celý článek

Užívejte si jídlo jako Ital. Úžasné sýrové recepty pro sladký život

15.10.2016  0:51
Italové jsou známí svou láskou z dobrému jídlu a důrazem na kvalitní suroviny. Italská kuchyně a speciality jsou pro ně kulturním dědictvím, o které se ale rádi dělí s celým světem. Vyzkoušet to...  celý článek

Vraťte nám naše ryby. Kam za nejlepšími rybími specialitami v Česku

15.10.2016  0:00
Každá druhá restaurace se dnes chlubí nabídkou čerstvých mořských ryb, naopak sladkovodní ryby z našich řek a potoků s výjimkou pstruha a vánočního kapra na talíři téměř nenajdete. A to je...  celý článek

Svíčková, koleno i saláty občerstvovaly politiky ve volebních štábech

8.10.2016  16:47
Politici z Libereckého kraje sledují sčítání výsledků voleb převážně v salóncích restaurací a hotelů v krajském městě. Nervy si při tom mohou obalit nejen v čokoládě, ale provozní restaurací pro...  celý článek

ZPRÁVY: Ministr kultury podepsal smlouvu na odkup vepřína v Letech za 450 milkionů



Najdete na iDNES.cz